Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Alle opleidingen
Menu Performance Practices
Alle opleidingen   Performance Practices
Master Performance Practices bij ArtEZ
Master Performance Practices bij ArtEZ

Performance Practices

  • Master
  • 2 jaar, voltijd
  • Engels
  • Arnhem

De masteropleiding Performance Practices is een broedplaats voor artistiek onderzoek rond het lichaam in performance en de bredere ecologie ervan. Als student maak je deel uit van een gemeenschap van creatieve en visionaire kunstenaars. Samen verken je de grenzen van je vakgebied en ontdek je nieuwe mogelijkheden in performancekunst. Je leert hoe je de kracht van performance kunt inzetten om maatschappelijke veranderingen te bewerkstelligen en de wereld om je heen te transformeren.

Performance Practices

Waarom kiezen voor de master Performance Practices?

Sociale transformatie door performance

Je wordt een kritische performancekunstenaar en onderzoekt hoe performance een strategie kan zijn om rechtvaardige samenlevingen te creëren.

Discipline overstijgende performance

Samen met studenten uit andere vakgebieden haal je je vakgebieden uit elkaar en breid je ze uit; je volgt dezelfde modules en leert met en van elkaar. Zo werk je aan het 'ontdisciplineren' van je vakgebied.

Student als producent

Centraal in deze masteropleiding staat het idee van de 'student als producent'. Naast onafhankelijk kunstenaar word je producent met artistieke, praktische en financiële knowhow van het werkveld.

Werken met kunstenaars en performers van over de hele wereld

Je krijgt les van – en werkt met – ervaren docenten en inspirerende gasten uit een internationaal netwerk in de podiumkunsten.

Kritische en intrigerende voorstellingen

Je stelt een portfolio samen van kritische voorstellingen waarmee je jezelf tijdens en na je studie kunt positioneren in het artistieke en culturele veld.

Studeren vanuit je huis of je studio

In plaats van elke dag fysiek lessen bij te wonen, heb je vier residentiële periodes per jaar om contact te maken met andere studenten. De rest van de masteropleiding kan op afstand worden gevolgd.

Baan je een weg als onafhankelijk artistiek producent en onderzoeker

Als je je artistieke praktijk naar een hoger niveau wilt tillen, dan is de masteropleiding Performance Practices iets voor jou. Het ontwikkelen van kritische evaluatievaardigheden, het verkennen van nieuwe concepten en theorieën en het leren managen van mensen en middelen in complexe situaties maakt jou tot onafhankelijke artistieke performer en onderzoeker. Vanuit het idee van de 'student als producent', kun je je eigen artistieke praktijk opzetten en je stempel drukken op het artistieke landschap.

Ontdek de kracht van performance om sociale verandering te stimuleren

In de masteropleiding Performance Practices verken je het snijvlak van performance studies, dans, sociale wetenschappen, politiek, psychoanalyse en filosofie om het transformatieve potentieel van performance aan te boren. Door middel van belichaamde praktijk en reflectieve analyse krijg je diepgaand inzicht in hoe performance sociale betekenis creëert en in de rol van het lichaam in het aanjagen van transformatie.

Benieuwd naar de ervaring van andere studenten? Bekijk dan eens deze video, waarin alumnus Andrea van der Kuil vertelt over haar ervaring en afstudeeronderzoek. 

De master zweert geen trouw aan theater, het draait om performance en misschien ontstijgt het zelfs de performativiteit van het lichaam, van objecten, of wat je ook tegenkomt.
LUCIA KRAMÁROVÁ, alumnus Performance Practices