Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Bachelor
Menu Docent Muziek op Maat

Studie

Studie

Vanuit het werkveld bestaat een grote vraag naar gekwalificeerde, bevoegde docenten muziek. De opleiding Docent Muziek op Maat speelt hierop in 

Je ontwikkelt je eigen artistieke skills als muzikant tijdens individuele en groepslessen, samen met je medestudenten die ook dit speciale docent muziek op maat curriculum volgen. Je bekwaamt je daarbij op je eigen instrument of zang. Je speelt veel samen in bands en ensembles en leert componeren en arrangeren. Daarnaast word je vaardig in het dirigeren, coachen, leidinggeven en lesgeven. Je leert werken met leerlingen op de basisschool tot en met het voortgezet onderwijs. 

Studieprogramma verkorte opleiding Docent Muziek

Je volgt een op maat gesneden programma, dat aansluit op je persoonlijke situatie. Om je goed maatwerk te kunnen bieden, doe je vooraf een assessment. Je onderwijsprogramma is afhankelijk van de uitkomst van het assessment en kan er voor iedere student anders uitzien.

  • Heb je een bachelordiploma muziek, muziektherapie of muziekwetenschap? Dan volg je een programma van twee jaar, één dag in de week speciaal voor DM op Maat-studenten, op de woensdag. In die twee jaar krijg je naast hoofdvaklessen ook les in de vakken psychologie, pedagogiek en onderwijskunde (PPO), zang, gitaarpracticum, begeleiden aan de piano, poppracticum en bandcoaching. Daarnaast leer je in een schoolensemble een ensemble leiden en zet je een muziekproductie in het onderwijs op.

  • Heb je een pabo-diploma of een diploma van een andere docentopleiding? En wil je met de verkorte opleiding Docent Muziek je bevoegdheid halen om muziekles te geven? Dan volg je een driejarig programma. Je volgt lessen op de woensdag, samen met andere DM op Maat studenten in een speciaal voor jou ontworpen curriculum. Dit is een verdiepend programma zoals hierboven beschreven, uitgebreid met muziektheoretische vakken, muziek-, kunst- en cultuurgeschiedenis.

  • Heb je een aanverwante studie gevolgd, zoals (ortho)pedagogiek of muziekwetenschappen? Neem dan contact op voor meer informatie over de mogelijkheden.

ArtEZ Docent Muziek Zwolle - muziektheorie

Wat leer je bij de opleiding tot muziekdocent in Zwolle?

Het studieprogramma van de opleiding Docent Muziek op Maat in Zwolle is praktijkgericht en afwisselend en bestaat uit de volgende onderdelen: 

  • musiceervakken; 
  • methodiek-didactiek (waaronder je baan, óf binnen- en buitenschoolse stages); 
  • theoretische vorming (vakken: werkplaats arrangeren/muziekschrijven, gehoortraining, arrangeren en instrumenteren, muziekgeschiedenis en cultuurbeschouwing). 

Er is tijdens de hele studie veel aandacht voor creatieve processen als componeren, arrangeren en improviserenhet zelf ontwerpen van lessen en methodisch materiaal en het doen van onderzoek. Ook leer je een muziekproductie in het onderwijs op te zetten.  

Daarnaast word je door middel van lessen, stages, opdrachten, excursies en cultuurbezoeken voorbereid op het geven van de vakken ckv en kunst algemeen.  

Bekijk het studieprogramma van de vierjarige bachelor.

Studiebegeleiding

Tijdens je hele studie aan het Conservatorium heb je regelmatig gesprekken met een studieloopbaanbegeleider. Vaak zijn deze gesprekken individueel, maar het is ook mogelijk om klassikaal of in groepen met de studieloopbaanbegeleider van gedachten te wisselen over je studie. Hij of zij informeert je over praktische zaken met betrekking tot de studie. Ook bespreekt de studieloopbaanbegeleider je studeer- en planmethoden en krijg je waar nodig studieadvies. Wanneer je problemen signaleert in het verloop van je studie, kun je ook zelf een afspraak maken met je studiebegeleider.

Gezond Musiceren

Wij begrijpen dat gedreven musici vanuit hun passie spelen en werken. Het bespeelde instrument moet in uitstekende conditie verkeren. Daarbij is het net zo belangrijk dat jij zélf (fysiek, mentaal, communicatief) op een manier kunt presteren die duurzaam, optimaal en artistiek is en dat je geen last hebt van pijn, ongemak en blessures.

Lees meer over ons programa Gezond Musiceren

ArtEZ Docent Muziek op Maat - poppracticum

 

Ondernemendheid en onderzoek

Tijdens de opleiding Docent Muziek besteden we veel aandacht aan onderzoekvaardigheden en het ontwikkelen van een ondernemende houding. Wil je je verder verdiepen in het zelfstandig ondernemen? Dan kun je ervoor kiezen om binnen je afstudeerprofiel een eigen educatieve onderneming te starten en hierin eigen onderzoek te doen.

Faciliteiten

De opleiding Docent Muziek Zwolle maakt deel uit van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle.

Studeren in Zwolle

Zwolle is een dynamische Hanzestad, met kronkelende straatjes en veel originele winkeltjes en eettentjes. Hier weten creatieve studenten, innovatieve ondernemers en eigenwijze vrijdenkers elkaar makkelijk te vinden. 

Meer over Zwolle studentenstad