Popacademiestudent Kees: "Enschede is progressief en tegendraads tegelijk"
- Muziek
"Enschede kent een super interessante onderstroom die steeds vaker aan de oppervlakte komt. Het wordt hier weleens omschreven als een ‘cyberpunk’-cultuur. Ik denk dat daarmee bedoeld wordt dat veel kunstenaars en muzikanten hier werken op het snijvlak van innovatie en counterculture." Kees Huitink, student aan de Popacademie van ArtEZ Conservatorium, vertelt in deze story over zijn studentenleven in Enschede.

De keuze voor het ArtEZ Conservatorium in Enschede
Ik ben ooit begonnen met gitaarspelen om mijn broer af te troeven. Hij begon met muziek maken en, zoals dat gaat bij broers, móést ik gewoon beter zijn dan hij. De gitaar bleek voor mij al snel een onuitputtelijke bron van inspiratie. Zelfs nu nog voelt het alsof ik mijn hele leven kan blijven leren en ontdekken op dit instrument. Tijdens mijn middelbare schoolperiode op het gymnasium begon ik voor het eerst in een coverband te spelen. Ik vond dit zo leuk dat ik er al snel al mijn tijd aan wilde besteden. Ik liet school steeds meer links liggen, en dat viel mijn ouders ook op. Zij gaven allebei les op de school waar ik naartoe ging, dus ik kon het niet voor ze verbloemen. Gelukkig steunden ze me. Het was zelfs hun idee om over te stappen naar de havo, zodat ik daarna zo snel mogelijk kon beginnen aan een conservatoriumstudie. Samen bezochten we de open dag in Enschede. Daar zag ik verschillende bands spelen. Het was niet per se de muziek die ik zelf wilde maken, maar de mate van professionaliteit en de eigen sound die de bands neerzetten, maakten indruk op me. Ik heb geen andere open dagen bezocht; ik wist meteen: hier wil ik studeren. En zo liep het ook.
Ik wist meteen: hier wil ik studeren. En zo liep het ook."
Al in de eerste week leerde ik muzikanten kennen met wie ik later in Oh Whale zou gaan spelen. Dit was de eerste band waarin ik zelf muziek ging componeren, en dat werd mijn vliegwiel. Verderop in mijn studie ontmoette ik de muzikanten met wie ik nu in Droom Dit en Beter Leven speel. Je weet natuurlijk nooit hoe het zou zijn gelopen als ik naar een ander conservatorium was gegaan, maar dat eerste gevoel tijdens de open dag bleek te kloppen. Iedereen is super supportive, en mensen willen graag samenwerken. Daarnaast heb ik hier echt uitzonderlijk authentieke muzikanten en kunstenaars gevonden met wie ik kan werken.
Kees op het podium. Foto: Denise Eleanora
Op kamers in Enschede
Oorspronkelijk kom ik uit Borculo, ongeveer een uur met de bus vanaf Enschede. Een prima moment voor een tukkie, maar op een gegeven moment werd het tijd om op kamers te gaan. Ik ging steeds vaker ’s avonds naar jamsessies in de stad en was sowieso toe aan wonen in Enschede. Via mijn band leerde ik een studentenhuis kennen waar voornamelijk conservatorium- en AKI-studenten wonen. Het is heel prettig om in een huis te zitten waar mensen begrijpen dat je honderden keren hetzelfde riffje moet oefenen. Ik verlaat dit studentenhuis binnenkort, maar heb er met veel plezier gewoond. In Enschede is het niet zo moeilijk en duur om een kamer te vinden als in bijvoorbeeld Rotterdam, Amsterdam of Utrecht. En als je eenmaal wat mensen kent, kan er zomaar een mooie kans op je pad komen.
Enschede voelt inclusief
Sommige mensen zien Enschede misschien als een uithoek van Nederland, maar ik zit hier super comfortabel. Van oudsher is het een arbeidersstad, en dat zie je terug in de ‘niet lullen maar poetsen’-cultuur. Tegelijkertijd zou ik het geen conservatieve stad noemen. Er stroomt hier een interessante, tegendraadse onderstroom van makers en kunstenaars die steeds meer naar de oppervlakte komt. Je kunt van die cultuur proeven op plekken zoals Tankstation, het Gogbot Festival en verschillende kunstateliers die ’s avonds en in het weekend transformeren tot prima plekken om te dansen. Ook poppodium Metropool heeft een superdivers programma, en daarnaast zijn er talloze kroegen met allemaal hun eigen publiek. Er is dus voor iedereen wat. Enschede voelt inclusief. Ik kan mijzelf kleden zoals ik wil zonder dat ik schuin aangekeken wordt, daar wordt niet moeilijk over gedaan. En als ik toch een keer naar een andere stad wil, ben ik er zo met de trein.
"Kiezen voor het conservatorium in Enschede is niet alleen goed voor je studie, maar je komt ook in een fijne community terecht"
Laat je niet tegenhouden door het feit dat Enschede niet in de Randstad ligt. Juist hier word je niet afgeleid door hypes en is de sfeer vriendelijk en relaxed. Kiezen voor het conservatorium in Enschede is niet alleen goed voor je studie, maar je komt ook in een fijne community terecht. Hier werken mensen hard aan het nieuwste op het gebied van pop- en mediamuziek, muziektherapie en muziekonderwijs. De connectie met AKI-studenten is bovendien makkelijk gelegd. Voor mij is het een rijkdom om me in dit netwerk te begeven. Het inspireert me, en ik krijg veel kansen om samen te werken met toffe makers en muzikanten.
Lees meer over studeren in Enschede