Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Overig
Menu Atelier Liberal Arts

Studie

Studie

Het programma van atelier Liberal Arts is een afwisseling van lessen op het gebied van filosofie en kunst, van gesprekken en ontmoetingen, van kunst maken en kunst beleven. Het docententeam wordt gevormd door kunstenaars Giovanni Dalessi, Janeke Wienk en kunstenaar-filosoof Wendy Janssen

Hechte community

Eén van de kenmerken van het Artelier Liberal Arts is de prettige sfeer en de hechte groep. Tijdens het artelier Liberal Arts word je ondergedompeld in de hechte community op de ArtEZ in Arnhem. Je wordt uitgenodigd om deel te nemen aan gemeenschappelijke activiteiten van andere kunstdisciplines en opleidingen die plaatsvinden op de academie. Daarnaast ontstaat er al snel een diepere verbinding met andere deelnemers van het atelier Liberal Arts. Al gaat elke deelnemer op zoek naar zijn eigen verdieping, door de filosofische gesprekken, het beschouwen en maken van kunst, leidt ook dit tot gezamenlijke verbinding en diepgang.

Een moment van verstilling en bezinning. Waarbij een omgeving van totale verwachtingsloosheid, nieuwe mogelijkheden opent om jezelf te (her)ontdekken. De focus gaat van buiten naar binnen. 

Leoni, Oud-deelnemer Liberal Arts

Studieprogramma

Bij de start van het programma ontdek je je eigen onderzoeksveld. Tijdens atelier Liberal Arts werk je aan vragen binnen dat veld en onderbouw je de nieuwe inzichten met je eigen artistiek onderzoek. Je onderzoeksvragen zijn bij voorkeur gerelateerd aan persoonlijke en/of professionele ontwikkeling.

  • In de ochtenden bieden de docenten plenair opdrachten aan als introductie op het maken en ervaren van kunst. In de diversiteit die dan zichtbaar wordt, zit een belangrijke impuls tot creëren. In de middag helpen we je om vanuit je eigen inspiratiebronnen te komen tot realisatie (beeld /geluid/beweging). In de ochtend verzamelen we, door oefeningen en opdrachten, een palet aan ideeën die als basis kunnen dienen voor je eigen onderzoek in de middag.

    Alles wat je maakt en meemaakt leidt uiteindelijk tot een eigen collectie werk als een getuige van een onderzoek dat heeft plaatsgevonden.

  • Binnen het onderdeel Filosofie worden vragen gesteld, die iedereen wel kent vanuit het dagelijkse leven: Wie ben ik? Hoe zit de wereld in elkaar? Waar zou ik naar willen streven? Welke ideeën heb ik eigenlijk? En hoe zijn die ideeën verbonden met filosofische theorieën?
    Binnen Filosofie bevragen we elkaar en gaan we ‘in gesprek’ met filosofen die hier eeuwen geleden al over hebben nagedacht. Als groep starten via de socratische methode bij onze eigen ervaring. Bekende filosofen zoals Plato en Aristoteles laten zien hoe onze hedendaagse ideeën oude gronden hebben. We nemen grote stappen door de geschiedenis om bij hedendaagse filosofen uit te komen.

  • Tijdens het atelier ga je een eigen curriculum ontdekken; een eigen betekenisvol repertoire op het gebied van kunst en cultuur. Welke kunstuitingen hebben een betekenis voor je en waarom is dat? Door deze in een existentieel perspectief te plaatsen, worden inzichten verzameld en verdiept. We maken kennis met verschillende manieren om met kunst om te gaan, met kunst te werken, en ook andersom: kunst te laten werken voor ons. Kunst wordt hier breed opgevat: we betrekken alle kunstdisciplines, zoals beeldend, muziek, theater, architectuur, literatuur, film, dans en andere media. En we werken zowel met kunst gemaakt door professionele kunstenaars, als met werk gemaakt door onszelf. De benadering van kunst en cultuur is dus zowel productief, receptief als reflectief, maar bovenal existentieel georiënteerd.

Contacturen en duur van het programma

Het atelier Liberal Arts is een programma van 5 dagen en vindt plaats in de week van 14 t/m 18 juni 2021. Vanaf 9 tot 17 uur, elke dag. Vrijdagmiddag sluiten we af met een presentatie en een verrassende borrel.