Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Muziektheater
Menu Muziektheater

Studie

Studie

Je wordt opgeleid tot theatermaker die denkt en werkt vanuit muziek. Vanaf het eerste jaar maak je eigen werk en treed je er ook mee buiten de muren van ArtEZ. Je werk is te zien in de openbare ruimte, op festivals en in theaters. Die openbare ruimte is tevens je inspiratiebron; je leert hoe ontwikkelingen in de maatschappij een rol kunnen spelen in jouw werk als muziektheatermaker.

Wat leer je bij de opleiding Muziektheater?

Muziektheater is een intensieve opleiding waar je met tien tot veertien medestudenten per jaar je lessen volgt. Veel lessen volg je in een groep, muzieklessen volg je individueel. De basistechnieken die horen bij muziek en theater leer je in de eerste twee jaar van je studie. Je past die vaardigheden al meteen toe in zelfgemaakt werk. Hoe je van een eerste idee een theatervoorstelling, performance of installatie maakt, is vanaf het begin onderdeel van de studie. Ook leer je te verwoorden en na te denken wat je wil maken en waarom. De projecten die je in de tweede helft van de studie opzet, zijn heel verschillend van aard: van klassiek Grieks drama tot video-opera, van muziektheater op locatie tot een muziektheaterperformance in een vlakke-vloer zaal, het komt allemaal aan bod.

Je wordt niet alleen zelfstandig maker van muziektheater, maar je ontdekt ook of je jouw vaardigheden in wil zetten als regisseur, of ze wil toepassen als docent (of allebei!). Je kunt namelijk na je studie veel verschillende kanten op, als maker, uitvoerder en docent.


Video: een goed voorbeeld van een muziektheatrale bewerking van het repertoirestuk De Meiden van Gene door alumnus Mart van Berckel

Studieopbouw

De studie Muziektheater is opgedeeld in twee helften: jaar één en twee, en jaar drie en vier.

  • Het leren van de basistechnieken staat centraal in de eerste twee jaar van de opleiding. Denk hierbij aan vakken als spel, beweging, zang, dramaturgie en het leren bespelen van instrumenten. Centraal in het eerste jaar staat het uitvoeren waarbij je leert hoe jij je uitvoering in muziek, spel en dans kan verbeteren. 

    In het tweede jaar werk je verder aan je vaardigheden van uitvoering, maar nu wordt het maken daaraan toegevoegd. Je leert de beginselen van het maken van muziektheater. 

    Je kunt in het eerste jaar ook toelating doen voor het Honours Programme, als aanvulling op het theoretische programma van je eigen bacheloropleiding.

    ArtEZ Conservatorium Theater en Muziek_OPen Dag
    Performance tijdens de open dag
  • Het tweede deel van je studie richt je voornamelijk zelf in. Centraal staat de ontwikkeling van jezelf als artistieke, eigenzinnige maker. Het derde jaar staat in het teken van verdieping. Je onderzoekt en leert meer over muziektheater en hoe jij dat kunt vormgeven. Het vierde en laatste jaar staat open voor iedere eigen invulling, waarbij je de stap naar het werkveld maakt. Je kunt bijvoorbeeld stage gaan lopen of een programma volgen op een theaterschool in het buitenland. Ook zijn er studenten die bij andere opleidingen lessen volgen. Samen met een mentor zoek je de plek waar je heen wil. In dit deel van je studie is er veel ruimte voor je eigen projecten. Je opleiding sluit je af met een eigen gemaakte voorstelling, installatie of performance waarin je jezelf aan het werkveld laat zien.


    Video: Derdejaars overgang performance Stilstaand Water is Giftig van Annemijn Sluijs. Een goed voorbeeld van eigenzinnige muziektheater maker.

Projecten

De toekomst van het muziektheater wordt mede bepaald door de makers van morgen die studeren bij de opleiding Muziektheater. Onderzoek is hierbij een belangrijk onderdeel, maar ook de verbinding met de beroepspraktijk. Om het muziektheater vorm te geven werkt de opleiding intensief samen met belangrijke spelers uit het werkveld.

  • Elk jaar zijn de tweedejaars te gast bij een drietal muziektheater-gezelschappen. Bij deze makers en gezelschappen maak je een kleine presentatie.  Daarvoor is er contact met Orkater, Silbersee, Het Geluid Van, Rosa Sonnevanck, BOT, Veenfabriek en Urland.

    thumbnail
    Muziektheaterperformance Nineties, ism Orkater, foto: Julian Maiwald
  • Karavaan is een gerenommeerd locatietheater-festival in Noord-Holland. Ieder jaar maken de derdejaars studenten Muziektheater hier een voorstelling voor. Datzelfde doen de vierdejaars studenten voor het Arnhemse festival H80. 

    ArtEZ Muziektheater op bezoek bij Theater de Karavaan_c Karavaan
    ArtEZ Muziektheater op Karavaan
  • Samen met studenten van Jazz & Pop, Fine Art, Dans, Theater en Creative Writing en onder leiding van een interdisciplinair gezelschap van theater, muziek en dans wordt er elk jaar een voorstelling, installatie of event gemaakt op locatie. Zo leer je van elkaar en ontdek je hoe andere kunstvormen jouw werk beter kan maken.

    Pleasure Island 2019
    Pleasure Island in Museum Arnhem
    Pleasure Island 2019
    Pleasure Island In Museum Arnhem
    Pleasure Island 2019
    Pleasure Island in Museum Arnhem
  • Elk jaar is er een samenwerkingsproject met Zürcher Hochschule der Künste. Een interdisciplinaire opleiding in Zwitserland verwant aan Muziektheater in Arnhem. Ook is er een uitwisseling met studenten uit Zurich. 

  • Open podium in de stad Nijmegen waarmee de aftrap van het culturele seizoen gevierd wordt. Voor deze gelegenheid maken de derdejaarsstudenten van Muziektheater ieder jaar een bijzondere locatievoorstelling.

    Bekijk Kunstnacht Nijmegen

  • Twee weken lang dompelen derdejaars muziektheaterstudenten zich onder in een proeftuin/ laboratorium voor experimenteel jeugdtheater. Ze doen dit samen met Theater Sonnevanck, De Nieuwe OOST, KASKO en professionals uit het werkveld. Na twee weken toetsen ze hun muzikaal en theatraal onderzoek aan een jong publiek.

    Bekijk Nieuw Geluid

  • Als afsluiting van het tweede studiejaar zijn studenten te gast bij drie toonaangevende muziektheatergezelschappen, zoals Ereprijs, Orkater en Theater Sonnevanck. Ze zijn niet alleen als gast aanwezig; ze gaan ook op zoek naar het DNA van deze gezelschappen. De bevindingen worden als afsluiting gepresenteerd onder de titel In de Geest van.

    Bezoek Orkater 
    Bezoek Ereprijs
    Bezoek Theater Sonnevanck


Video: The Wanderers, een voorbeeld van een muziektheatrale installatie op locatie.

Music & Health

Aan musici worden hoge eisen gesteld op fysiek en mentaal vlak. Daarom besteden we bij ArtEZ de nodige aandacht aan gezond musiceren. Dat doen we met name tijdens projectdagen en -weken. Je volgt een lessenserie over gezond stemgebruik en je leert werkgerelateerde klachten herkennen en voorkomen.

ArtEZ finals

De eindaudities zijn terug te vinden bij ArtEZ finals. Neem een kijkje op de site en bezoek de presentaties als je deze studie overweegt. Zo kom je te weten waar de studenten zich mee bezig houden en hoe hun eindwerk eruitziet.