Studie
StudieLuisteren naar muziek, zingen, alleen of samen muziek maken: muziek speelt in het leven van bijna alle mensen een belangrijke rol. Bij de opleiding Docent Muziek in Enschede leer je jouw vak op een enthousiaste en vernieuwende manier door te geven.
Eigentijds onderwijs dat kinderen, jongeren en volwassen de kans geeft om hun muzikale identiteit te delen met anderen en te versterken. En waarmee ze hun muzikaliteit verder kunnen ontwikkelen. Dat doen we door je veel vlieguren te laten maken en je een brede basis te bieden. Na die brede basis ontwikkel je je verder in dat deel van het werkveld waar je hart ligt. Zo word je een bevlogen en vernieuwende muziekdocent met een eigen specialisatie binnen of buiten het onderwijs.
Na je diploma heb je drie lesbevoegdheden: docent muziek, ckv en kunst algemeen. We leiden je op om ook ckv en kunst algemeen op een inspirerende manier in te vullen, niet alleen vanuit bestaande methodes maar ook via projecten in en met de praktijk. Denk aan een historisch-muzikale tocht door een stad of aan een project met een orkest of een bijzondere doelgroep.
Wat leer je bij de opleiding Docent Muziek van ArtEZ in Enschede?
De opleiding tot Docent Muziek in Enschede is praktijkgericht en afwisselend en bestaat uit drie domeinen: docentschap, muziektheorie en musiceren. Met elk van deze ben je ongeveer een derde van de tijd bezig. Naast lessen en stages neem je binnen de domeinen ook deel aan verschillende projecten.
We leiden je breed op. Dat houdt in dat we alle muziekstromingen behandelen, van klassiek tot jazz/pop en van middeleeuwse klanken tot blues.
Opbouw studie
Stage
Je beste docenten zijn de leerlingen en groepen aan wie je lesgeeft. Daarom zien wij de stages als het hart van je opleiding. Op geen enkele opleiding tot muziekdocent doe je zoveel praktijkervaring op als bij ons in Enschede. Zeven van de acht semesters loop je stage; je eerste stage is al in het eerste semester van het eerste jaar. In de loop van de studie stem je de stages steeds meer af op je toekomstbeeld en persoonlijke kwaliteiten. We hebben als opleiding een groot netwerk van stageplekken waar je uit kunt kiezen, zowel binnen als buiten het onderwijs.
In de eerste drie jaren loop je gemiddeld een dagdeel per week stage. Je begint met het aanleren van verschillende werkvormen en het schrijven van een arrangement. Gaandeweg worden je werkzaamheden complexer. Naast de lessen die je geeft bereid je bijvoorbeeld een concert of presentatie in het onderwijs voor of werk je samen met leerlingen aan een musical.
In het vierde jaar loop je een stage in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en bereid je de leerlingen voor op het eindexamen. In het afstudeerjaar, soms ook al in het derde jaar, heb je ook de mogelijkheid om een stage te lopen buiten het onderwijs. Daarnaast loop je een dag(deel) stage op een van de ‘Opleidingsscholen Docent Muziek Enschede’. Je hoofvakdocent/stagebegeleider is daar dan ook aanwezig. Je krijgt op deze locatie ook hoofdvaklessen en stage/intervisie. Zo kun je dat wat je leert in de hoofdvaklessen onder begeleiding meteen toepassen in de praktijk.
Projecten en studiereizen
Wekelijkse masterclasses
Samen met de andere opleidingen aan het conservatorium van Enschede organiseren we elke vrijdag een masterclass van heavy cats uit binnen- en buitenland, zoals
- Robin P. Anthony (internationaal producer);
- Andrew Gander (Australische Jazzdrummer);
- Tolak Ollestad (bekend van o.a. Al Jarreau, Earth Wind & Fire, Natalie Cole, Seal en Jewel);
- singer-songwriter Jeangu Macrooy (student Enschede en Nederlandse deelnemer aan het Eurovisie Songfestival);
- Jan Wolter Smit (expert Lesson-Up educatie). Deze masterclasses zijn vrij toegankelijk voor alle studenten en worden gestreamd, ook voor onze partnerscholen. Verder organiseren we een of twee keer per week een lunchconcert, dat mensen van buiten gratis kunnen bijwonen. Een mooie manier om podiumervaring op te doen.
Studiebegeleiding
We kiezen bewust voor kleine groepen en persoonlijke aandacht. Voor het eerste jaar van start gaat, maak je tijdens een kamp kennis met je medestudenten en docenten. In het eerste jaar krijg je wekelijks studieloopbaanbegeleiding, zowel in groepsverband als individueel. Een studieloopbaanbegeleider blijft je tot en met jaar vier ondersteunen. Daarnaast krijg je als eerstejaars student een studiebuddy. Heb je vragen of problemen die verder gaan dan alleen je studieloopbaan, dan kun je terecht bij een decaan of bij de examencommissie. Bij twijfels over de studie of problemen met je studieloopbaanbegeleider of een docent kun je een afspraak maken met het opleidingshoofd.
Music & Health
Aan musici worden hoge eisen gesteld op fysiek en mentaal vlak. Daarom besteden we bij ArtEZ de nodige aandacht aan gezond musiceren. Dat doen we met name tijdens projectdagen en -weken. Je volgt een lessenserie over gezond stemgebruik en je leert werkgerelateerde klachten herkennen en voorkomen.
Faciliteiten
De lerarenopleiding muziek in Enschede maakt deel uit van het Conservatorium. Alle onze lokalen zijn voorzien van geluidsapparatuur voor zingen, spelen en opnemen. Daarnaast beschikken we over:
- Studio’s
- Drumcabines Bandstudio’s voor gezamenlijke repetities
- Een theaterzaal voor uitvoeringen, livestream, licht en geluid
- Een grote hoeveelheid instrumenten en een goed functionerende uitleen van zowel instrumenten als microfoons en dergelijke
- Een virtuele locatie, waarbij musici op verschillende locaties realtime kunnen samenspelen.
Ook kunnen we gebruik maken van de grote concertzalen in het Muziekkwartier, waaronder de Wilmersbergzaal waarin 1200 mensen kunnen, en van de studio’s van Poppodium Metropool. Je kunt daar ook lessen volgen of repeteren met je eigen band.
Ondernemendheid en ondernemerschap
Weten waar kansen liggen, initiatief nemen, goed kunnen organiseren, jezelf kunnen pitchen: het zijn vaardigheden waar je tijdens de hele studie aan werkt en die ervoor zorgen dat je na je diploma een ondernemende muziekdocent bent die binnen een jaar een baan in het werkveld heeft.