Interaction Design

Studie

"Als interactief ontwerper geef je vorm aan de informatiemaatschappij waarin we leven. Je kunt voorop lopen en ideeën ontwikkelen voor de toekomst. Wij bieden de fundamentele kennis, jij voegt de rest hier aan toe."

Martijn van Boven
Opleidingscoördinator

Studie

Tijdens de vier jaar durende studie Interaction Design in Arnhem leer je meer over Web Design, Animation en Video en Audio Design. In het laatste jaar formuleer je een eigen specialisatie.

Propedeuse: basis van interactief ontwerpen

In het eerste jaar maak je kennis met fundamentele aspecten van interactieve en informatieve ontwerpprocessen. Je leert de noodzakelijke tools van het digitale ontwerpen voor beeld- en geluidsbewerking, opmaak en de basis van programmeren. Alleen wanneer je het principe van interactie begrijpt, zie je de mogelijkheden om dit in ontwerpprocessen toe te passen.

In het eerste jaar kun je toelating doen voor het Honours Programme, als aanvulling op het theoretisch programma van je eigen bacheloropleiding.

Studenten van andere kunstdisciplines kom je ook tegen tijdens ArtEZ Studium Generale. Tijdens dit dagprogramma vol debat, workshops, performances en lezingen ontmoet je relevante sprekers uit de kunst, wetenschap en maatschappij. Je gaat met hen in discussie en scherpt op die manier je mening en gedachten.

Tweede jaar: vervolg interactief ontwerpen

Het tweede jaar gaat vooral over de ontwerpaspecten van het vak. Je maakt kennis met verschillende typen visualisaties, zoals infographics en interactieve kaarten. Je leert technieken om patronen zichtbaar te maken. In de vorm van Team teaching leer je meer over o.a. Web Design, Information Architecture, Media Art, Digital Graphics, Animation, Robotica en Video en Audio Design.
Dit jaar verken je ook de vakgebieden  journalistiek (door verkennend onderzoek en de interpretatie van gegevens) en programmeren (t.b.v. een geautomatiseerd datamining proces en de dataweergave).

Derde jaar: praktijkgericht werken

We beginnen al in het eerste semester met de voorbereiding op het schrijven van je scriptie. De studie wordt daarnaast praktijkgerichter. Je gaat zelf aan de slag met interactieve ontwerpvraagstellingen die aan de praktijk zijn ontleend. Ook de manier waarop je je ontwerp(idee) presenteert weegt nu zwaarder. Hoe ziet je materiaal eruit, hoe breng je je idee over, heb je getoetst of het idee ook werkt? Welk medium heb je gekozen en waarom? Dit jaar werk je ook aan minstens één langdurig project met een extern bedrijf.

Vierde jaar: stage en afstuderen

Je formuleert een eigen specialisatie in de vorm van een onderzoeksopdracht en je loopt in het eerste semester stage bij een bedrijf of studio in binnen/buitenland. Het tweede semester is bestemd voor het ontwikkelen van je onderzoeksopdracht, de vormgeving van je scriptie en een praktijkopdracht.

ArtEZ finals

Alle studenten van de bachelor Vormgeving doen eindexamen en tonen hun werk tijdens de ArtEZ finals. Een bezoek aan deze eindexamenexposities is een aanrader als je erover denkt de studie Interaction Design te gaan volgen.