naar verhaaloverzicht
14 september 2022

Ontdekken wat je wil vertellen

Arianna C. Nina studeerde af aan de opleiding Moving Image bij AKI ArtEZ Academie voor Art & Design in Enschede. Voor haar finals heeft ze een persoonlijke documentaire gemaakt. “Het gaat over het politiek conflict tussen Catalonië en Spanje. Ik besloot om geen politiek beeldmateriaal te laten zien, maar juist een verhaal vanuit het hart te vertellen.”

Tijdens haar opleiding Moving Image ontdekte Arianna wat zij wil creëren en waarom. “Je ontdekt wat je aan de wereld wilt vertellen dat nog niet verteld is.” Op AKI ontdekte Arianna hoe belangrijk het is om ze op een manier te vertellen dat mensen zich ermee kunnen verbinden:

“Wat je ook maakt, laat je stem horen. Ik denk dat dat het belangrijkste onderdeel is van Moving Image.”

Arianna’s eindwerk is geïnspireerd door haar ervaringen in Nederland. Iedere keer als Arianna noemde dat ze uit Catalonië komt, begrepen mensen niet waarom ze niet Spanje zei. “Ik probeerde een film te vinden die de situatie uitlegt, maar ik kon niks vinden. Dus ik besloot er zelf een te maken.” Arianna begon met een documentaire die het politiegeweld in Catalonië laat zien. Totdat ze zich realiseerde dat dat verhaal al verteld is. “Toen ik eenmaal de tijd nam om na te denken over waarom ik dit verhaal wil vertellen, realiseerde ik me dat het belangrijk is om te laten zien wat er met de mensen daar gebeurt.” Met haar finals wil ze de verhalen van de Catalanen vertellen:

“Uiteindelijk creëer je iets dat zo persoonlijk voor je is. Niet zomaar iets dat je overal kunt vinden.”

Moving Image

Bij de opleiding Moving Image ligt de focus op het internationale werkveld van film, communicatie en design. Je ontwikkelt je tot een autonome conceptuele beeldmaker die ideeën en visies kan vertalen naar innovatieve projecten. De opleiding is kleinschalig, maar is sterk internationaal georiënteerd. Nadat je afgestudeerd bent, ben je specialist op het gebied van bewegend beeld. Zo kan je aan de slag in verschillende werkgebieden, zowel als autonoom kunstenaar als in de toegepaste sector als digitale communicatie, visual arts design, experimentele film, cinematografie, docu-fictie en beeldbewerking.

Ontdek meer over Moving Image