Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Bachelor
Menu Docent Muziek op Maat

Toelating

Toelating

ArtEZ zoekt voor de opleiding tot muziekdocent musici die anderen inspireren en verder willen brengen. Hou je van muziek, zing je of bespeel je meerdere instrumenten? Ben je een ‘sociaal dier’ dat graag met groepen werkt? En heb je al een pabo-diploma of een bachelordiploma in de muziek? Meld je dan aan voor de opleiding Docent Muziek op Maat in Zwolle.

Studeren tijdens Corona

Lees de veelgestelde vragen en antwoorden over studievoorlichting, toelating en studeren bij ArtEZ tijdens corona. 

Bekijk de meestgestelde vragen van aankomende studenten

Toelatingseisen verkorte opleiding Docent Muziek

De verkorte deeltijdopleiding Docent Muziek op Maat is bedoeld voor studenten die hun vakmanschap vanuit enthousiasme verder willen ontwikkelen. Wil je je aanmelden voor de opleiding? Houd dan rekening met de volgende toelatingseisen:

 • je beschikt over een bachelordiploma Muziek Muziektherapie of muziekwetenschappen, of je hebt een lerarenopleiding afgerond in een ander schoolvak dan muziek;
 • je bent werkzaam in het onderwijs of er is een reële kans dat dat binnen afzienbare tijd het geval is; 

 • voor deze studie gelden taaleisen; 

 • je moet een assessment doen en dit assessment afsluiten met een positieve beoordeling. 

Aanmelding

Om je aan te melden voor het toelatingsexamen, ga je naar Studielink en maak je een account aan. Aanmeldingen na 1 juni nemen we alleen in behandeling als er nog voldoende studieplaatsen beschikbaar zijn. Nadat je je hebt aangemeld via Studielink, krijg je een e-mail van de afdeling Studentenzaken van ArtEZ. Daarnaast krijg je van de opleiding een e-mail met informatie over de toelatingsprocedure en de datum waarop je op het conservatorium wordt verwacht.  

Aanmelden

Toelatingprocedure

Je levert een portfolio aan, waarin je laat zien welke competenties je bezit. Dit portfolio is de leidraad voor het assessmentgesprek, dat door een commissie wordt afgenomen.

 • Als je geen conservatoriumdiploma hebt, doe je ook een instrumentale en vocale toelating. Dit bestaat uit:  

  • vier instrumentale stukken, uitgevoerd op je hoofdinstrument. De stukken moeten verschillen in stijl, karakter en expressie; 
  • vier stukken waarmee je je zangstem laat horen. Denk bijvoorbeeld aan een popsong, musicalsong, klassiek lied, kinderlied of jazzstandard. Ook deze liederen moeten verschillen in stijl, karakter en expressie. Je begeleidt jezelf hierbij op een akkoordinstrument; 
  • speel je naast je programma ook nog een ander instrument, dan mag je dat inpassen in je programma; i
  • heb je een eigen muziekstuk geschreven, dan horen we dat graag. 

   Daarnaast doe je een muziektheoretisch toelatingsexamen, waarbij ook je gehoor getoetst wordt.

 • Na het assessment en eventuele toelatingsexamen brengt de toelatingscommissie advies uit aan de Examencommissie van het ArtEZ Conservatorium. Deze commissie controleert of de procedure goed is verlopen en stelt uiteindelijk vast of je wordt toegelaten. De uitslag krijg je schriftelijk meegedeeld. Ben je toelaatbaar, dan nodigen we je uit voor een gesprek over vrijstellingen en studieprogramma.

  Een positieve toelating tot de opleiding Docent Muziek op Maat is alleen geldig voor de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen. Mocht je een jaar later willen starten, dan kun je bij de Examencommissie een schriftelijk verzoek indienen tot behoud van de resultaten voor de periode van één jaar.

  Ben je het niet eens met de negatieve uitslag vanwege de gevolgde procedure, dan kun je bij de Examencommissie bezwaar maken tegen de uitslag.

Goed voorbereid naar het toelatingsexamen

Wil je je voorbereiden op het toelatingsexamen? Volg dan een kennismakingsles. Tijdens zo’n les krijg je een idee van je niveau en mogelijkheden. Ook kun je de programmaonderdelen voor een eventueel toelatingsexamen doorspreken.

Vraag een les aan en vermeld daarbij Docent Muziek.
Kennismakingslessen zijn alleen mogelijk in de maanden december tot en met maart.

Daarnaast kun je je met de spoedcursus muziektheorie en gehoorvorming gericht voorbereiden op het theoretische deel van het toelatingsexamen.

Meer over de spoedcursus muziektheorie en gehoorvorming.

ArtEZ Docent Muziek op Maat - toelating