Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Design Art Technology
Menu Design Art Technology

Aanmelden en toelating

Aanmelden en toelating

Zoals de naam al aangeeft zijn er bij Design Art Technology drie invalshoeken die centraal staan in de opleiding; ontwerp, kunst en technologie. Deze drie vakgebieden zijn in alle leerjaren ruim vertegenwoordigd, maar we gaan er zeker niet vanuit dat je in alle gebieden al ervaring hebt.

Direct aanmelden

Je meldt je voor de opleiding aan via Studielink. Lees hieronder eerst de toelatingseisen en aanmeldprocedure.

Direct aanmelden via Studielink

Toelatingseisen 

Technologische ervaring is geen harde toelatingseis. Belangrijker vinden we het dat:

  • je een fascinatie hebt voor digitale media en de informatiemaatschappij,
  • je je kunt verplaatsen in anderen en nieuwsgierig bent naar de impact van technologie op mensen en de samenleving,
  • dat je problemen van meerdere kanten kunt bekijken en de langetermijngevolgen van handelingen doorziet.

Je krijgt Engelstalig onderwijs. Studiemateriaal is ook in het Nederlands beschikbaar. Voor Nederlandstalige studenten is het mogelijk om de selectieprocedure in het Nederlands te volgen. Ook mogen zij de toetsen tijdens de opleiding in het Nederlands maken.  
 
Wil je je aanmelden voor de bachelor Design Art Technology in Arnhem? Houd dan rekening met de volgende voorwaarden: 

  • Vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig buitenlands diploma, of zijinstromer met voldoende technologische kennis en vaardigheden,
  • Voor deze Engelstalige studie gelden taaleisen,
  • Je moet een selectieprocedure doorlopen en deze selectie afsluiten met een positieve beoordeling.   

Aanmelding 

Nadat je je hebt aangemeld via Studielink krijg je een e-mail van de afdeling Studentenzaken van ArtEZ. Daarnaast krijg je van de opleiding een mail, waarin een opdracht staat, die je thuis maakt en meeneemt naar de selectie. Ook staat daarin informatie over het eigen werk (portfolio) dat je moet meenemen. Bij de aanmelding geef je aan op welke dag je selectie wilt doen.  

Selectie & data

Bij Design Art Technology studeren mensen van allerlei verschillende achtergronden: nationaal en internationaal, vanuit de middelbare school, het mbo, andere kunstopleidingen of universitaire studies. Sommigen al technisch onderlegd, anderen met ervaring in muziek, film, gaming of met heel veel enthousiasme voor internetcultuur, digitale fabricage of mediatheorie. Al deze studenten brengen hun eigen kennis en inzichten mee en zorgen er samen voor dat de cultuur binnen de afdeling alle ruimte geeft om jezelf optimaal te ontwikkelen.

Om dit te stimuleren zijn er vier manieren om toelating te doen:

1. Reguliere toelating: thuisopdracht, toelatingsopdracht, portfolio en interview

Tijdens de reguliere toelating krijg je twee thuisopdrachten. Het proces en de resultaten hiervan upload je vervolgens en op basis van onze beoordeling wordt je uitgenodigd voor een toelating bij de opleiding in Arnhem. De toelating bestaat uit een opdracht die je in een halve dag maakt en die we vervolgens samen met je thuisopdrachten en portfolio tijdens je interview bespreken. Aan het einde van de dag hoor je of je bent aangenomen.

Tip: neem zoveel mogelijk divers werk mee. Bijvoorbeeld zelfgemaakte video’s, muziek, schetsen, een drone of misschien zelfs een game die je eens hebt gemaakt. 

Het interview is een gesprek van tien tot vijftien minuten met de toelatingscommissie. Deze commissie bestaat uit de hoofddocent, een docent en een student. Het gesprek gaat over je motivatie en je belangstelling voor het vakgebied. Buitenlandse studenten voeren dit gesprek via videobellen.

Jouw volgende kans om een reguliere toelating te doen is op:

  • maandag 22 april 2024 - Portfolio en thuisopdracht uiterlijk maandag 15 april, of:
  • maandag 27 mei 2024 - Portfolio en thuisopdracht uiterlijk maandag 20 mei

2. Workshoptoelating: meelopen en toelating doen tegelijk

Dit is een combinatie van een uitgebreide meeloopdag en een toelating. Je maakt hier in één volle dag een nieuw media art-werk door middel van het programma TouchDesigner. Je leert je de basics van het programma, ontwikkelt een idee en maakt verschillende versies van het werk. Aan het eind van de dag presenteer je het proces en het resultaat. Het nieuwe werk is meteen een perfecte aanvulling op je portfolio. Gedurende de dag heb je een gesprek met docenten en studenten en kun je vragen stellen. Aan het einde van de dag hoor je of je bent aangenomen, of nog een reguliere toelating mag doen.

Jouw volgende kans om een workshoptoelating te doen is op:

  • zaterdag 25 mei 2024 

3. DATSWAP: een snelle switch naar Design Art Technology vanuit je kunstopleiding/-propedeuse

We hebben veel ervaring met studenten die op een andere opleiding op een kunstacademie zijn begonnen, gaandeweg nieuwsgierig werden naar Design Art Technology en uiteindelijk de overstap hebben gewaagd. Dit is geformaliseerd in de DATSWAP - een gesprek van een half uur waarin je je beweegredenen benoemt en waarbij we samen bekijken of en waar je bij Design Art Technology zou kunnen instromen. Je neemt werk mee van je huidige opleiding en hoeft geen opdracht te maken. Als je je propedeuse al hebt is er de mogelijkheid te starten in het tweede jaar. De dag na het gesprek hoor je of je bent aangenomen.

Jouw volgende kans om een DATSWAP-toelating te doen is op:

  • woensdag 15 mei

4. No Portfolio

In sommige gevallen leidt de term portfolio tot de misvatting dat er veel beeldend werk aanwezig moet zijn om toelating te kunnen doen. En hoewel dit de voorkeur heeft bieden we de No Portfolio toelating aan. Kandidaten hebben het benodigde opleidingsniveau, maar hebben nog niet de gelegenheid gehad om een portfolio op te bouwen. Deze toelating bestaat uit een meer omvangrijke thuisopdracht en een gesprek van een half uur op de academie. Aan het einde van de dag hoor je of je bent aangenomen.

Heb je een vraag?

Neem gerust contact op met de coördinator van de opleiding Design Art Technology: Anke van Loon 
Tel. 026 – 353 57 77, e-mail: a.vanloon@artez.nl  

Selectiedata en deadlines, op een rij

Nog even alle data op een rij, in chronologische volgorde:

  • Reguliere toelating: maandag 22 april 2024 - Portfolio en thuisopdracht uiterlijk maandag 15 april
  • DATSWAP-toelating: woensdag 15 mei 2024
  • Workshoptoelating: zaterdag 25 mei 2024
  • Reguliere toelating: maandag 27 mei 2024 - Portfolio en thuisopdracht uiterlijk maandag 20 mei

Waar letten we op tijdens je toelating?

  • Je creërend vermogen: het vermogen je beeldend uit te drukken, te werken vanuit waarneming en concept. Hierbij letten we ook op zaken als inzicht in en gevoel voor kleur, vorm en materiaal, oorspronkelijkheid en originaliteit.
  • Je communicatief vermogen. Hoe communicatief vaardig ben je, in hoeverre kun je je fascinatie en inspiratie delen en toon je daadkracht en discipline?
  • Je vermogen tot kritische reflectie. Hierbij letten we op een onderzoekende en experimentele instelling, belangstelling voor kunst en cultuur en gerichte belangstelling voor het vakgebied.

Uitslag en geldigheid 

Je krijgt binnen drie werkweken bericht of je toelaatbaar bent. In geval van afwijzing proberen we je inzicht te geven in de redenen daarvoor. Een positieve toelating is alleen geldig voor de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. Als je voor een opleiding of specialisatie op een andere locatie auditie wilt doen, moet je je hiervoor apart inschrijven. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen. 

Goed voorbereid naar de selectie 

Overweeg je jezelf aan te melden voor de selectie? Volg de vooropleiding Art & Design. Hierin maak je kennis met de academie en de verschillende opleidingen. Je verdiept je in de studierichting die bij je past en werkt aan je portfolio.  

Vragen?

Neem contact met ons op via 

Direct aanmelden

Je meldt je voor de opleiding aan via Studielink. Lees hieronder eerst de toelatingseisen en aanmeldprocedure.

Direct aanmelden via Studielink