Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Alle opleidingen
Menu Performance Practices
Master Performance Practices bij ArtEZ
Master Performance Practices bij ArtEZ

Performance Practices

  • Master
  • 2 jaar, voltijd
  • Engels
  • Arnhem

De master Performance Practices bij ArtEZ is een incubator voor artistiek onderzoek waarbij het lichaam in al zijn betekenissen een centrale plaats inneemt in de bredere context van performance. De opleiding heeft vijf specialisaties en is ingebed in de HOME OF PERFORMANCE PRACTICES in Arnhem, en bestaat uit een gemeenschap van diverse denkers: mensen die buiten de kaders van hun eigen discipline treden en performance-making inzetten als strategie voor het bevorderen van rechtvaardige samenlevingen.

Performance Practices

In het kort

  • Een thuisbasis voor het maken van perfomances vanuit kritisch denken, het creëren van geïntegreerde, onconventionele en speculatieve toekomstperspectieven
  • Specialiseer je in Choreografie, Theater Practices, Performance Art, De-disciplined Body of Digitale Performances
  • Interdisciplinair en flexibel curriculum: je stelt je eigen onderzoeksprogramma samen door te kiezen uit een breed aanbod van keuzevakken
  • Vier intensieve periodes van drie tot vijf weken op locatie per jaar
  • Nauw overleg met een team van ervaren docenten en inspirerende gastdocenten uit het internationale werkveld van de uitvoerende kunsten
  • Ontwikkel een portfolio van kritische, discipline-overstijgende en onderzoekende performances

Download informatieflyer

Vijf specialisaties onder één dak

De vijf masterspecialisaties van Performance Practices – Choreografie, Theater Practices, Performance Art, De-disciplined Body en Digitale Performances – bevinden zich in de voorhoede van diepgaand artistiek en intellectueel onderzoek. De programma's worden ingevuld door een team van internationaal gerenommeerde practitioners en researchers. Als masterstudent onderzoek je de rol van kunstenaar; je stelt hem op de proef en geeft er (opnieuw) vorm aan. Daarmee werk je aan je eigen ontwikkeling, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van performance binnen het werkveld. 

Choreography

De specialisatie Choreography is een richting voor dansers en bewegingskunstenaars die het discipline-overstijgende potentieel van choreografie willen verkennen, om er een frisse kijk op te krijgen en nieuwe toepassingen te ontdekken. De opleiding ondersteunt in dit proces. In het programma staan betrokkenheid bij, en verwevenheid met, de rol van het lichaam met betrekking tot performance centraal, aangevuld met toepassingen daarvan op politiek-maatschappelijk gebied. 

Theatre Practices

De specialisatie Theatre Practices houdt zich bezig met het opnieuw vormgeven van theater in een discipline-overstijgende setting, vanuit een ecologische en post-humanistische invalshoek. Je leert theater te begrijpen, te bevragen, uit te testen. Aanleiding daarbij zijn urgente hedendaagse vraagstukken en het potentieel van kunst als vorm voor protest en actievoeren.  

Performance Art

De specialisatie Performance Art heeft als doel een nieuwe generatie van discipline-overstijgende, ruimdenkende en radicale kunstenaars voort te brengen. Performers die hun werk inzetten als strategie om rechtvaardige samenlevingen en veerkracht te bewerkstelligen, die het lichaam gebruiken als politiek instrument om de heteroseksuele en patriarchale norm uit te dagen en die als uitvoerders en onderzoekers bijdragen aan de hedendaagse posthumanistische dialoog over kunst, esthetiek, politiek en filosofie. 

De-disciplined Body

De specialisatie De-disciplined Body is voor kunstenaars die de grenzen tussen disciplines achter zich willen laten. Performers die een open en experimentele instelling hebben, die verder willen groeien, en die hun toekomst zien in het maken van kunst samen met vakgenoten en het publiek. Met het contextualiseren en ontwikkelen van je eigen werkpraktijk, maak je dat de podiumkunsten als geheel ook verder groeien. 

Digital Performances

De specialisatie Digital Performances is uniek in Nederland. Deze track is gericht op het gebruiken – maar met name ook het bevragen – van technieken van performance, performance-making en performativiteit. Je onderzoekt digitale instrumenten: hoe zet je ze in en wat zijn de mogelijkheden tot uitbreiding in context van diverse en politiek-maatschappelijk geëngageerde performances?

DIGITAL | performance by Luiza Jaffe Misiuk Barbosa | photo by Fenia Kotsopoulou-Fenia_Kotsopoulou WEB
DIGITAL | Performance: Luiza Jaffe Misiuk Barbosa | Beeld: Fenia Kotsopoulou
De master zweert geen trouw aan theater, het draait om performance en misschien ontstijgt het zelfs de performativiteit van het lichaam, van objecten, of wat je ook tegenkomt.
LUCIA KRAMÁROVÁ, student

Performance Practices in beeld

Meer informatie

Wil je nieuwe inzichten opdoen over wat het betekent om een performance practitioner te zijn? Of over het ontwikkelen van de rol van het lichaam met betrekking tot performance in de 21e eeuw? Meld je aan voor de master Performance Practices bij ArtEZ.