Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Muziektherapie
Menu Muziektherapie

Studie

Studie

Jouw liefde voor muziek en voor mensen is het uitgangspunt voor de studie Muziektherapie. Tijdens de studie doe je daar uitgebreide muzikale en therapeutische kennis bij op, die je meteen leert inzetten in de praktijk. Uiteindelijk kies je de specialisatie die aansluit bij jouw talent en de rol die jij als muziektherapeut wil vervullen.

Wat leer je bij de opleiding Muziektherapie?

De opleiding Muziektherapie is opgebouwd uit clusters die elk bijdragen aan jouw muzikale, therapeutische en persoonlijke groei: 

  • Musiceren: Drie jaar lang krijg je wekelijks individueel les op je hoofdinstrument. Ook neem je deel aan een koorklas en verschillende ensembles en volg je improvisatie-, zang-, piano-, gitaar-, en drumlessen.
  • Werkplaats muziektheorie: Je start met componeren en verdiept je vervolgens in de muziektheorie en in de muziekgeschiedenis van een bepaalde periode. Ook volg je lessen in het gehoorpracticum.
  • Muziektherapie: Je leert volgens methodes werken met verschillende doelgroepen en volgt vakken als theorie over muziektherapie, gezondheidsleer, psychologie en medische basiskennis. In het TechLab leer je hoe je muziektechnologie kunt inzetten voor therapie.
  • Stage en praktijk: al vanaf het eerste studiejaar komt hierin alle kennis samen en leer je zorgvuldig en doelgericht werken met verschillende doelgroepen. Je ziet gelijk welk effect muziektherapie kan hebben.
  •  Projecten en vrije studieruimte; Verbreed je netwerk en je horizon tijdens multidisciplinaire projecten en projecten in het werkveld. In de vrije studieruimte onderzoek je je interesses binnen het vak en ontdek je wie jij bent als muziektherapeut.

Studieopbouw

  • In het eerste jaar ontwikkel je basiskennis en vaardigheden op het gebied van therapie, muziek, performance en gezondheidszorg. Je oriënteert je op het werkveld en de verschillende beroepsrollen die je daarin als muziektherapeut kan hebben. In de muziekwerkplaats ontwikkel je je gehoor, je muziektheoretische kennis en leer je je eigen muziek schrijven.

    Muziek gaat als een rode draad door je opleiding. Je hebt wekelijkse lessen op jouw hoofdinstrument, les in zang, slagwerk, piano, gitaar, en keuzevakken zoals songwriting of producing. Je speelt en zingt in ensembles en er zijn veel mogelijkheden voor jou om ook samen te musiceren met studenten en docenten van andere opleidingen.

    Direct verschil maken

    Je gaat direct aan de slag in de praktijk. Om de doelgroep te leren kennen en te ontdekken wat je het liefste zou willen doen, loop je een oriënterende stage. Ook werk je samen met je medestudenten aan praktijkopdrachten uit het werkveld, zoals bijvoorbeeld het samen musiceren met cellisten, percussionisten of een revalidant op de Eyeharp. Je kunt dus al direct écht verschil maken. 

    Projecten

    Tijdens de Improvisatieweek werk je samen met studenten van andere studies aan improvisaties zowel in muziek als in andere disciplines. Je volgt improvisatieworkshops bij gerenommeerde gastdocenten uit binnen- en buitenland en wordt daarin echt uitgedaagd in je creativiteit.

    In de jaarlijkse Muziektherapie projectweek werk je met medestudenten, masterstudenten en alumni samen aan actuele thema’s of vraagstukken uit de muziektherapie.

    Tijdens de Locatieprojectweek zijn er workshops en masterclasses voor het hele conservatorium. Je werkt intensief samen met studenten van andere muziekopleidingen. Een goede kans om het conservatorium te leren kennen, je horizon te verbreden en contacten te leggen.

    Honours Lab 

    Zoek je verdere (theoretische) verdieping en wil je bouwen aan een indrukwekkend cv, dan kun je in het eerste jaar ook toelating doen voor het Honours Lab.

  • In jaar twee verbreed je je perspectief op het werkveld en de rol van de muziektherapeut. Je oefent met muziektherapie-werkvormen en je leert informatie uit je vakken in te zetten in de praktijk.

    Zelfreflectie

    Als muziektherapeut kom je vaak in complexe situaties terecht. Met een goede zelfreflectie sta je dan steviger in je schoenen. Daarom ga je dit jaar ook het gesprek met jezelf aan: wie ben ik en hoe wil ik me ontwikkelen?

    Stage in het speciaal onderwijs

    Samen met een student van de opleiding Docent Muziek loop je stage op een school voor speciaal onderwijs. Je ontdekt zo of de specialisatie orthopedagogisch muziektherapeut misschien iets voor je is.

    Projecten

    Via het Praktijkbureau Muziektherapie  komen vragen uit het werkveld binnen, waarmee je aan de slag kunt gaan. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een concert of voorstelling of het meedenken over een toepassingsmogelijkheid van nieuwe muziektechnologie.  

     

  • In jaar drie verdiep je je in een specifiek deel van het werkveld en jouw beroepsrol daarin. Het derde jaar staat daarom helemaal in het teken van de stage.

    Zelfgekozen stage

    Acht maanden lang loop je drie dagen per week stage bij een zelfgekozen doelgroep en instelling. Dat doe je onder leiding van een ervaren muziektherapeut, zodat je goed wordt voorbereid op je toekomstige beroep. Studenten hebben onder andere stage gelopen bij het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen), School Lyndensteyn en Connect by Music.

    Binding met het conservatorium

    Ook tijdens je stage blijf je actief onderdeel uitmaken van de ArtEZ-community. Je komt wekelijks op de opleiding om met je medestudenten te musiceren, ervaringen uit te wisselen en gecoacht te worden door onze professionals. 

  • Alle kennis die in je studie hebt opgedaan pas je in jaar vier toe in een zelfgekozen beroepsrol, werkwijze, methode of innovatie. Je kiest daarvoor een afstudeerprofiel. Daarbinnen word je begeleid door specialisten op dit gebied.

    Afstudeerprofielen

    Je kunt je specialiseren in deze profielen: 

    Verdiepende stage of praktijkproject

    Je praktijk vind je dit jaar in een zelfgekozen verdiepende stage of een zelfstandig praktijkproject waarmee je je eigen accent aan je profiel geeft.

    Afstudeerproduct 

    Je rond je studie af met jouw eigen innovatieve eindproduct. Dat kan zijn in de vorm van een eigen liedbundel, een door jou ontwikkelde app, een muziektherapeutische methode, een verdiepend literatuuronderzoek of een uitdagende vraag uit het werkveld.

    Muzikale eindvoorstelling

    Vanzelfsprekend ben je na de opleiding Muziektherapie niet alleen therapeut maar ook musicus. Je muzikale vaardigheden laat je horen en zien tijdens de finals en de muzikale eindvoorstelling die je samen met je medestudenten maakt.

Muziektherapie vereist betrokkenheid

Music & Health

Aan musici worden hoge eisen gesteld op fysiek en mentaal vlak. Daarom besteden we bij ArtEZ de nodige aandacht aan gezond musiceren. Dat doen we met name tijdens projectdagen en -weken. Je volgt een lessenserie over gezond stemgebruik en je leert werkgerelateerde klachten herkennen en voorkomen.

Studeren in Enschede

Kijk hier voor meer informatie over studeren in Enschede.

 

Onderzoek doen buiten je vaste lesuren

Als je studeert bij ArtEZ, maak je ook kennis met onderzoek. Denk hierbij aan theorielessen, materiaalonderzoek en maatschappelijk geëngageerd onderzoek. Binnen de opleiding is er voldoende ondersteuning en ruimte om te ontdekken wat voor soort artistieke onderzoeker jij bent. Maar ook buiten je opleiding zijn er bijzondere initiatieven, activiteiten en werkplaatsen waar je aan onderzoek kunt werken. Speciaal voor studenten die nog meer verdieping zoeken. Benieuwd? Lees dan gauw meer over de (extracurriculaire) onderzoeksactiviteiten.

Onderzoek doen buiten je vaste lesuren