Naar overzicht

Bronbeek en ArtEZ gaan samenwerken

Bronbeek en ArtEZ gaan samenwerken
8 aug 2016
8 aug 2016
Bronbeek en ArtEZ gaan samenwerken

Marjolijn Brussaard, voorzitter van het College van Bestuur van ArtEZ hogeschool voor de kunsten, en kolonel Michiel Dulfer, commandant van Bronbeek, ondertekenen op 27 augustus 2016 om 10.30 uur op het landgoed Bronbeek een gezamenlijke intentieverklaring voor langdurige samenwerking tussen beide instellingen.

ArtEZ en Museum Bronbeek willen het rijke koloniale verleden in Bronbeek en de kunstzinnige en culturele expertise van ArtEZ met elkaar verbinden. Zij verwachten een meerwaarde van samenwerking, waarin het koloniale erfgoed op artistieke wijze naderbij gebracht kan worden.

Performance ‘Inside In’

Een eerste uiting van de gebundelde krachten is de performance ‘Inside In’ van Rob Sweere op het landgoed Bronbeek om 11.30 uur, direct na de ondertekening. Sweere zal in zijn optreden, waaraan iedereen kan deelnemen, het publiek langs een vooraf uitgetekende vorm regisseren en hun beweging van bovenaf filmen, fotograferen en later publiceren. De performance is in het kader van de hedendaagse kunstmanifestatie Sonsbeek’16 Transaction. 

Expositie ArtEZstudenten

Dezelfde dag start in museum Bronbeek ook een expositie met werk van eindexamenstudenten van de opleidingen Graphic Design en Interaction Design van ArtEZ. Zij lieten zich inspireren door de museale collectie van Bronbeek. En aantal vergeleek spullen van Indische repatrianten met die van hedendaagse vluchtelingen. Anderen bewerkten een collectie luchtfoto’s uit de jaren 1940-’50 uit Indië in een nieuwe presentatievorm. Een derde tweetal interviewde in Bronbeek wonende Indiëveteranen en vroeg hen hoe zij hun ervaringen van de dekolonisatie-oorlog terugzien in het ontwerp van batikdoeken uit die tijd.

Meer informatie is hier te vinden.

Deel dit