Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Klassieke muziek studeren? Zij gingen je voor!

Een aantal jaar geleden behaalden zij hun bachelordiploma Klassieke Muziek. Inmiddels zijn ze werkzaam als musicus. Hoe kijken deze afgestudeerden terug op hun tijd bij ArtEZ? Wat was – achteraf – de belangrijkste les die ze hier geleerd hebben? Musicus Jasper Arts: "Ik heb geleerd om kritisch naar mijn instrument te kijken en eraan te blijven werken en schaven. Die vaardigheid kan ik nu ook bij andere aspecten van het leven gebruiken."

Alle foto's op deze pagina zijn gemaakt door Louise te Poele (alumna BEAR Fine Art)
Alle foto's op deze pagina zijn gemaakt door Louise te Poele (alumna BEAR Fine Art)

Merel Masin

is zangeres, maker en muziektheaterartiest. Ze studeerde af aan de bachelor Klassieke Muziek met hoofdvak Zang.

“Voordat ik naar het conservatorium ging, zong ik alles behalve klassiek. De klassieke techniek heeft mij een groter stembereik, vollere stem en meer controle opgeleverd. Toch worstelde ik tijdens de opleiding met wie ik op het podium wilde zijn. Mijn eigenheid zit hem in de variatie in stijlen die ik zing, de teksten die ik zelf schrijf en in wie ik op het podium ben. De titel klassiek zangeres paste mij niet. Vanaf mijn derde jaar kon ik de verbreding aangaan in mijn vakkenpakket. Ik voegde bijvoorbeeld het hoofdvak Muziektheater toe. Dat was voor mij de uitkomst. Ik voelde mij weer zangeres én podiumkunstenaar.”

 

Dywel Braaf

is musicus en studeerde af aan de bachelor Klassieke Muziek met hoofdvak Piano.

“Ik speelde piano met volledige overgave, maar ik was ik niet secuur genoeg met belangrijke elementen zoals klank, techniek en overdracht. Hierdoor kwam de boodschap van de muziek minder goed aan bij de luisteraar. Tijdens de opleiding leerde ik deze elementen te beheersen, waardoor ik me nu expressiever kan uiten naar mijn publiek.”

 

Sarah Bouwers

is crossover zangeres. Haar artiestennaam is Aeva Maurelle. Sarah studeerde af aan de bachelor Klassieke Muziek met hoofdvak Zang.

“Mijn belangrijkste les tijdens de opleiding was mijn stem en mijn zelfvertrouwen zodanig te ontwikkelen, dat ik kon groeien in mijn kracht. Van mijn hoofdvakdocent Claudia Patacca kreeg ik zowel de steun als uitdagingen om te kunnen bouwen aan mijn grote droom: professioneel zangeres worden. Het was tijdens mijn studie mogelijk om ook andere stijlen uit te proberen en de verschillen te ervaren tussen pop en klassiek in uiteenlopende projecten. Na mijn studie ben ik gaan experimenteren en combineerde ik klassiek met rock en pop. Ik nam overal in de hele wereld zangles om alle stijlen met elkaar te kunnen integreren voor mijn grote passie: crossover zang!”

 

Jasper Arts

Is musicus en studeerde af aan de bachelor Klassieke Muziek met hoofdvak Hoorn.

“Van de bachelor Klassiek Muziek heb geleerd om kritisch naar iets specifieks (hoorn) te kijken, en eraan te blijven werken en schaven. Die vaardigheid kan ik nu ook bij andere aspecten van het leven gebruiken. Het lastigste vond (en vind) ik om dat perfectionisme ook weer los te kunnen laten. Perfectionisme kan soms ook ongezond zijn. Ik onthoud nu: je publiek is uiteindelijk nooit zo kritisch als je op jezelf bent. Door meer op het samenwerken te focussen is het makkelijker om van mijn vak te kunnen genieten.”

 

De portretten van deze alumni zijn gemaakt door kunstenares Louise te Poele. In 2008 studeerde zij af aan BEAR Fine Art, een opleiding van de ArtEZ Academie voor Art & Design in Arnhem. Meer info vind je op haar website