Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Trauma’s verwerken met VR

  • Vormgeving

Op zijn veertiende emigreerde Tofe Al-Obaidi (alumnus Graphic Design Arnhem) naar Nederland met zijn ouders. Nu maakt hij virtual reality-experiences om herinneringen aan zijn oude thuis levend te houden en trauma’s te verwerken.

Trauma’s verwerken met VR
“Vier jaar geleden, toen ik met de studie Graphic Design begon, had ik nooit gedacht dat ik zou afstuderen met een VR-project dat mijn oude huis en herinneringen nabootst.”

Tofe had altijd al een fascinatie voor 3D-ontwerp en virtual reality. Graphic Design aan ArtEZ sprak hem aan door de vrijheid die de studie biedt. Tofe was blij om te ontdekken dat het op de opleiding aangemoedigd wordt om te putten uit eigen ervaringen en denkprocessen.

Buiten de kaders van grafisch ontwerp

“Dat we buiten de traditionele kaders van grafisch ontwerp mochten denken, inspireerde mij. Mijn favoriete vakken waren het Open Lab en het Research Lab. In het Open Lab start je samen met medeleerlingen een geheel eigen project, waarbij je gebruik maakt van een methode naar keuze. Dat kan resulteren in iets geweldigs.”

Herinneringen (re)creëren met VR

De laatste tijd las Tofe veel over het gebruik van virtual reality voor traumaverwerking. Ondertussen merkte hij dat zijn eigen herinneringen aan zijn thuis aan het vervagen waren. Dit bracht hem op het idee voor zijn eindwerk: een nieuw archief aan herinneringen aan zijn verleden in virtual reality-vorm.

“Ik heb projecties van mijn oude huis gecreëerd. Het middelpunt is mijn oude slaapkamer, de plek waar ik vroeger de meeste tijd doorbracht. Boven mijn bed hangt daar een verhaal dat ik als jongen schreef.”

Removing Dust Covers

Het eindwerk van Tofe heet Removing Dust Covers, en verwijst zowel naar het onthullen van herinneringen als een oud gebruik uit zijn thuisland. Wanneer families op vakantie vertrokken, werden er stofkleden over de meubels gelegd. Bij thuiskomst was het eerste ritueel dat van het verwijderen van de ‘dust covers’.

“Voor mijzelf heeft dit project veel geholpen bij het verwerken van mijn trauma’s en het levend houden van fijne herinneringen. Ik wil de installatie graag verder ontwikkelen, zodat ook andere mensen er gebruik van kunnen maken.”

“Het mooiste zou zijn als ik met mijn werk anderen kan helpen.”

Bachelor Graphic Design

Bij de internationaal georiënteerde bachelor Graphic Design leren studenten ontwerpen op het snijvlak van grafische vormgeving en beeldende kunst.

De opleiding heeft een sterke basis in filosofie en mediatheorie, en nodigt uit om de grenzen van het vakgebied op te zoeken en te verleggen. ArtEZ mag zich hierin voorloper noemen. 

De studenten krijgen les van vooraanstaande vakmensen en leren als ontwerper op een kritische manier in de wereld te komen staan en een eigen visie op het vak te ontwikkelen.

Ontdek meer over Graphic Design