Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Kunsteducatie
Menu Kunsteducatie

Studie

Studie

Deze master Kunsteducatie biedt ondersteuning bij het funderen van je visie en bij het boosten van je kunsteducatieve werkpraktijk. Je maakt uitgebreid kennis met Arts-Based Research, je leert grondig te reflecteren en je stelt prangende vragen – ook aan jezelf. Vanuit je eigen expertise doe je onderzoek naar sociaal-maatschappelijke vraagstukken in de context van recente en inspirerende ontwikkelingen in de kunst-gebaseerde pedagogiek.

Curriculum: 6 modules, verdeeld over 2 jaar

Het studieprogramma van deze tweejarige master bestaat uit 6 modules. Per module kun je grofweg 10 studiepunten (ECTS) behalen. De modules zijn ingedeeld in drie periodes, waarin specifieke onderwerpen en vaardigheden centraal staan.

Periode 1: Jouw identiteit als artisteducator

Tijdens de eerste periode, in module 1 en 2, ga je (opnieuw) op zoek naar jouw eigen identiteit als kunstenaar en als artisteducator. Naar jouw unieke kracht en toegevoegde waarde. Je onderzoekt waar je op dit moment staat, waaróm je daar staat en waar je heen zou willen. Door te lezen, te denken, te maken, te doen en te reflecteren breng je jouw onderzoeksvraagstelling steeds helderder in kaart en formuleer je jouw doelen.

Periode 2: Onderzoek in samenwerking

Wie grootse plannen heeft, heeft medestanders nodig. Daarom werk je tijdens de tweede periode, in module 3 en 4, samen binnen de leergemeenschap die je vormt met je medestudenten, docenten, tutors en externe partijen. Je voert een site-specific onderzoeksproject uit in een onbekende omgeving: buiten de academie en buiten je eigen werkplek, met een partner die je nog niet kent. Dat doe je met een klein groepje studiegenoten, van wie velen een andere kunstdiscipline als basis hebben. Je buigt je gezamenlijk over een maatschappelijk issue, terwijl je je inhoudelijk verbreedt en verdiept binnen de interdisciplinaire omgeving van je groepje.

Tijdens de tweede periode wordt er ook veel aandacht besteed aan cultureel projectmanagement. Je gaat aan de slag met het schrijven van een projectplan, om dat vervolgens uit te voeren.

Periode 3: Gemotiveerde interventies in praktijk

In de derde periode, tijdens module 5 en 6, verschuift de focus terug naar jouw eigen onderzoeksvraag: op je werkplek in de praktijk voer je een artistiek-educatief onderzoeksproject uit. Dit project vormt de afsluiting van je opleiding. Tegelijkertijd fungeert het als startpunt van alles wat daarna komt. De vaardigheden en inzichten die je tijdens de master hebt verworven, neem je mee in je dagelijkse bezigheden, net als de open en onderzoekende blik waarmee je de wereld tegemoet hebt leren treden.

MKE_RvanLenthe04
Ruth van Lenthe met haar performance Verwikkeld in ruimte - een participatie performance over tussenruimte in het hogeronderwijs | foto: Kees Muizelaar

 

De kloof tussen theorie en artistieke praktijk is veel kleiner geworden. Mijn interesse in wetenschap en kunst is samengekomen en ik  durf beter positie in te nemen."

MARCELLE HILGERS, alumnus master Kunsteducatie

Arts-Based Research

In de master Kunsteducatie ligt de nadruk op Arts-Based Research: verschillende onderzoeksmethodes worden met elkaar gecombineerd om een vraag vanuit verschillende perspectieven te verkennen en te beantwoorden. Door diverse invalshoeken als vertrekpunt te nemen, combineer je het beste van twee werelden, wat tot de meest onverwachte en waardevolle resultaten kan leiden.

Onderzoek ligt ten grondslag aan het masteronderwijs bij ArtEZ. Als masterstudent Kunsteducatie ben je er continu mee bezig, want door onderzoek staaf je jouw positie en activiteiten binnen het professionele kunsteducatieve veld. Vanuit de opleiding krijg je ondersteuning bij het optimaliseren van je onderzoek vaardigheden, waarbij het kader van je eigen onderzoeksvraag of -thema leidraad is.

Onderwijsbevoegdheid halen én een masterdiploma Kunsteducatie?

Heb jij al een bachelordiploma van een kunstopleiding op zak, en wil je graag je onderwijsbevoegdheid én een masterdiploma halen? Dan is de Versnelde combinatieroute bachelor/master Kunsteducatie iets voor jou. In dit double-degree traject behaal je in slechts drie jaar tijd twee diploma’s, ontwikkel je je tot een maatschappelijk betrokken onderzoeker en kun je als kunstdocent lesgeven in het voortgezet onderwijs en mbo.

Ontdek meer over deze combinatieroute