Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Muziektherapie
Menu Muziektherapie

Expertises

Expertises

De bachelor Muziektherapie vormt samen met de vooropleiding, de pre-master, de master en het lectoraat Muziektherapie een cluster dat rijk is aan kennis en autoriteit is op het gebied van muziektherapie. We zijn geregeld organisator van internationale conferenties en congressen over onze specialismen.

Bijzondere specialisaties

Neurologische muziektherapie

Neurologische muziektherapie is een behandelmethode waarbij muziek wordt ingezet voor het (her)trainen van vaardigheden op het gebied van spraak-taal, motoriek en cognitie. Muziektherapie aan ArtEZ is zelfs de enige opleiding in Nederland die de specialisatie Neurologische Muziektherapie mag onderwijzen.

Neonatologie

Binnen onze specialisatie Neonatologie houden we ons bezig met muziektherapie voor vroeggeboren baby’s. Hiervoor werken we onder andere samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Muziektechnologie

We werken hiervoor samen met (inter)nationale ontwikkelaars. In het TechLab werken we samen met andere opleidingen van het conservatorium aan de inzet van tech-innovaties in het muzikale vakgebied. Als student leer je bij ons verschillende soft- en hardware kennen en inzetten voor muziektherapeutische doeleinden.

Partners 

De opleiding Muziektherapie staat midden in het werkveld. Zo hebben we een groot netwerk van samenwerkingspartners. Dit zijn instellingen in de geestelijke gezondheidszorg, revalidatieklinieken of detentiecentra. Het zijn ook plekken waar je stage kunt lopen, of waar je na je studie als erkend muziektherapeut aan de slag kunt. ArtEZ Muziektherapie werkt onder andere samen met: 

UMCG- Universitair Medisch Centrum Groningen 

Onder ander vanuit het ArtEZ lectoraat Muziektherapie (lector Dr. Artur Jaschke) werken we met het UMCG samen op het gebied van onderzoek naar de effecten van muziektherapie binnen de neonatologie en de ouderenzorg.

School Lyndensteyn 

School Lyndensteyn is een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs aan leerlingen met een lichamelijke of een meervoudige beperking en leerlingen die langdurig ziek zijn. Met School Lyndensteyn werken we samen aan het ontwikkelen en inzetten van muziektechnologie in dit werkveld.  

Connect by Music en Music for Moria 

Sinds enkele Jaren werken we nauw samen met Connect by Music. Connect by Music brengt muziek naar frontlinielocaties waar slachtoffers uit conflictgebieden zijn ondergebracht. Een project dat hier naadloos op aansluit, ontwikkeld door studenten en alumni van ArtEZ, is Music For Moria.

Nascholing 

De opleiding Muziektherapie biedt veel mogelijkheden voor nascholing van afgestudeerden. Dat zijn basis- en fellowshiptrainingen Neurologische Muziektherapie (NMT), NICU trainingen (Neonatologie Intensive Care Unit) en een muziekkussen interventie training (Dementie). Ook is er een nascholing orthopedagogisch muziektherapeut (OPMT). De nascholingscursussen van Muziektherapie zijn geaccrediteerd door het Register Vaktherapie.