David Reijer de Haan
naar verhaaloverzicht
15 augustus 2024

David ging op zoek naar het geluid van de mantel- en thuiszorg

David Reijer de Haan, artiestennaam David Hayne, deed de bachelor Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan ArtEZ Aacademie voor Art & Design in Zwolle en was daarnaast altijd al bezig met muziek. Hij studeerde af met een geluidsinstallatie en besloot beeldende kunst en muziek verder te verbinden in de master The Sound of Innovation. The Sound of Innovation wil via geluid andere vakgebieden innoveren en zo ook het muzikale veld en de impact daarvan innoveren en uitbreiden. David en zijn medestudenten gingen aan de slag met een opdracht van Trendbureau Overijssel en maakten het album Behind Closed Doors, dat een beeld schetst van de (werk)druk in de mantel- en thuiszorg.

Trendbureau Overijssel is een onafhankelijk orgaan in Overijssel wat beleidsmakers adviseert over zaken die spelen in de provincie. Zij zochten naar een manier om hen te laten ervaren dat de (werk)druk in de mantel- en thuiszorg veel te hoog is. “Uit onze gesprekken bleek dat er een artistiek product nodig was dat als doel had om beleidsmakers bewust te maken van de situatie in de informele zorg. Een product dat dit niet alleen vertelt, maar hen ook echt meeneemt in de heftigheid en veelkleurigheid van het verhaal. Een product dat bewust maakt en confronteert. Met alle eerstejaars zijn we hiermee aan de slag gegaan.”

Eerst werd besproken wat het onderwerp voor ieder van de studenten betekende en aan welke geluiden iedereen dacht. Daaruit volgde een eerste concept op basis van gesprekken met een medisch professional, samples, online onderzoek en opnames thuis. “We wilden een album van de toekomst maken. Een album dat niet alleen muziek bevat, maar ook soundscapes, gedichten en verhalen en verbonden is aan Spotify Canvas, een korte, zich continu herhalende visual. Op die manier konden we beeldmateriaal toevoegen van een van de teamgenoten met een beeldende achtergrond, om zo een rijker verhaal te maken. Door Spotify hopen we ook een bredere doelgroep te bereiken dan alleen beleidsmakers. De nummers zijn redelijk kort, zodat mensen er snel doorheen kunnen gaan. Maar bij elkaar vormen zij één verhaal.”

Interviews en sfeeropnames 

Na enthousiaste reacties vanuit Trendbureau Overijssel op het eerste concept hielden de studenten interviews op plekken waar mantelzorg wordt verleend en namen geluiden en de atmosfeer op. Het leidde tot bijzondere gesprekken. Wat is David bijgebleven? “Ik sprak een man die een hele prominente positie had in het faciliteren van informele zorg, maar tegelijkertijd voor zijn terminale vrouw zorgde. Na gesprekken met hen beide was te merken dat ze allebei een andere realiteit communiceerden.” Het resultaat is te horen in het nummer Two Sides of the Same Coin, waarin de verhalen van man en vrouw door elkaar te horen zijn en alleen te onderscheiden zijn wanneer je focust op één stem.

Met een schat aan opnames gingen de studenten in gesprek over wat interessante fragmenten waren en hoe de verschillende artiesten samen gingen werken. Hieruit werden de soundscapes gemaakt. David leidde de uiteindelijke arrangering van het album samen met een medestudent, die tevens de mixing en mastering verzorgde. “Stapsgewijs werd de compositie steeds meer gelaagd, met niet alleen kunstzinnige uitingen van gesprekken maar ook met een grotere maatschappelijke lijn door middel van bijvoorbeeld nieuwsfragmenten. In Ivory Tower zitten passages van Mark Rutte, uit de coronatijd. In de nieuw ontstane lagen ontstond de vraag: ‘Wat als de overheid excuses zou maken voor de mantelzorg?’”

Het album, met dertien nummers, werd enthousiast ontvangen door Trendbureau Overijssel. Volgens hen wisten de studenten vorm en inhoud heel goed bij elkaar te brengen en de juiste snaar bij de doelgroep te raken. Ook de geïnterviewden waren geraakt en onder de indruk. Behind Closed Doors luister je op Spotify en andere streaming diensten.  

Artistic Researcher

De opleiding The Sound of Innovation zoekt de verbinding met andere sectoren zoals de zorg. Voor David is met name het innoverende aspect daarin interessant. "Het maakt het lekker nuchter, het wordt niet te zweverig. Hierin vind ik het ontmoetingspunt tussen concept en engagement heel interessant. Ik denk dat de waarde vooral zit in hoe wij een onderwerp zoals zorg benaderen als autonoom maker. Want wij zijn geen zorgpersoneel. Wij zijn geen sociologen. "We zijn wél artistic researchers.”

Volg David

Meer weten over de master The Sound of Innovation?

De masteropleiding The Sound of Innovation gaat over ontdekking. Je ontwikkelt innovatieve projecten en concepten die hun wortels hebben in de muziek, maar zo ver reiken als je verbeelding toelaat. Je breidt je beroepspraktijk uit met muziek en andere op geluid gebaseerde creaties, die grenzen tussen sectoren overstijgen en bestaande conventies uitdagen.

 Meer informatie