Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Veilig uit de bocht vliegen bij PAMM Productions

Succesvol worden als muzikant? Dan moet je meer kunnen dan alleen goede muziek maken. Studenten van de opleidingen Popacademie en MediaMusic krijgen tijdens een stage bij ArtEZ’ eigen productiehuis - PAMM Productions - de kans om van een baan in de industrie te proeven. Popacademie-student Nadia Nellestein en PAMM-coördinator Pim Kokkeler vertellen hoe zo’n praktijkjaar eraan toe gaat.

Nadia Nellestein en Pim Kokkeler - foto's door Emiel Ouwens en Maaike Ronhaar
Nadia Nellestein en Pim Kokkeler - foto's door Emiel Ouwens en Maaike Ronhaar

PAMM staat voor Popacademie (PA) en MediaMusic (MM), twee opleidingen van het ArtEZ Conservatorium in Enschede. Als student van deze opleidingen leer je niet alleen goede muziek maken, maar ook hoe je die in de markt zet. Bijvoorbeeld door middel van het volgen van een praktijkstage bij PAMM Productions.

In het diepe

Al tijdens de eerste weken van hun stage bij productiehuis PAMM werden Nadia en haar stagegenoten in het diepe gegooid. Begeleider Pim vroeg hen om deel te nemen aan de #UnmuteUs-demonstratie in Enschede. Pim: “Ik gaf ze drie opties: niet meedoen, we lopen mee óf we rijden mee. Het team koos unaniem voor de laatste optie, dat was absoluut de weg van de meeste weerstand.” Nadia: “Het werd een memorabel moment. Als kersvers team hadden we geen idee hoe PAMM precies in elkaar stak en nu regelden we in twee weken tijd een live-installatie, wat ook nog eens best goed ging.”

Een echt bedrijf met echte gevolgen

Gedurende het jaar ondersteunt het studententeam van PAMM bij projecten en festivals zoals Booster, No Man’s Land, Museumnacht en MonkeyJam. Maar dat dit een echt bedrijf is waarin taken echte gevolgen hebben, betekent niet dat je niet uit de bocht mag vliegen. Pim: “Hier kun je juist op een veilige manier fouten maken en leren door te werken.” Nadia: “Ik kan altijd bij de begeleiders aankloppen als iets verkeerd gaat. Tegelijkertijd is het leerzaam om met echte projecten en contactpersonen te werken. Hier word je een drempel over geholpen die je anders minder snel over zou gaan, omdat je wel moet. Ik heb al veel contact gehad met diverse mensen uit de muziekindustrie. De fijne sfeer binnen de opleiding en PAMM helpen ook bij het veilige gevoel. We werken met een heel hecht clubje mensen.”

"Wat wil je leren?"

Binnen de opleiding stippelen muziekstudenten grotendeels hun eigen pad uit. Zo kunnen studenten die geïnteresseerd zijn in muziekmanagement, solliciteren bij PAMM, om een jaar lang aan de slag te mogen in de muziekproductie. Pim en zijn collega’s beoordelen hun motivatie en dan volgt een gesprek: “We kijken goed naar wat de studenten hier willen leren. Het is ieder jaar weer een leuke puzzel om het team samen te stellen. Dit jaar werken we met zes studenten, maar dat kan volgend jaar weer anders zijn.” Een uitdaging voor de komende maanden is de organisatie van Booster Festival in april 2022, waar muzikanten en mensen uit de industrie met elkaar in contact worden gebracht. Pim hoopt op een live versie: “Anders moeten we voor het derde jaar online, dat blijft het gekke aan deze tijd.”

Ieder z’n ding

Nadia vertelt hoe de taakverdeling eraan toe gaat: “Niet iedereen kan hetzelfde doen, we hebben allemaal een eigen functie. Ik combineer de programmering met marketingtaken. Dat is het leuke aan deze plek, hier ervaar je in de praktijk of iets wel of niet bij je past. Toen ik begon aan de opleiding dacht ik dat ik gewoon zoveel mogelijk wilde spelen met mijn band NELLES. Dankzij deze stage weet ik dat ik naast muziek maken ook een baan wil als programmeur of marketeer in de industrie en dat werken in de muziek veel meer betekent dan alleen goede muziek máken.”

Een nieuw perspectief

Inzicht krijgen in het hele proces van de muziekindustrie is precies waar een stage bij PAMM over gaat. Pim: “In de industrie werken mensen die de hele dag keuzes maken over de programmering. Bij PAMM krijg je een kijkje in het waarom van deze keuzes, waarom een act past binnen een setting en waarom de boeker van Lowlands de ene band wel boekt en de andere niet. Naast goede muziek maken zijn er veel meer factoren die ervoor zorgen dat je als band opgepikt wordt. Dat proberen we je hier te leren.” Nadia luistert inmiddels op een andere manier naar muziek: "Nu beoordeel ik muzikanten op kwaliteit, branding en vooral ook de motivatie. Wil je echt? Is dit het juiste jaar voor je? PAMM laat me van die andere kant naar mijn eigen muziek kijken. Nu weet ik waarom en waarop je als muzikant beoordeeld wordt en wat succesfactoren zijn.”

Meer over PAMM

Ook derdejaars student MediaMusic Babs liep stage bij PAMM. Wat vond zij ervan? Kijk onderstaande video!


 

Volg PAMM, Nadia en Pim