Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Popacademie
Menu Popacademie

Studie

Studie

Van muzikaal idee tot daadwerkelijk je geld verdienen in de muziekwereld: op de Popacademie leer je hoe het totale proces in zijn werk gaat. Je wordt niet alleen een technisch vaardig popartiest, maar ook professional in de popsector.

Wat leer je op de Popacademie?

In vier jaar tijd leer je wat jouw sterke eigenschappen zijn en hoe je die inzet om jouw plek in de muziekindustrie te veroveren. Dat doe je op de Popacademie op drie manieren:

  • Door de specialisatie in jouw hoofdvak, waarin leert jouw instrument technisch tot in de perfectie leert beheersen. Je leert daarnaast meerdere muziekstijlen en je leert hoe je functioneert binnen een band.
  • Door verschillende keuzevakken waarmee je je eigen pad uitstippelt. Je kiest zelf wat jij wil leren, vanuit je eigen talenten, mogelijkheden en ambities.
  • Door in projecten praktisch aan de slag te gaan. Je werkt veel samen, ook met studenten van andere opleidingen zoals MediaMusic. Je kunt hierbij denken aan het organiseren van een festival of zelfs het opzetten van een eigen bedrijf.

Je werkt op de Popacademie ook al aan je eerste professionele producten. Door de nauwe samenwerking met de opleiding MediaMusic in hetzelfde gebouw worden er opnames en producties van hoog niveau gemaakt. Het maken van een album, het organiseren van een festival of het opzetten van een bedrijf wordt al tijdens de studie onder begeleiding van gerenommeerde docenten en coaches gedaan, en vormt de basis van je afstudeerproject.

Studieopbouw

  • In het eerste jaar maak je kennis met de verschillende onderdelen van de opleiding. Er is veel aandacht voor je hoofdvak, bandcultuur, het werk in de studio en muziektheorie. Daarnaast leer je de beginselen van songwriting, muziekproductie, educatie, management en business. Je leert docenten goed kennen en ontdekt wat de opleiding je kan bieden. Je volgt onderwijs in kleine groepen, samen met vier tot tien studiegenoten.

    Al vanaf het eerste jaar krijg je vanuit het ArtEZ Conservatorium in Enschede ontzettend veel mogelijkheden om live te spelen. Bijvoorbeeld tijdens band try-outs, het Booster Festival, Afterglow of BandLab.

  • De vakken waar je in het eerste jaar kennis mee maakte, krijg je nu echt onder de knie. Je maakt dit jaar flinke stappen in je kennis en vaardigheden. Er blijft uiteraard volop aandacht voor jouw instrument in je hoofdvak. Ook begin je met het werken in projecten en het opzetten van producties.

    In dit jaar doe je ook een educatieve stage. Hierin ga je lesgeven binnen een professionele organisatie. Je past de kennis, inzichten en vaardigheden toe, die je zelf hebt opgedaan binnen je hoofdvak en de lessen educatie. Deze stage helpt je op weg om zelfstandig muziekdocent te worden.

  • Waar veel vakken in de eerste twee jaar gezamenlijk waren, is het nu tijd om je profiel te kiezen en verder te gaan als performing artist, producer, songwriter, singer-songwriter, music manager, muzikaal ondernemer, studio/sessiemuzikant of docent. Ook kun je bijvoorbeeld onder begeleiding je eigen (muziekles)praktijk of eigen label starten.

    Vanaf het derde jaar vul je je studie dus steeds meer zelf in. Dat doe je door keuzeprofielen in jaar 3 en 4 te kiezen, zoals: music management, music production, songwriting, educatie, business, studiospel, studiozang, backing vocals of performance. Als voorbereiding op het werk in de praktijk kun je in het derde studiejaar verschillende stages volgen. Derde- en vierdejaars studenten die de minor Musicmanagement en Business volgen, doen een stage binnen het PAMM Productiebedrijf van de Popacademie en MediaMusic.

    Je kunt in het derde (en vierde) jaar ook enkele maanden in het buitenland studeren.

  • In het vierde studiejaar kies je je tweede keuzeprofiel. Afhankelijk van je ambitie, voorkeur en profiel kies je een stage binnen de muziekindustrie. Dit jaar studeer je ook af. Dat doe je met een afstudeerproject. Denk daarbij aan een:

    • concert;
    • release van een ep;
    • concert met eigen composities;
    • documentaire;
    • organisatie van een festival;
    • presentatie van je eigen onderneming;
    • live sets op festivals;
    • digitale educatieve concepten.

Productiebedrijf PAMM

PAMM is het productiebedrijf van de Popacademie en MediaMusic. Kies je in het derde of vierde jaar voor de minor Musicmanagement of Business, dan loop je stage bij PAMM. Je programmeert bands, organiseert sessies bij poppodia en ondersteunt studenten bij het opzetten van hun eigen projecten. PAMM is betrokken bij festivals als de Popronde, Booster en Stukafest. Ook onderhoudt PAMM contacten met het werkveld en alumni en organiseert een deel van de projecten voor de opleiding. Het productiebedrijf zorgt daarmee ook voor samenwerkingen tussen studenten van de Popacademie en MediaMusic met studenten van andere opleidingen binnen ArtEZ. Dit alles maakt PAMM een heel toffe plek om stage te lopen!

Projecten

  • Booster is hét showcasefestival van Oost-Nederland. Overal in de binnenstad van Enschede speelt muzikaal talent uit Overijssel en Gelderland. Het festival wordt georganiseerd door studenten Popacademie en MediaMusic met het profiel management of business.


    Aftermovie Boosterfestival 2023, georganiseerd door Productiehuis PAMM

  • Afterglow is een concert dat gegeven wordt voor alle eerstejaars conservatoriumstudenten in Enschede. Hier spelen acts uit het laatste jaar de Popacademie. Afterglow wordt deels georganiseerd door het Productiebedrijf PAMM.

  • Popcollegetour is een unieke samenwerking tussen zes Nederlandse hbo popopleidingen. Het is een initiatief vanuit de Popacademie van het ArtEZ Conservatorium in Enschede. Elk Conservatorium selecteert één act, samen touren deze acts langs poppodia door heel Nederland.


    Aftermovie van de Popcollegetour 2022

  • Als student van de Popacademie doe je regelmatig mee aan writing camps. In een korte, intensieve periode ga je samen met studenten van verschillende muziekopleidingen aan de slag met het schrijven van eigen nummers of nummers in opdracht.

ArtEZ Finals

De afstudeerprojecten zijn te zien op ArtEZ Finals. Als je wil weten waar de studenten zich mee bezig houden en overweegt om voor de studie te kiezen, neem dan een kijkje op de site en bezoek de presentaties.

Onderzoek doen buiten je vaste lesuren

Als je studeert bij ArtEZ, maak je ook kennis met onderzoek. Denk hierbij aan theorielessen, materiaalonderzoek en maatschappelijk geëngageerd onderzoek. Binnen de opleiding is er voldoende ondersteuning en ruimte om te ontdekken wat voor soort artistieke onderzoeker jij bent. Maar ook buiten je opleiding zijn er bijzondere initiatieven, activiteiten en werkplaatsen waar je aan onderzoek kunt werken. Speciaal voor studenten die nog meer verdieping zoeken. Benieuwd? Lees dan gauw meer over de (extracurriculaire) onderzoeksactiviteiten.

Onderzoek doen buiten je vaste lesuren