Studie
StudieJe leert bij de studie Muziektherapie je muzikale vaardigheden optimaal in te zetten in verschillende beroepsrollen en -situaties. Tegelijkertijd volg je lessen over gezondheidsleer om te ontdekken wat er met muziektherapie te bereiken is en wat jouw toekomstige rol kan zijn. Dit ga je ook in de vele stages toepassen in de praktijk. Je bevlogenheid combineer je met een liefde voor muziek. Uiteindelijk kies je de specialisatie die het beste aansluit bij je talent en ambitie en waarmee je na je studie in een baan aan de slag wil.
Wat leer je bij de opleiding Muziektherapie?
Je ontwikkelt je steeds breder tijdens de opleiding Muziektherapie. Je leert in het eerste jaar je instrument en stem optimaal te beheersen en zet deze gelijk al in voor therapie. Muziek is een van de vier clusters waaraan je binnen de opleiding werkt.
Die clusters zijn:
- muziek;
- muziektherapie;
- muziektheorie;
- stage en praktijkprojecten.
Dankzij de uitgebreide aandacht voor je muzikale vaardigheden leer je bijvoorbeeld improviseren en weet je hoe je muziek in kunt zetten voor therapie. Omdat iedereen anders is met andere muzikale voorkeuren, kun je deze muzikale flexibiliteit zeer goed gebruiken in je werk.
De lessen over muziektherapie en je stages leren je wat er mogelijk is binnen muziektherapie. Je leert zorgvuldig en doelgericht werken met diverse doelgroepen in de praktijk. Dat geeft je de mogelijkheid om te ontdekken wat je het liefste zou doen. Muziektherapie biedt veel opties en dankzij de opleiding van ArtEZ krijg je de mogelijkheid die te verkennen. Het is zelfs de enige opleiding voor Neurologische Muziektherapie in Nederland.

Projecten en stages
De projecten zijn bedoeld om je muzikale kennis, plezier en ervaring te vergroten. Samen musiceren met mensen buiten je jaar of opleiding geeft extra energie en vergroot je blikveld.
Stages
De stages vormen een van de vier clusters van de opleiding. Vanaf het eerste jaar krijg je met de praktijk te maken, zodat je gelijk ziet welk effect muziektherapie kan hebben. Omdat je werk zich ook in deze praktijk af gaat spelen, krijg je veel mogelijkheden om het geleerde gelijk toe te passen.
Vanuit het werkveld wordt geregeld een vraag of probleem voorgelegd aan de opleiding waaraan studenten kunnen werken. Het Praktijkbureau brengt dit over naar de studenten en vormt een brug tussen werkveld en opleiding.
Voor het eerste jaar zijn er korte stages en zijn er kleinere praktijkprojecten.
In het tweede jaar doe je een orthopedagogische stage. Je werkt een dag per week aan je vaardigheden als muziektherapeut op een school voor speciaal onderwijs. Je leert hier ook of de specialisatie orthopedagogisch muziektherapeut misschien iets voor je is.
Het derde jaar staat helemaal in het teken van de stage. Je zoekt zelf een stageplek voor dit studiejaar. Daar ben je drie dagen per week aan het werk en je gaat een dag per week naar school.
In het jaar van je specialisatie loop je nog stage bij een instelling die bij je afstudeerprofiel past of organiseer je je eigen praktijkproject. Ook kun je naar het buitenland om een project op te zetten als je hebt gekozen voor een vrij profiel.
Studiebegeleiding
We leveren studiebegeleiding op maat en hebben oog voor verschillende type studenten. De leervragen verschillen en daarom hebben we studieloopbaanbegeleiding, coaching en een studiedecaan. We zorgen voor de begeleiding die jij nodig hebt.

Studieopbouw
Direct aanmelden
Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink