Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Van Klassieke Muziek naar Jazz & Pop; Lisette plaatst de hobo in een nieuwe context

  • Muziek

Is de hobo een muziekinstrument dat uitsluitend thuishoort in klassieke muziek, of kan het ook naadloos integreren in jazz & pop? Lisette Honhoff, student Jazz & Pop aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle, onderzoekt het. 

Hobo Oboe Lisette Honhoff
Lisette Honhoff | Student Jazz & Pop

Op negenjarige leeftijd begon Lisette aan haar eerste hobo-lessen. Gedreven door nieuwsgierigheid en een liefde voor klassieke muziek ontwikkelde zij zich daarna snel. Dit gaf haar de kans om op jonge leeftijd al door Europa te touren als musicus bij diverse klassieke orkesten en ensembles. 

Ondanks enkele omwentelingen, waaronder een studie politicologie, vond Lisette haar weg naar het conservatorium in Zwolle, waar ze in 2023 de bacheloropleiding Klassieke Muziek voltooide onder begeleiding van hoofdvakdocenten voor de hobo Bram Kreeftmeijer en Pauline Westen.   

“Gevoelsmatig was mijn reis binnen het conservatorium toen nog niet ten einde” vertelt Lisette. “Momenteel zet ik mijn muziekstudie voort in de bacheloropleiding Jazz & Pop met ditmaal zang als hoofdvak”.

De hobo afwisselen met zang  

"Het idee van langer doorstuderen aan het conservatorium kwam in mij op tijdens de voorbereidingen voor het eindexamen van de bacheloropleiding Klassieke Muziek. Dit examen vereiste onder andere dat ik mijn eigen productie moest verzorgen, waarbij ik zelf verantwoordelijk was voor alles wat er bij een volwassen productie komt kijken. Van het ontwerpen van het stage-design tot het regelen van de kaartverkoop, en natuurlijk het componeren en uitvoeren van mijn eigen stukken.   

In deze moderne composities zocht ik naar meer ruimte voor improvisatie en voegde ik elektronische muziek aan het geluid van de hobo toe. Daarnaast wisselde ik de hobo af met zang. Ik verzamelde een band om mij heen en heb op die manier een eigen productie en sound neergezet die, voor mij, naar meer smaakte. In tegenstelling tot de meeste eindexamens van de opleiding Klassieke Muziek besloot ik mijn productie op te voeren in een poppodium in plaats van een concertzaal. Mijn publiek kon daardoor staan en bewegen en daarnaast biedt een poppodium veel meer opties voor een experimenteel lichtplan en stage-design. Ik begon toen de overgang naar Jazz & Pop als een logisch vervolg te zien. "

 

Lisette Honhoff

 

Van Klassieke Muziek naar Jazz & Pop  

“Tijdens mijn eerste opleiding ben ik vaak in contact gekomen met studenten van de opleiding Jazz & Pop. Sommige van onze bandleden volgen deze studie ook. Door met hen bevriend te raken en in aanraking te komen met hun zienswijzen en composities werd het voor mij steeds aantrekkelijker om zelf ook deze studie te gaan volgen. Toen ik eenmaal mijn diploma voor Klassieke Muziek op zak had, besloot ik het gewoon te doen. Ik wilde mijn studie binnen het conservatorium graag doorzetten. Nóg verder zoeken naar mijn eigen sound. Nu studeer ik dus Jazz & Pop met ditmaal zang als hoofdvak onder begeleiding van Henk Kraaijeveld en later ook Zosja El Rhazi en Sarah-Jane Wijdenbosch. De hobo neem ik natuurlijk nog steeds mee. Het instrument hoort bij mij. Ik wil het alleen graag anders inzetten dan binnen de kaders van de klassieke muziek. Ik wil de hobo, in combinatie met zang, laten klinken alsof het thuishoort in jazz of pop.  

Toen ik eenmaal mijn diploma voor Klassieke Muziek op zak had, besloot ik het gewoon te doen. Ik wilde mijn muziekstudie binnen het conservatorium graag doorzetten. Nóg verder zoeken naar mijn eigen sound."

Een veelzijdig toekomstperspectief  

ArtEZ Conservatorium in Zwolle herbergt een diverse gemeenschap van studenten en docenten met uiteenlopende achtergronden. De hechte community wordt wel eens omschreven als een warm bad. Wat Lisette waardeert aan deze academie is dat er nauwelijks competitie heerst tussen de studenten. Hoewel de meeste studenten enorm toegewijd zijn aan hun persoonlijke doelen, heerst er een cultuur van wederzijds respect en daardoor is er veel ruimte om elkaar te inspireren. Door in contact te komen met andere studenten tijdens projectweken of in de kantine, ontdek je er verschillende muziekstijlen en perspectieven. Oorspronkelijk met een achtergrond in klassieke muziek, breidt Lisette haar kennis nu enorm uit tijdens haar studie Jazz & Pop. “Ik kan niet in de toekomst kijken maar ik zie mijzelf ook wel werken voor andere artiesten variërend van metalbands tot jazzkwartetten of orkesten. Dit alles naast het werken aan eigen producties en experimenten natuurlijk.”