Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Animation Design
Menu Animation Design

Toelating

Toelating

Naast nieuwsgierigheid en een sterke fantasie en verbeeldingskracht, moet je voor de studie Animation Design voldoen aan enkele diploma- en taaleisen. 

Toelatingseisen Animation Design

  • Vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma; 
  • Voor deze opleiding gelden taaleisen; 
  • Positieve uitslag van het toelatingsexamen. Hierin onderzoeken we wat je kansen zijn om in de studie te slagen.  

We toetsen: 

  • Je creërend vermogen: tekenvaardigheid, het vermogen je beeldend uit te drukken, te werken vanuit de waarneming en het conceptuele vermogen. Het is belangrijk dat je inzicht in en gevoel voor kleur, vorm en materiaal hebt. Ook verwachten we dat jouw werk oorspronkelijkheid en originaliteit uitstraalt.  
  • Je verhalend vermogen: je toont in het portfolio en in de thuisopdrachten verhalend vermogen aan. Je hebt animaties of films in je portfolio. Je kunt verhalend vermogen ook aantonen in geschreven tekst of in (animatie)films. 
  • Je communicatief vermogen: je bent communicatief vaardig, deelt jouw fascinatie en inspiratie en toont daadkracht en discipline.  
  • Je kritische reflectie: je hebt een onderzoekende en experimentele instelling, belangstelling voor kunst en cultuur en gerichte belangstelling voor het vakgebied. Je toont analytisch vermogen en taalvaardigheid.  

Informatie bij aanmelding 

Bij aanmelding via Studielink kies je een datum voor het toelatingsexamen. Per mail krijg je vervolgens informatie over de toelating, de bijbehorende thuisopdrachten en het vragenformulier (cv).  

Direct aanmelden bij Studielink

De twee fases van het toelatingsexamen 

De eerste fase van het toelatingsexamen bestaat uit het beoordelen van een digitaal portfolioDe tweede fase bestaat uit een extra toelatingsopdracht en een dag op de academie werken.  

Fase één: beoordeling van het portfolio en toelatingsopdrachten 

Je levert een digitaal portfolio aan en de uitwerking van twee opdrachten. Een gedetailleerde opdrachtformulering krijg je nadat je je hebt aangemeld. 

Voor het digitale portfolio zijn we benieuwd naar het werk dat je de laatste drie jaren thuis, op school of in enig cursusverband hebt gemaakt. Dit kan zowel vlak, audiovisueel als ruimtelijk werk zijn. Maak indien nodig van het ruimtelijk werk foto's zodat de commissieleden van deze werkstukken een goede indruk kunnen krijgen. Laat ook schetsen zien die inzicht geven in het maakproces. 

Je maakt het portfolio in pdf-formaat. De commissie kan dan door je materiaal scrollen. (Animatie)films bied je aan in mp4-formaat. Je kunt ook een website maken (bijvoorbeeld met WIX), zet de link in dat geval in een Word-bestand.  

Tijdens onze open dagen kun je advies krijgen over je portfolio. Dit kan je helpen bij de voorbereiding op de toelating. 

Fase twee: selectiedag, extra thuisopdracht en interview 

Na een positieve beoordeling van de eerste fase ga je naar de tweede fase. Je maakt een extra toelatingsopdracht en werkt een dag op de academie. Je hebt die dag ook een gesprek met twee docenten van de studierichting. Zij letten vooral op je communicatieve en reflectieve vaardigheden.  

Toelatingsdata

Zaterdag 12 maart 2022 toelatingsexamen
Maandag 28 februari vóór 12.00 uur(middag) portfolio inleveren  
Maandag 7 maart fase 2 + uitnod. en opdracht 

Zaterdag 23 april 2022 toelatingsexamen
Vrijdag 8 april vóór 12.00 uur(middag) portfolio inleveren
Dinsdag 19 april fase 2 + uitnod. en extra opdracht 

Zaterdag 21 mei 2022 toelatingsexamen
Maandag 9 mei vóór 12.00 uur(middag) portfolio inleveren 
Maandag 16 mei fase 2 + uitnod. en extra opdracht 

 

Uitslag en geldigheid 

Na fase één krijg je bericht of je door mag naar fase twee of wordt afgewezen. De toelatingscommissie adviseert de examencommissie na afloop van het toelatingsexamen. Binnen vier weken krijg je schriftelijk te horen of je toelaatbaar bent 

Een positieve toelating is alleen geldig voor de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. Als je voor een opleiding of specialisatie op een andere locatie toelating wilt doen, moet je je hier apart voor inschrijven. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen. 

 

 

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden bij Studielink