Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Multidisciplinair afstuderen: samen naar een strakke productie

Pim Limburgstudent Docent Muziek Zwolle, studeert in juni 2021 af met een multidisciplinaire voorstelling over Sophia met muziek, theater, animatie en dans. Pim stelde zelf de 40-koppige crew samen en leidde de productie. Maar wie is Sophia? En waarom moet haar verhaal verteld worden?

Pim Limburg dirigeert

“Ik ben opgevoed met het idee: een mens is een mens, punt. Geen mitsen en maren, je beoordeelt iemand om z’n daden en verder nergens om. Voor mij zijn de concepten racisme en vreemdelingenhaat echt onbegrijpelijk.” Dat deze thema’s in de samenleving wel aanwezig zijn, was voor Pim de reden om er een afstudeervoorstelling over te maken: Verboden Sophia te zijn. Pim: “Mijn stuk gaat over vervolging en vertelt het verhaal van vluchtelingen. Uit verschillende interviews met vluchtelingen heb ik één verhaal gemaakt dat uitgevoerd wordt door muziek, theater, animatie en dans. Je ziet hoe iemand probeert te overleven maar in alles tegengewerkt wordt om te zijn wie ze wil zijn. De hoofdpersoon Sophia is een fictief karakter. Misschien is Sophia een meisje. Misschien representeert het karakter alle zwarte mensen, of alle homoseksuelen, of alle vluchtelingen. Wie Sophia is, mag je als kijker zelf invullen.”  

Pim Limburg

 Interdisciplinair Programma

De muziek voor de voorstelling heeft Pim zelf gecomponeerd: “Alles in mijn productie is gebouwd rondom de muziek, dat is de basis. De lessen Auditieve Analyse van Reinier Maliepaard zijn hiervoor heel belangrijk geweest, zonder deze had ik de voorstelling niet kunnen maken.” Tijdens de voorstelling zingt Pim zelf én dirigeert hij het ensemble, waarin ook dansers en toneelspelers voorkomen. Pim: “Ik vind het te gek hoe bepaalde disciplines delen van het verhaal perfect kunnen uitbeelden. Elke discipline heeft daarin zijn kracht.” Tijdens het Interdisciplinair Programma, een project vanuit de opleidingen Docent Muziek, Docent Beeldende Kunst en Vormgeving en Docent Theater, kwam Pim in aanraking met andere disciplines en legde de eerste contacten voor zijn afstudeerproject. Inmiddels bestaat de productie van Pim uit veertig leden, voornamelijk studenten van andere ArtEZ-opleidingen zoals Animation Design. 

Voldoening 

“Alles rondom muziek is mijn expertise en discipline, dat laat ik niemand anders doen. De bandrepetities leid ik dus zelf. Verder is het simpel: ik kan niet animeren, dus daar heb ik de juiste mensen voor gezocht. We sparren heel goed met elkaar. Ik kan over een animatie niet zeggen: ik wil deze specifieke overgang hier, en dit effectje daar. Maar ik kan wel zeggen of het is wat ik zoek of niet. Zo kom je al samenwerkend tot een resultaat. Ik zorg dat ik zo veel mogelijk bij de dansrepetities ben. De grootste uitdaging was de planning: hoe pak je een dansrepetitie aan? Wat hebben dansers nodig? Hoe lang houden ze iets vol? Het managen van het project is tijdrovend en muziek maken schiet er soms bij in. Toch geeft het regelwerk me voldoening, want ook dat hoort bij het maakproces - zodat er straks een strakke voorstelling staat.” 

Dansrepetitie

 Steady skillpakket 

Het ondernemende van Pim ziet hij terug in zijn medestudenten: “Dat je een opleiding Docent Muziek volgt, betekent niet dat je per se voor een schoolklas komt te staan. Je kunt ook ZZP’er in de muziek worden. Dan geef je cursussen of workshops en ben je vaak ook uitvoerend musicus. De opleiding stimuleert dat je je ondernemend opstelt. Ik heb nu een heel steady skillpakket waardoor ik nu veel kanten op kan in de muziek. Ik kan lesgeven, maar ook dirigeren, schrijven en arrangeren. Ik ben iemand die graag bezig is met veel verschillende dingen, dus de breedheid van de studie sprak me erg aan.” 

Het mag wringen 

Maar met alleen muziek maken of lesgeven is voor Pim de kous nog niet af: “Ik vind het ook belangrijk om een boodschap achter te laten. Toen de vluchtelingenproblematiek rondom de oorlog in Syrië en de reacties daarop opkwamen, bedacht ik al: hier wil ik iets mee. Racisme of vreemdelingenhaat zit hem soms in de kleine dingen. Dat je pas na goed nadenken beseft: misschien heb ik onbedoeld iets onhandig aangepakt of verkeerd gecommuniceerd. Dat is best interessant: hoe je iets niet slecht bedoelt, maar toch verkeerd kan vallen. Daarover probeer ik bewustzijn te creëren. Mijn project is gelukt als de mensen uit de voorstelling lopen en zich eigenlijk een beetje rot voelen. Het mag best wringen.” 

Aankondigingsposter Verboden Sophia te zijn

Finland 

En als de laatste toeschouwer de zaal uitgelopen is? Pim: “Dan begint mijn tussenjaar. Een jaar sparen om daarna in Finland een opleiding in gamemuziek te volgen. Het is niet zo dat mijn projecten daar ook maatschappelijke relevantie móeten hebben, maar dat ontstaat vaak wel zo. De teksten van mijn bandnummers hebben meestal ook onbewust zo’n thema. Dus het kan zomaar zijn dat ik straks het Finse journaal kijk en denk: heftig onderwerp, daar moet ik iets mee.” 

‘Verboden Sophia te zijn’ is (wanneer de coronamaatregelen het toelaten) te zien op 18, 19 en 20 juni in Grote Voort 8 in Zwolle. Houd Pims Instagram-account in de gaten voor info. 

Volg Pim