Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Live afstuderen vanuit de Bijlmer

Dywel Braaf

Dywel Braaf, reeds benoemd als virtuoos pianist uit de Bijlmer door allerlei media, studeert af met een live-pianoconcert vanuit het Bijlmer Parktheater. Dywel heeft van de opleiding Klassieke Muziek aan het Conservatorium in Zwolle toestemming gekregen om zijn concert dichtbij de mensen van Amsterdam Zuidoost te kunnen spelen. De keuze voor dit podium ligt voor de hand, omdat Dywel geboren en getogen is in de Bijlmer, waar het cultureel divers publiek dat hij voor ogen heeft ook woont.

“Ik merkte bij audities vóór het conservatorium aan ArtEZ dat ik werd bevooroordeeld door mijn huidskleur. Mensen dachten dat ik voor Jazz kwam en er werd verbaasd opgekeken als ik vertelde dat ik voor de afdeling Klassieke Muziek kwam. Bepaalde ervaringen hebben me laten beseffen dat je als een gekleurde, zwarte man tegen sociaal-maatschappelijke barrières op moet schoppen die je als witte man niet hebt.

Toen ik tijdens de opening van The Black Achievement Month in Amsterdam speelde voelde ik me pas echt thuis. Ik stond voor de zaal en besefte me hárdop: ‘ik ga klassiek spelen en er zitten alleen maar zwarte mensen in de zaal’. Zoiets gebeurt nooit, dus iedereen lachte. Na het spelen ontving ik een daverend applaus van mijn gemeenschap, waar ik vandaan ben gekomen. Toen dacht ik ‘dít is wat ik wil, dit wordt mijn uitvoeringspraktijk: klassieke muziek spelen voor mensen die niet met die muziek zijn opgegroeid.’

Discriminatie – en nu ook het George Floyd-verhaal – was altijd al actueel, maar het werd eerder in de doofpot gestopt. Nu wordt het eindelijk als relevant gezien. Mensen beginnen in te zien dat dingen anders moeten.”

Dywel ziet een grote meerwaarde in een koppeling van zijn afstudeerconcert met mensen die niet of nauwelijks bekend zijn met klassieke muziek. Kenmerkend voor Dywel’s stijl is dat hij intimiteit en diepgang in zijn spel, schijnbaar moeiteloos weet af te wisselen met intensiteit en passie.

“Als klassiek pianist met Afro-Surinaamse roots, heeft Dywel de missie om vooral jongeren en mensen met een niet-westerse cultuur, bekend te maken met pianomuziek als kunstvorm. Het vooroordeel dat klassieke muziek saai is, wil Dywel graag wegnemen met zijn geheel eigen virtuoze stijl.”

Op 24 juni om 19:30 uur studeert Dywel Braaf af. Bekijk zijn live-concert: