Comic Design

Toelating

Goed voorbereid naar het toelatingsexamen?

Volg de Vooropleiding Art & Design.

Toelating

Naast nieuwsgierigheid en een sterke fantasie en verbeeldingskracht, moet je voor de studie Comic Design voldoen aan enkele diploma- en taaleisen.

studie Comic Design Opleiding Vormgeving - Luft
studie Comic Design Opleiding Vormgeving - Studiereis Duisberg
Studies door Striptekenaar Dimitri
Opleiding tot striptekenaar - werk Emma
Studie Comic Design Zwolle - Tekenproject

Toelatingseisen Comic Design

  • Vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma.
  • Voor deze opleiding gelden taaleisen: B2 of vergelijkbaar
  • Positieve uitslag van het toelatingsexamen. Hierin onderzoeken we wat je kansen zijn om in de studie te slagen.

We toetsen:

Je creërend vermogen: tekenvaardigheid, het vermogen je beeldend uit te drukken, te werken vanuit de waarneming en het conceptuele vermogen. Het is belangrijk dat je inzicht in en gevoel voor kleur, vorm en materiaal hebt. Ook verwachten we dat jouw werk oorspronkelijkheid en originaliteit uitstraalt.

Je communicatief vermogen: je bent communicatief vaardig, deelt jouw fascinatie en inspiratie en toont daadkracht en discipline.

Je kritische reflectie: je hebt een onderzoekende en experimentele instelling, belangstelling voor kunst en cultuur en gerichte belangstelling voor het vakgebied.

Portfolio en thuisopdracht

Om toegelaten te worden tot de opleiding vinden we het belangrijk dat je werk laat zien dat je de afgelopen drie jaar thuis, op school of in enig cursusverband hebt gemaakt. Dit kan zowel vlak als ruimtelijk werk zijn, denk aan tekeningen, schilderijen, fotoseries, animaties, websites, meubels, kleren, posters, etc. Neem werk mee dat een representatief beeld geeft van je creatieve activiteiten. Neem ook ontwerpen en schetsen mee die inzicht geven in het maakproces en zorg dat je je werk kunt toelichten.

Tijdens onze open dagen kun je advies krijgen over je portfolio. Dit kan je helpen bij de voorbereiding op de toelating.

Daarnaast maak je voor het toelatingsexamen een thuisopdracht. Bij aanmelding via Studielink kies je een datum voor het toelatingsexamen. Per mail krijg je vervolgens informatie over de toelating, de bijbehorende thuisopdrachten en het vragenformulier (cv).

Toelatingsexamen

Het toelatingsexamen voor Comic Design duurt twee dagen. De eerste toelatingsdag duurt van 9.00 uur tot circa 17.00 uur en bestaat uit de volgende onderdelen:

Je werkt gedurende de dag aan opdrachten in een lessituatie. Breng tekenspullen mee, zoals grafietstift en houtskool, en verf op waterbasis of gekleurd krijt. Papier wordt verstrekt door de academie.

De toelatingscommissie bestaat uit docenten en studenten van de studie. Zij bekijken jouw portfolio en de thuisopdrachten. Naar aanleiding daarvan stellen zij je in een kort gesprek nog enkele vragen. De commissie zal vragen naar je motivatie voor het vakgebied Comic Design en is ook benieuwd naar je kennis over beeldende kunst en vormgeving. Beslissend voor de toelating zijn je beeldende vermogens en je creativiteit.

Afhankelijk van de uitkomst van de eerste toelatingsdag volgt een uitnodiging om de volgende dag van 9.00 tot 17.00 uur deel te nemen aan de tweede dag van het examen. Tijdens deze dag volg je enkele lessen.  

Toelatingsdata

Vrijdag 13 maart & zaterdag 14 maart 2020
Vrijdag 17 april & zaterdag 18 april 2020

Uitslag en geldigheid

Je krijgt direct na elke toelatingsdag de uitslag, echter zonder motivering. De toelatingscommissie adviseert de examencommissie. Binnen drie weken krijg je een schriftelijke bevestiging. In geval van afwijzing proberen we je inzicht te geven in de redenen daarvoor.

Een positieve toelating is alleen geldig voor de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. Als je voor een opleiding of specialisatie op een andere locatie toelating wilt doen, moet je je hier apart voor inschrijven. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen.