Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Firiël organiseert een compleet wereldmuziekfestival als eindexamenproductie

  • Muziek

“Een ‘dinofluit’, zo heet dat. Het is een soort ieniemini dwarsfluitje,” vertelt Firiël lachend. Op vijfjarige leeftijd begon daarmee haar carrière als fluitiste. Ze zag voor het eerst iemand dwarsfluit spelen toen ze een concert van haar moeder - die harp speelt - bijwoonde. Het geluid, de jurk, het podium; Firiël was op slag verliefd en wist als klein meisje al: ‘dit wil ik ook. Ik wil later een podium worden’. Nu, een aantal jaren later, studeert zij af aan de bacheloropleiding Klassieke Muziek aan ArtEZ Conservatorium in Zwolle. We vroegen haar: ‘ben je er klaar voor, het afstudeerconcert? Heb je al zo’n mooie jurk?’ “Nou...”, laat Firiël ons weten, “...ik heb besloten een compleet wereldmuziekfestival te organiseren in plaats van een concert.”

Hoe die reis tussen de dinofluit en het wereldmuziekfestival eruitzag, en wat haar dromen voor de toekomst zijn, vertelt Firiël in deze finals story.

Firiël, student Klassieke Muziek
Firiël, student Klassieke Muziek

Verhalenverteller worden

“Ik was vroeger erg verlegen en keek op tegen mensen die op het podium stonden. Dat ze daar in de spotlight hun verhaal vertellen met muziek, dans of theater vond ik enorm indrukwekkend. Het is spannend om als toeschouwer een verhaal te ervaren dat met bravoure gebracht wordt, hoe groot of klein dan ook. Ik heb als klein meisje al ervaren dat het voor verbinding zorgt: gezamenlijk lachen, dansen en iets moois beleven. Vanaf mijn zevende ging ik iedere zomer naar Ierland om daar tijdens een summerschool muziek te maken met andere mensen, afkomstig uit allerlei windstreken. Overdag maakten we tijdens lessen muziek, die we ’s avonds lieten horen in de  plaatselijke pub. Op die manier heb ik stapje voor stapje mijn eerste meters op het podium gemaakt en ervaren hoe het is om samen muziek te maken. Ik ontdekte er ook dat je - ondanks dat je elkaars taal niet spreekt - elkaar kunt leren begrijpen door samen muziek of kunst te maken. Ik wist toen al dat ik zelf ook verhalenverteller wilde worden en dat muziek daarvoor mijn manier van verbinden is.”

Studeren bij ArtEZ

 “Tijdens de middelbare school ben ik begonnen aan de vooropleiding van ArtEZ Conservatorium in Arnhem. Destijds kon ik nog geen keuze maken tussen Jazz & Pop of Klassieke Muziek, want ik vond alles interessant. Toen ik mij vervolgens ging aanmelden voor een bacheloropleiding, heb ik gekozen voor Klassieke Muziek in Zwolle. Dit is de opleiding die ik hopelijk binnenkort afrond. Nu ik er al een klein beetje op kan terugkijken, kan ik zeggen dat ik enorm veel geleerd heb. Tijdens mijn hoofdvaklessen van Carola Ligt heb ik veel technische kennis opgedaan, maar ik heb mij vooral als mens, kunstenaar en performer enorm ontwikkeld. Dit laatste heb ik te danken aan alle medestudenten hier op het conservatorium, maar ook aan de lessen Podiumpresentatie van Mart Blom.”

 

Ik besefte me dat dit het spreekwoordelijke steentje is dat ik kan bijdragen aan de maatschappij. Op dat moment ontstond mijn idee om een wereldmuziekfestival te organiseren.

Wereldmuziek

 “Ondanks mijn studie Klassieke Muziek ben ik mijn hele leven lang al enorm breed geïnteresseerd in verschillende muziekstijlen. Gelukkig was er tijdens mijn studie voldoende ruimte om deze interesses te verkennen. Zo heb ik bijvoorbeeld samengespeeld met een Iraanse pianiste en muziek uit haar cultuur leren kennen. Daarnaast heb ik een eigen trio waarmee ik Ierse Wat ik daarbij ontdekt heb, is dat - hoe verschillend de afkomst van de muziek ook is - er een soort gelijkwaardige basis te herkennen is, een soort universele taal. Dit besefte ik vooral toen ik een workshop gaf in een AZC. Hier maakte ik een week lang muziek met de bewoners, die van over de hele wereld komen  en allemaal hun eigen verhalen met zich meebrengen. Hoewel we in het begin elkaars taal niet spraken, zorgde het samen muziek maken voor wederzijds begrip en verbinding. Als er iets is wat de wereld kan gebruiken, dan is het verbinding. Ik besefte me dat dit het spreekwoordelijke steentje is dat ik kan bijdragen aan de maatschappij. Op dat moment ontstond mijn idee om een wereldmuziekfestival te organiseren.” 

Eindexamenproductie: Earthmusic Festival

“Eén van de onderdelen van het afstuderen bij Klassieke Muziek is het organiseren van een eigen eindexamenproductie. De meest gangbare vorm is een concert, maar ik zag dit als dé kans om mijn festivalidee werkelijkheid te laten worden . Het is een ambitieuze onderneming, want er komt veel meer bij kijken dan alleen arrangeren en spelen. Ik ben de programmeur, marketeer, arrangeur van eigen stukken die ik ga opvoeren én ik werk aan een dansvoorstelling. Ook de bewoners van het AZC treden op en ik begeleid hen hierbij. Het festival, dat ik de naam Earthmusic Festival heb gegeven, belichaamt precies wat het is: muziek met een achtergrond uit vele verschillende culturen. Ik ben blij dat ik deze mensen kan samenbrengen en zo mijn ambitie om mensen te verbinden door middel van muziek kan waarmaken.”

Firiël Werners

Toekomst

 “Als mijn festival en het eindexamen straks achter de rug zijn, begint er voor mij weer een nieuwe fase. Momenteel ben ik mij aan het oriënteren op een vervolg binnen een masteropleiding Klassieke Muziek. Een master geeft ruimte voor onderzoek en innovatie binnen het vakgebied en daar kijk ik naar uit. Tot het zover is, wil ik iedereen van harte uitnodigen om het Earthmusic Festival  bij Co Creatief in Zwolle te bezoeken. Kaartjes zijn beschikbaar via deze link.”

Meer over de bachelor Klassieke Muziek