Popacademie

Visie

"This is the most serious curriculum for such a programme that I have ever seen."

Michael Thaut
Directeur Colorado State University's Center for Biomedical Research in Music

Visie

De huidige generatie muzikanten is vooral zelf aan zet, mede door de steeds kleiner wordende rol van de platenmaatschappijen. Dit betekent dat je naast muzikaal talent moet beschikken over een ondernemende houding. Bij de Popacademie in Enschede wordt hierop gefocust. 

De Popacademie: uniek en onderscheidend

Onder invloed van globalisering en digitalisering is muziek steeds meer een product geworden en worden artiesten gezien als merk. De jongste generatie popmusici benut het grote aanbod aan open source en sociale media om hun werk en talent onder de aandacht te brengen van een breed publiek. ArtEZ Popacademie begeleidt het totale proces: van instrumentbeheersing, vaktechnische kennis en vaardigheden tot je product in de markt zetten. Ook is er aandacht voor bandcultuur, ambachtelijkheid, theoretisch bewustzijn en het werkveld. De Popacademie onderscheidt zich met dit uniek onderwijsconcept van andere popopleidingen in Europa en daarbuiten.

Samenwerking Popacademie - MediaMusic

Jouw eigen projecten en producties vormen een belangrijk onderdeel van je studie. ArtEZ Popacademie werkt hierin nauw samen met MediaMusic. Een deel van het onderwijs wordt door beide opleidingen gezamenlijk vormgegeven. In het kader van je eigen beroepsprofilering werk je aan:

  • Eigen projecten en producties
  • Projecten en producties van andere studenten en/of
  • Opdrachten binnen of vanuit de muziekindustrie.

Zo ervaar je de beroepspraktijk al binnen je studie en leer je kansen te herkennen én te creëren. Je wordt hierbij inhoudelijk en procesmatig ondersteund door een (inter)nationaal docententeam. Zo werken studenten van de Popacademie samen met studenten MediaMusic aan bijvoorbeeld bandprojecten, videoclips, het ontwikkelen van apps, het releasen van een album. Of ze starten een bedrijf, zoals een eigen muzieklabel of een muziekschool. Marketing, verkoop en distributie maken ook deel uit van de projecten/producties.

PAMM Productiebedrijf verbindt studenten en het werkveld

Derde- en vierdejaars studenten, die de minor Musicmanagement en Musiconomie volgen, werken binnen het PAMM Productiebedrijf van de Popacademie en MediaMusic. Dit bedrijf is een uniek, integraal onderdeel van de opleiding en zorgt onder meer voor de verbinding tussen studenten en werkveld. Er is een uitgebreid netwerk van samenwerkingspartners en opdrachtgevers. Het PAMM Productiebedrijf onderhoudt contacten met poppodia, studio’s, alumni en andere relaties. Het programmeert bands, organiseert sessies in o.a. poppodium Atak en ondersteunt studenten bij het opzetten van hun eigen (afstudeer)projecten. Ook initieert het Productiebedrijf de samenwerking met studenten van andere opleidingen van ArtEZ. Niet alleen de conservatoriumopleidingen, maar ook met bijvoorbeeld Theater, Dans en Art & Design.

Booster Festival

Het Booster Festival wordt georganiseerd door derde- en vierdejaars studenten Popacademie/MediaMusic, die de minor Musicmanagement volgen. Zij zijn werkzaam binnen het productiebedrijf PAMM Productions onder de bezielende leiding van Pim Kokkeler. Voor de totstandkoming van het festival werken zij samen met o.a. het Poppodium Metropool, Poppunt Overijsel, het Burgerweeshuis, De Nieuwe Oost, Hedon en Popsport