Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Animation Design
Menu Animation Design

Aanmelden en toelating

Aanmelden en toelating

Wanneer je de bachelor Animation Design wilt volgen, meld je je eerst aan voor de toelating. Lees stap voor stap hoe je dat doet en wat je allemaal kunt verwachten. Ook vind je hier belangrijke data en deadlines, en handige tips om je voor te bereiden.

Aanmelden voor toelating

Je meldt je aan voor deze opleiding via Studielink. Lees hieronder eerst de toelatingsprocedure van Animation Design door en kijk hier voor algemene informatie over toelating doen bij ArtEZ. Na je aanmelding ontvang je een bevestiging per e-mail van ArtEZ Studentenzaken. Daarna ontvang je van de opleiding meer informatie over de toelating.

Meld je aan via Studielink

Belangrijke data en deadlines

  • Toelatingsexamen 1: Lever vóór donderdag 15 februari 12.00 uur (middag) je portfolio en toelatingsopdrachten in. Op dinsdag 27 februari krijg je te horen of je door bent naar de toelatingsdag die plaatsvindt op zaterdag 9 maart. Op deze dag doe je toelatingsexamen op de academie.
  • Toelatingsexamen 2:  Lever vóór dinsdag 5 maart 12.00 uur (middag) je portfolio en toelatingsopdrachten in. Op dinsdag 12 maart krijg je te horen of je door bent naar de toelatingsdag die plaatsvindt op zaterdag 23 maart. Op deze dag doe je toelatingsexamen op de academie.
  • Toelatingsexamen 3: Lever vóór dinsdag 26 maart 12.00 uur (middag) je portfolio en toelatingsopdrachten in. Op dinsdag 2 april krijg je te horen of je door bent naar de toelatingsdag die plaatsvindt op zaterdag 13 april. Op deze dag doe je toelatingsexamen op de academie.

Toelatingseisen Animation Design

  • Vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig buitenlands diploma; 
  • Voor deze opleiding gelden taaleisen; 
  • Positieve uitslag van het toelatingsexamen. Hierin onderzoeken we wat je kansen zijn om in de studie te slagen.  

We toetsen: 

  • Je creërend vermogen: tekenvaardigheid, het vermogen je beeldend uit te drukken, te werken vanuit de waarneming en het conceptuele vermogen. Het is belangrijk dat je inzicht in en gevoel voor kleur, vorm en materiaal hebt. Ook verwachten we dat jouw werk oorspronkelijkheid en originaliteit uitstraalt.  
  • Je verhalend vermogen: je toont in het portfolio en in de thuisopdrachten verhalend vermogen aan. Je hebt animaties of films in je portfolio. Je kunt verhalend vermogen ook aantonen in geschreven tekst of in (animatie)films. 
  • Je communicatief vermogen: je bent communicatief vaardig, deelt jouw fascinatie en inspiratie en toont daadkracht en discipline.  
  • Je kritische reflectie: je hebt een onderzoekende en experimentele instelling, belangstelling voor kunst en cultuur en gerichte belangstelling voor het vakgebied. Je toont analytisch vermogen en taalvaardigheid.

De twee fases van het toelatingsexamen 

De eerste fase van het toelatingsexamen bestaat uit het beoordelen van een digitaal portfolioDe tweede fase bestaat uit een extra toelatingsopdracht en een dag op de academie werken.  

Fase één: beoordeling van het portfolio en toelatingsopdrachten 

Je levert een digitaal portfolio aan en de uitwerking van twee opdrachten. Een gedetailleerde opdrachtformulering krijg je nadat je je hebt aangemeld. 

Voor het digitale portfolio zijn we benieuwd naar het werk dat je de laatste drie jaren thuis, op school of in enig cursusverband hebt gemaakt. Dit kan zowel vlak, audiovisueel als ruimtelijk werk zijn. Maak indien nodig van het ruimtelijk werk foto's zodat de commissieleden van deze werkstukken een goede indruk kunnen krijgen. Laat ook schetsen zien die inzicht geven in het maakproces. 

Je maakt het portfolio in pdf-formaat. De commissie kan dan door je materiaal scrollen. (Animatie)films bied je aan in mp4-formaat. Je kunt ook een website maken (bijvoorbeeld met WIX), zet de link in dat geval in een Word-bestand.  

Tijdens onze open dagen kun je advies krijgen over je portfolio. Dit kan je helpen bij de voorbereiding op de toelating. 

Fase twee: selectiedag, extra thuisopdracht en interview 

Na een positieve beoordeling van de eerste fase ga je naar de tweede fase. Je maakt een extra toelatingsopdracht en werkt een dag op de academie. Je hebt die dag ook een gesprek met twee docenten van de studierichting. Zij letten vooral op je communicatieve en reflectieve vaardigheden.