Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Mira liep stage in Israël: “Muziek kan de grootste verschillen overbruggen”

Met muziektherapie kun je het klein, lokaal en dichtbij houden, maar Mira denkt groter. Zij gaat naar Israël en naar vluchtelingenkamp Moria, om daar muziek te maken met mensen vanuit verschillende culturen: “Ik kom niet om vertellen hoe het moet, maar juist om met anderen samen te leren.”

Mira - Foto: Digna Huinink
Mira - Foto: Digna Huinink

In contact komen met mensen en met haarzelf, daar gaat het Mira om. Muziektherapie studeren past daar goed bij. “Ik wilde weten hoe je in plaats van taal, muziek kunt inzetten als communicatiemiddel. Met muziektherapie kun je op een laagdrempelige manier dichter bij je gevoelens komen en daar ruimte voor maken. Het kan ook helpen om achter gevoelens of gedachtes te komen die een beetje verstopt zitten. Wat dat betreft kan muziektherapie best confronterend zijn. Muziek doet tenslotte wat met iedereen, onafhankelijk van de achtergrond die je hebt. Muziek activeert iets, brengt iets teweeg." Ook bij Mira. “Dat vond ik interessant aan de studie. Ik was benieuwd wat het met mij zou doen. Muziektherapie is voor mij een goede manier om mezelf te leren kennen.” De opleiding aan ArtEZ paste daar goed bij. “De focus ligt hier heel erg op muziek en ik kreeg de vrijheid om de studie in te vullen zoals ik het wilde. Daardoor kon ik nog dieper de muziek induiken.”

Geen gebaande paden

Maar daar bleef het niet bij. Want Mira wilde meer; de wijde wereld in. De van oorsprong Duitse is niet bepaald honkvast: ze woonde op haar 15e al een jaar in Argentinië en wist zeker dat ze na haar middelbare school niet in Duitsland wilde blijven. Geen gebaande paden dus, op één pad na: dat van haar moeder. “Mijn moeder is ook muzikant en heeft ook muziektherapie gestudeerd. Ik begon op mijn 9e met viool spelen, maar deed dat niet heel gefocust, want ik wilde natuurlijk niet zoals mijn moeder muzikant worden”, lacht ze. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon, en Mira werd toch muziektherapeut.

Met muziek conflict naar boven brengen

Mira maakte het zichzelf als therapeut niet per se makkelijk. Ze koos niet voor een therapeutische uitdaging bij een tante of buurman, maar zocht het op globale schaal bij een van grootste conflicten ter wereld. Ze vertrok naar Israël om daar stage te lopen. Mira deed er mee aan een cursus waarbij Arabische en Joodse mensen muziek gebruikten om met elkaar in dialoog te komen. “We wilden daar onderzoeken hoe we met muziek conflicten naar boven kunnen brengen en het daar over kunnen hebben. Hoe kun je elkaar begrijpen zonder dat je dezelfde achtergrond hebt?” Niet over elkaar oordelen bleek hierin een belangrijke factor. “We gingen vooral uit van de muziek. Wat doet deze muziek met mij en hoe reageer ik hier op? We benadrukten het verschil tussen observatie en interpretatie."

Lichaamsbesef

Naast deze cursus zocht Mira naar andere uitdagingen in Israël: “Ik heb gewerkt in een ziekenhuis voor kinderen met kanker en heb meegewerkt aan een programma op de universiteit voor mensen met een verstandelijke en soms ook lichamelijke beperking.” In dat programma konden de cursisten oefenen met muziek, zelf liedjes schrijven en optredens geven. “Een van de onderliggende muziektherapeutische doelen was hier het creëren van lichaamsbesef. Dat mist deze doelgroep vaak. Door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen met de saxofoon te doen, konden ze niet alleen beter saxofoon spelen, maar ook hun ademhaling over het algemeen beter reguleren.”

Music for Moria - Foto: Maaike Ronhaar

Rijker worden van ontmoeting

Het waren niet alleen haar cursisten die wijzer werden. Mira zag bevestigd worden wat ze al vermoedde: “Ik word rijker als ik nieuwe mensen ontmoet. Bij iedereen kan ik een andere kant van mezelf laten zien. Daarom is het belangrijk om verschillende plekken te bezoeken, mensen te ontmoeten en culturen te ervaren. Als maatschappij zijn wij te bang voor wat we kwijt kunnen raken als we anderen ontmoeten, terwijl we juist veel kunnen winnen.” Haar project Music for Moria kwam uit deze gedachte voort. Met een aantal anderen zamelt ze geld in en probeert ze bewustzijn te kweken voor de omstandigheden van mensen in vluchtelingenkampen aan de grenzen van Europa.

Echt contact

Goed contact is de basis voor elke therapeutische relatie, en tevens de manier waarop we de wereld een beetje mooier kunnen maken, denkt Mira. “Veel muziektherapeuten werken vanuit het emotionele gedeelte. Als je ervan uitgaat dat mensen met situaties omgaan zoals jij dat zou doen, vanuit je eigen cultuur, dan leer je mensen iets aan wat niet bij ze past of je kunt ze niet bereiken.” Luisteren naar de ander en geen aannames doen, daar ligt volgens Mira de sleutel. Vooral nu culturen zich meer en meer gaan mengen, mensen op verschillende plekken gaan werken en studeren, maar ook omdat mensen moeten vluchten en  daardoor naar Europa komen. “Echt contact maken wordt alleen maar belangrijker,” stelt Mira: “En muziek is daar bij uitstek een middel voor.”

Volg Mira

Email