Animation Design

Toelating

Goed voorbereid naar het toelatingsexamen?

Volg de Vooropleiding Art & Design.

Toelating

Naast verbeeldingskracht en fantasie moet je aan enkele diploma- en taaleisen voldoen om binnen de opleiding Vormgeving de studie Animation Design te kunnen volgen.

Opleiding tot Animator - Eindexamenwerk Rianne Stremmelaar
Studie Animation Design - Eindexamenwerk Rianne Stremmelaar
Animatie Zwolle - Eindexamenwerk Rianne Stremmelaar
Animation Design ArtEZ Zwolle - Eindexamenwerk Rianne Stremmelaar

Samenvatting toelatingseisen Animation Design

  • Vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma.
  • Voor deze opleiding gelden taaleisen: B2 of vergelijkbaar
  • Portfolio en thuisopdracht.
  • Positieve uitslag van het toelatingsexamen. Hierin onderzoeken we wat je kansen zijn om in de studie te slagen.

Portfolio en thuisopdracht

Om toegelaten te worden tot de studie vinden we het belangrijk dat je werk laat zien dat je de afgelopen drie jaar thuis, op school of in enig cursusverband hebt gemaakt. Dit kan zowel vlak als ruimtelijk werk zijn. Bijvoorbeeld tekeningen, schilderijen, fotoseries, animaties, websites, meubels, kleren, posters, etc. Neem werk mee dat een representatief beeld geeft van je creatieve activiteiten. Neem ook ontwerpen en schetsen mee die inzicht geven in het maakproces. Zorg dat je je werk kunt toelichten.

Daarnaast maak je voor het toelatingsexamen een thuisopdracht. Bij aanmelding via Studielink kies je een datum voor het toelatingsexamen. Per mail krijg je vervolgens informatie over de toelating, de bijbehorende thuisopdrachten en het vragenformulier (cv).

Toelatingsexamen

Het toelatingsexamen voor Animation Design duurt twee dagen. De eerste toelatingsdag duurt van 9.00 uur tot circa 17.00 uur en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Je werkt gedurende de dag aan opdrachten in een lessituatie. Breng tekenspullen mee, zoals grafietstift en houtskool, en verf op waterbasis of gekleurd krijt. Papier krijg je van de school.
  • Je voert een gesprek met leden van de toelatingscommissie. Deze commissie bestaat uit docenten en studenten van de studie. Tijdens het gesprek leg je de thuisopdrachten en je portfolio voor. De commissie zal vragen naar je motivatie voor het vakgebied Animation Design en is ook benieuwd naar je kennis over beeldende kunst en vormgeving. Beslissend voor de toelating zijn je beeldende vermogens en je creativiteit.

Afhankelijk van de uitkomst van de eerste toelatingsdag volgt een uitnodiging om de volgende dag van 9.00 tot 16.00 uur deel te nemen aan de tweede dag van het examen. Tijdens deze dag volg je enkele lessen en werk je aan een opdracht. 

De toelatingscommissie adviseert de examencommissie of je wel of niet toelaatbaar bent.

Toelatingscriteria

We toetsen:

  • Je creërend vermogen: het vermogen je beeldend uit te drukken, te werken vanuit de waarneming en conceptueel. Je hebt inzicht in en gevoel voor kleur, vorm en materiaal. Uit jouw werk spreekt oorspronkelijkheid en originaliteit.
  • Je communicatief vermogen: je bent communicatief vaardig, deelt jouw fascinatie en inspiratie en toont daadkracht en discipline.
  • Je kritische reflectie: je hebt een onderzoekende en experimentele instelling, belangstelling voor kunst en cultuur en gerichte belangstelling voor het vakgebied.

Toelatingsdata

Je kunt je voor het studiejaar 2020/2021 niet meer aanmelden. Aanmelddata voor studiejaar 2021/2022 worden in oktober gepubliceerd.

Uitslag en geldigheid

Je krijgt binnen drie werkweken bericht of je toegelaten bent. In geval van afwijzing proberen we je inzicht te geven in de redenen daarvoor.
Een positieve toelating is alleen geldig voor de studie waarvoor je je hebt aangemeld. Als je voor een studie of specialisatie op een andere locatie toelating wilt doen, moet je je hier apart voor inschrijven. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen.