Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

“Ik vond mijn stem terug in de saxofoon” Camilo Bastidas vertegenwoordigt ArtEZ tijdens de Conservatorium Talent Awards

  • Muziek

“Ik had geen kennis van muziektheorie, ik was nog nooit in Nederland geweest en eigenlijk was ik van plan om dierenarts te worden. Toch was er iets in mij dat zei: probeer het gewoon, schrijf je in voor een muziekopleiding en kijk hoever je komt tijdens de auditierondes. Want eigenlijk was dat mijn echte droom: artiest worden.”  We vroegen Camillo naar zijn reis van geboorteland Columbia naar Aruba en hoe hij vervolgens in Nederland terecht kwam om hier de bacheloropleiding Jazz & Pop aan ArtEZ Conservatorium in Arnhem te volgen.

Wat de opleiding hem bracht, en hoe hij het heeft geschopt van auditie-afvaller naar vertegenwoordiger van ArtEZ Conservatorium bij de landelijke Conservatorium Talent Awards, vertelt hij in deze finals story.

Camilo Bastidas ArtEZ Conservatorium
Camilo Bastidas

De tenorsaxofoon

“Toen ik voor het eerst het geluid van de saxofoon opmerkte was ik er meteen aan verknocht. Lange tijd heb ik gezongen en gitaar gespeeld in de kerk op Aruba, maar door de verkeerde manier van mijn stem gebruiken heb ik wat bereik ingeleverd en kon ik deze niet meer grenzeloos gebruiken. In het geluid van saxofoon hoorde ik precies wat ik zo begon te missen: die rollende klanken en het muziek maken met bravoure. Op een dag stond mijn vader voor mijn neus met een altsaxofoon in zijn hand. Een ongelofelijk groot cadeau. Ik had het natuurlijk wel eens laten vallen dat ik het geluid van de saxofoon zo fascinerend vond, maar ik had niet gedacht dat ik het -blijkbaar- zo overtuigend had gebracht. Hij zei: ‘doe er mee wat je wil’.

Het eerste wat ik opzocht op YouTube, is hoe je een toonladder in C speelt. Ik dacht op die manier wat van mijn gitaarkennis te kunnen overdragen naar de saxofoon. Vijf frustrerende maanden volgden waarin het mij maar niet lukte, tot ik erachter kwam dat het anders werkt op een altsaxofoon. Ik heb achteraf gezien, door die struggle, wel enorm goed leren luisteren en onbewust mijn gehoor getraind. Toen ik eenmaal grip op de verschillende saxofoons kreeg, heb mijn daadwerkelijk stem teruggevonden in de tenorsaxofoon. Ik koester sindsdien een grote liefde voor het instrument.

 

Ik keek mezelf aan in de spiegel en dacht: ik ga dit doen. Ik zorg ervoor dat ik word aangenomen. De eerste stap had ik al gezet, er was geen weg meer terug"Binnen ons gezin speelde muziek geen grote rol. In de cultuur van mijn geboorteland Columbia is het voor de meeste mensen ook niet vanzelfsprekend om een professionele carrière als artiest na te streven. Ikzelf heb ook altijd gedacht dat ik iets anders zou worden, zoals dierenarts. Toen we, vanwege het werk van mijn ouders, naar Aruba verhuisden kwam ik in het Nederlandse scholingssysteem terecht en heb ik de HAVO gevolgd. Tijdens mijn zoektocht naar een vervolgstudie hoorde ik steeds vaker: Camillo, je moet geen opleiding tot dierenarts volgen; jij en die saxofoon horen bij elkaar. Jij hoort op het podium te staan.

Ik had mijzelf via YouTube aangeleerd om saxofoon spelen, ik had helemaal geen muziektheoriekennis en ik zag het daarom eigenlijk niet voor me dat ik zou worden aangenomen aan een conservatoriumopleiding. Toch begon het ‘te kriebelen’. Via een vriend kwam ik op het spoor van ArtEZ en omdat ik toch al in Nederlandse scholingssysteem zat, had ik al wel de juiste papieren. Ik besloot een poging te wagen maar zoals verwacht viel ik tijdens de eerste auditieronde al af doordat ik de juiste theoretische kennis miste.

Camilo Bastidas ArtEZ Conservatorium Arnhem

Ik kreeg van ArtEZ de kans om twee maanden later een herkansing te doen. Ik keek mezelf aan in de spiegel en dacht: ik ga dit doen. Ik zorg ervoor dat ik word aangenomen. De eerste stap had ik al gezet, er was geen weg meer terug. Ik wilde dit zó graag dat ik al mijn tijd en energie heb gestoken in het beheersen van de theoretische vaardigheden zoals het kunnen lezen en opschrijven van notenschrift. Ik vroeg mijn muzikale vrienden: help mij, alsjeblieft! De herkansing verliep vervolgens succesvol en ik kon me storten op de volgende stap: verhuizen naar het onbekende Nederland om hier een de studie Jazz & Pop te volgen samen met mijn instrument."

Een swingend publiek

"Tijdens het eerste jaar van de opleiding Jazz & Pop in Arnhem werd ik in allerlei bands en ensembles geplaatst. Een van mijn eerste optredens met een jazzorkest kan ik mij nog goed herinneren. Ik was bloednerveus en keek angstvallig het publiek in. Zij keken strak terug naar mij en ik dacht dat dat zo hoorde.  Toen ik later in een vergelijkbare setting een Latin concert speelde, klikte er gelukkig iets bij me. Ook toen keek ik het publiek in en zag ik dat de publiekreactie compleet anders was: de mensen swingden en lachten. Ik dacht: dit is wie ik ben. Dit is wat ik wil doen. Ik heb mij tijdens de opleiding ontwikkeld als jazzmuzikant  maar ook mezelf teruggevonden bij mijn Columbiaanse roots: Salsa en Latin muziek." 

Conservatorium talent awards

“De eerste jaren in Nederland waren voor deze Zuid-Amerikaan een beetje koud en tegelijkertijd hartverwarmend. Binnen de muren van het conservatorium vond ik al snel vrienden en de afgelopen 4 jaar heb ik hier bijna alle doordeweekse dagen doorgebracht, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Alle mogelijkheden die ik kreeg om iets te leren heb ik aangegrepen. Ik heb in allerlei bands en groepen mogen meespelen en ik heb enorm veel geleerd. Mijn groei als artiest heeft zelfs zulke grote stappen gemaakt, dat ik nu ArtEZ Conservatorium mag vertegenwoordigen tijdens de Conservatorium Talent Awards. Ik mag dit doen met een zelfgeschreven jazz-compositie. Iets waar ik enorm trots op ben. Ik had dat 5 jaar geleden niet durven dromen."

ArtEZ finals

"Met enige weemoed denk ik aan het aankomende afstuderen en dat mijn tijd bij ArtEZ er bijna op zit. Ik heb hier mijn familie gevonden en veel meegemaakt. Ik heb hier mezelf leren kennen. Toch is het tijd om door te gaan. Voordat het zover is ga ik voor mijn eindexamen nog eens flink uitpakken met een avondvullend programma vol dans en muziek in Musis. Ik zal hier zowel zelfgeschreven nummers als covers laten horen, onder begeleiding van een 19 koppig orkest. Ik nodig iedereen van harte uit om er deze avond bij te zijn." Meer informatie over deze ArtEZ finals avond vind je hier.

Meer informatie over de bacheloropleiding Jazz & Pop in Arnhem