Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

ArtEZ-alumni schitterden op het podium als de Arnhemse Nieuwen van 2022

  • Beeldende Kunst
  • Vormgeving
  • Fashion

Sinds 2006 selecteert een onafhankelijke jury in opdracht van Ontwerp Platform Arnhem afstudeerders van ArtEZ Academie voor Art & Design Arnhem tijdens de finals. De gekozen alumni presenteren onder de naam Arnhemse Nieuwe hun werk, ervaringen en toekomstplannen. Zaterdag 15 oktober kon de Arnhemse Nieuwe na drie jaar weer op locatie doorgaan. En hoe. Vijf van de zeven geslecteerde alumni waren aanwezig om hun werk te presenteren in het Musis Sacrum. 

ArtEZ-alumni schitterden op het podium als de Arnhemse Nieuwen van 2022

Ontwerp Platform Arnhem organiseerde dit jaar in samenwerking met INNOVATE de Arnhemse Nieuwe 2022. Helaas konden twee van de zeven alumni er niet bijzijn. Maar dat bederfde de pret zeker niet. Vijf ArtEZ-alumni van verschillende opleidingen vertelden in een 20x20 format over hun ontwerpvisie, werkwijze en plannen voor de toekomst. Een van hen kon door corona er niet bijzijn en presenteerde aan de hand van een video. Wie zijn deze geselecteerde alumni? 

Robert Marsé

Robert Marsé studeerde dit jaar af aan de opleiding Product Design met zijn collectie van stoelen die gemaakt zijn uit oude materialen. Robert heeft in een straal van 10 kilometer rondom zijn huis gezocht naar oude spullen die hij kon gebruiken voor zijn werk. Uiteindelijk ontstond een collectie bestaande uit veertien stoelen. De Product Design-alumnus wil mensen kennis laten maken met een andere definitie van het nieuwe.

Michelle Schipper

Michelle Schipper is sinds dit jaar alumna van de opleiding Graphic Design en heeft tijdens haar opleiding nieuwe lettervormen gemaakt. Ze heeft gebruik gemaakt van de wiskundige Grafentheorie in haar afstudeerdwerk genaamd A Network of Dots and Lines. Zoals de titel al verklaart, heeft ze lettervormen gemaakt die zijn samengesteld uit stippen en lijnen. Haar vijf verschillende lettertypes zijn ook door elkaar heen te gebruiken. 

María Pérez-Lozao Humanes

María Pérez-Lozao Humanes, alumna van de opleiding Design Art Technology, werkte voor haar afstudeerwerk met meerdere apparaten. Deze apparaten heeft ze allemaal in verbinding met elkaar gebracht. Ook heeft ze gebruik gemaakt van specifieke geuren uit een lab. Dit allemaal is met technologie met elkaar verbonden. Maria: "Mijn werk ziet eruit als een filmset, maar in mijn tentoonstelling zet ik het neer als een performance. Het publiek maakt hier deel van uit." Zo vertelde ze op het podium vrolijk dat ze erg blij werd toen twee mensen een bloedneus kregen tijdens het kijken naar haar finalswerk. 

Tofe Al-Obaidi

Tofe Al-Obaidi studeerde dit jaar af aan de opleiding Graphic Design. In zijn finalswork probeert hij te achterhalen in hoeverre de technologie van vandaag bruikbaar is om iemands herinneringen te reconstrueren. Hij gebruikte animatie en 3D-rendering om zijn ouderlijk huis in Irak na te bootsen. Het huis bestaat niet meer, maar door zijn werk bestaat het nog wel in herinnering. Tofe: "Mijn verleden was best wel traumatisch en om dat te verwerken wilde ik die herinneringen opnieuw een plek geven."

Rosalie Apituley

Rosalie Apituley is alumna van de opleiding Product Design. Haar afstudeerwerk begon met de vraag waarom ijsberen merken als Rosalie haar licht niet uitdoet. Dit had ze immers als kind gehoord en dat is bij haar blijven hangen. Ze is op onderzoek gegaan en hier zijn meerdere producten uit ontstaan. Zo heeft Rosalie een meterkast gemaakt die beeldend laat zien hoeveel elektriciteit verbruikt wordt, in plaats van de grijze en saaie kasten die men gewend is op de stoep. Rosalie: "Hiermee probeer ik te laten zien dat je ook op een andere manier kunt ontwerpen."

Aafje Bep van Grieken

Foto: Eva van Boxtel

Aafje Bep van Grieken kon er helaas door corona niet bijzijn. Wel stuurde ze een video in met uitleg over haar afstudeerwerk. De alumna van Design Art Technology is altijd al gefascineerd geweest door de natuur, het is dan ook niet voor niets dat ze de natuur gebruikte voor haar afstudeerwerk genaamd LOCALHOST. Ze creëerde een lokale community en gebruikte hier paddenstoelen en computers voor. Zo laat Aafje Bep zien dat verborgen netwerken bestaan. 

 Leila Gordon

Leila Gordon, alumna Fashion Design, kon er ook helaas niet bij zijn. Bekijk haar afstudeerdvideo van haar collectie genaamd AMONG THE RIVER SHALLOWS. 

Al met al was het een enorm geslaagde avond waarin de alumni aan het werkveld hebben verteld waar zij gewerkt aan hebben, wat dit voor hen betekent en hoe hun toekomstplannen eruit zien. 

Bekijk hier de aftermovie gemaakt door Ontwerp Platform Arnhem van de avond: