Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Performance Practices
Menu Performance Practices

Studie

Studie

In de masteropleiding Performance Practices verken en verbreed je je inzicht in hoe performance een middel kan zijn voor sociale verandering. Met je eigen ervaringen als uitgangspunt put je uit verschillende velden om theorie en praktijk toe te passen en vorm te geven via methoden als studio-experimenten en praktijk-als-onderzoek.

Thuis en op locatie studeren: een low residency masteropleiding

Performance Practices is een masteropleiding dat bestaat uit een aantal verblijfsperiodes op locatie (ook wel low residency genoemd). In plaats van dagelijks les te krijgen op locatie, kom je vier keer per jaar samen met andere studenten voor een periode van drie tot vijf weken. De rest van de masteropleiding kun je vanuit je eigen huis of studio volgen. De locatie van elke verblijfsperiode varieert tussen Arnhem, de thuisbasis van de masteropleiding, en het buitenland. Tijdens deze periodes heb je groepssessies met andere studenten, presenteer je je voorstellingen en geef je feedback op de voorstellingen van je medestudenten.

Vanwege dit low residency format reis je vier keer per jaar af naar een (bijzondere) locatie. Houd er daarom rekening mee dat er extra kosten zijn reis en verblijf. Meer informatie over de extra kosten vind je hier.

Op locatie werken, daar weer terugkomen en dezelfde mensen ontmoeten, en ook de verantwoordelijkheid hebben om er te zijn – terwijl mijn jaargenoten er voor mij zijn – aangevuld met mijn leraren die deze omgeving en deze ruimte mogelijk maken. Dit alles heeft me geholpen om mijn onderzoeksvragen te ontwikkelen."
ELENI MINOLA, alumnus Performance Practices

Individuele studie en onderzoek

Tussen de verblijfsperiodes door werk je zelfstandig aan je onderzoeksprojecten met ondersteuning van één-op-één tutorials, online groepsbijeenkomsten en intervisie. Je ontwerpt je eigen curriculum door verschillende modules te kiezen en aan conferenties en excursies deel te nemen. Je kunt dit allemaal doen vanuit je eigen huis of studio. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een Erasmus+ stage in het buitenland te volgen bij een instituut, universiteit of kunststudio naar keuze. Op internationaal gebied heeft de ArtEZ Master of Performance Practices bilaterale Erasmus-overeenkomsten met onder meer HZT Berlin (SODA), Teak Helsinki en de Academy of Dramatic Arts in Zagreb.

Wil je meer weten over het rooster, de modules en de verblijfsperiodes? Download de jaaragenda van de masteropleiding Performance Practices (pdf) of bekijk deze video.

 

De studio als plek voor experiment en innovatie

De masteropleiding Performance Practices stimuleert je om te experimenteren en kennis te transformeren door middel van studiopraktijk en praktijk-als-onderzoek. Door theorie met praktijk te combineren, leer je de studio te verbinden met de buitenwereld en gebruik je de studio als startpunt voor nieuwe en innovatieve ideeën. Samenwerking staat centraal en je werkt samen met zowel professionals als niet-professionals, en met mensen en niet-mensen, om tot een meer ecologische en duurzame benadering van je artistieke praktijk te komen.

DE-DISCIPLINED | performance by Henry Alles | photo by Marije van den Berg
DE-DISCIPLINED | Performance: Henry Alles | Foto: Marije van den Berg

Netwerk van connecties

Tijdens de opleiding kom je in contact met ervaren docenten en gastkunstenaars van over de hele wereld die hun werkwijzen delen en kritische inzichten geven. Samen met medestudenten analyseer je teksten, maak je voorstellingen en presentaties, produceer je documentatie en essays en bespreek je ecologische en sociale kenmerken van het systeem waarin je werkt. Door middelen te combineren en samen te werken, krijg je toegang tot mogelijkheden voor groei en mobiliteit die je niet zou hebben als je solo zou werken.

Fotografen: Fenia Kotsopoulou, Marije van der Berg | Makers en Performers: Alexandra Tsotanidou, Lucia Kramárová, Sophia Kondylia, Daniel Voorthuis, Taru Miettinen, Fernanda Gonzáles Morales, Maria-João Falcão, Penelope Morout, Mariela Nestora, Conrad Useldinger