Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Comic Design
Menu Comic Design

Toelating

Toelating

Naast nieuwsgierigheid en een sterke fantasie en verbeeldingskracht, moet je voor de studie Comic Design voldoen aan enkele diploma- en taaleisen.

Direct aanmelden

Je meldt je voor de opleiding aan via de website van Studielink. 

Direct aanmelden bij Studielink

Lees hieronder eerst de toelatingseisen.

Toelatingseisen Comic Design

 • vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma; 
 • voor deze opleiding gelden taaleisen
 • positieve uitslag van het toelatingsexamen. Hierin onderzoeken we wat je kansen zijn om in de studie te slagen.
 • tekenvaardigheid, het vermogen je beeldend uit te drukken, te werken vanuit de waarneming en het conceptuele vermogen. Het is belangrijk dat je inzicht in en gevoel voor kleur, vorm en materiaal hebt. Ook verwachten we dat jouw werk oorspronkelijkheid en originaliteit uitstraalt. 

 • je toont in het portfolio en in de thuisopdrachten verhalend vermogen aan. Je hebt animaties of films in je portfolio. Je kunt verhalend vermogen ook aantonen in geschreven tekst of in (animatie)films.

 • je bent communicatief vaardig, deelt jouw fascinatie en inspiratie en toont daadkracht en discipline.

 • je hebt een onderzoekende en experimentele instelling, belangstelling voor kunst en cultuur en gerichte belangstelling voor het vakgebied. Je toont analytisch vermogen en taalvaardigheid.

Toelatingsexamen

De eerste fase van het toelatingsexamen bestaat uit het beoordelen van een digitaal portfolio. De tweede fase bestaat uit een extra toelatingsopdracht en een dag op de academie werken. 

 • De eerste fase van het toelatingsexamen bestaat uit het beoordelen van een digitaal portfolio.

  Je levert een digitaal portfolio aan en de uitwerking van twee opdrachten. Een gedetailleerde opdrachtformulering krijg je nadat je je hebt aangemeld.

  Voor het digitale portfolio zijn we benieuwd naar het werk dat je de laatste drie jaren thuis, op school of in enig cursusverband hebt gemaakt. Dit kan zowel vlak, audiovisueel als ruimtelijk werk zijn. Maak indien nodig van het ruimtelijk werk foto's zodat de commissieleden van deze werkstukken een goede indruk kunnen krijgen. Laat ook schetsen zien die inzicht geven in het maakproces.

  Je maakt het portfolio in pdf-formaat. De commissie kan dan door je materiaal scrollen. (Animatie)films bied je aan in mp4-formaat. Je kunt ook een website maken (bijvoorbeeld met WIX), zet de link in dat geval in een Word-bestand.

  Tijdens onze open dagen kun je advies krijgen over je portfolio. Dit kan je helpen bij de voorbereiding op de toelating.

 • De tweede fase bestaat uit een extra toelatingsopdracht en een dag op de academie werken. 
  Na een positieve beoordeling van de eerste fase ga je naar de tweede fase. Je maakt een extra toelatingsopdracht en werkt een dag op de academie. Je hebt die dag ook een gesprek met twee docenten van de studierichting. Zij letten vooral op je communicatieve en reflectieve vaardigheden.

 • Na fase één krijg je bericht of je door mag naar fase twee of wordt afgewezen. De toelatingscommissie adviseert de examencommissie na afloop van het toelatingsexamen. Binnen vier weken krijg je schriftelijk te horen of je toelaatbaar bent.

  Een positieve toelating is alleen geldig voor de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. Als je voor een opleiding of specialisatie op een andere locatie toelating wilt doen, moet je je hier apart voor inschrijven. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen.

Toelatingsdata

 • Zaterdag 12 maart 2022 toelatingsexamen 
  Maandag 28 februari vóór 12.00 uur(middag) portfolio inleveren  
  Maandag 7 maart fase 2 + uitnod. en opdracht 

  Zaterdag 23 april 2022 toelatingsexamen
  Vrijdag 8 april vóór 12.00 uur(middag) portfolio inleveren
  Dinsdag 19 april fase 2 + uitnod. en extra opdracht 

  Zaterdag 21 mei 2022 toelatingsexamen 
  Maandag 9 mei vóór 12.00 uur(middag) portfolio inleveren 
  Maandag 16 mei fase 2 + uitnod. en extra opdracht 

   

Om je aan te melden voor het toelatingsexamen, ga je naar Studielink en maak je een account aan.
Bij aanmelding via Studielink kies je een datum voor het toelatingsexamen. Per mail krijg je vervolgens informatie over de toelating, de bijbehorende thuisopdrachten en het vragenformulier (cv). 

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden bij Studielink