naar verhaaloverzicht
26 november 2020

Afstudeerproject Graphic Design: kunnen we letterontwerpen automatiseren?

Benjamin McMillan studeerde af aan de opleiding Graphic Design in Arnhem. In een video vertelt hij over één van zijn projecten waarbij hij kijkt of je letterontwerpen kunt automatiseren. “Toen ik aan dit project begon, was ik gefascineerd door twee dingen, namelijk letterontwerpen en automatiseren. Specifieker nog: ik was geïnteresseerd in het automatisch aanvullen. Net als wat je hebt op je telefoon als je willekeurige letters intypt en de computer probeert te identificeren welk woord je bedoelt. Ik was geïnteresseerd hoe dat zou kunnen werken met letterontwerpen.”

Benjamin wilde weten of je iets zou kunnen schetsen en dat er zich dan, met behulp van een machine, een schets vormt. Net als met woorden op je telefoon. “Ik wilde niet dat je een machine kan vragen om een lettertype voor je te ontwerpen. Voor mij lijkt me dat niet zo interessant of leuk om te doen. Ik wilde dat je deel uitmaakt van het ontwerpen, maar dat een machine je daarbij wel helpt.” In de video zien we dat zijn project uit drie stappen bestaat: het schetsen, het digitaliseren via een machine, en het eindigen als downloadbutton op een website waarmee je het lettertype kunt downloaden.

      Tijdens de bachelor Graphic Design in Arnhem experimenteer je met taal en beeld. Het studieprogramma bestaat uit vier basisvakken: typografie, design based research, digital media en mediatheorie & filosofie. Je krijgt te maken met projectweken, neemt deel aan workshops en gaat op excursies. Je studeert af met je eigen onderzoeksproject en je wordt opgeleid tot grafisch vormgever op hbo-niveau.

Meer info over Graphic Design