Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

'Muziek is een vak, een baan, en gelukkig zien Zwollenaren dat steeds meer in'

  • Muziek
  • Docentopleidingen

Hij is producent, dirigent en arrangeur. Bouke Ansing woonde bijna z’n hele leven in Friesland maar verhuisde naar Zwolle om de opleiding Docent Muziek te volgen. Het einde van zijn studententijd is in zicht, en daarmee zijn finals voorstelling. Met een concert met vijftig van zijn beste muziekvrienden bekroont Bouke zijn periode aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. “Ik wil het groots aanpakken.”

De Beatles zeiden het al: zonder vrienden kom je nergens
De Beatles zeiden het al: zonder vrienden kom je nergens

Als hij iets doet, doet hij het goed. Een regelbaasje is hij altijd al geweest, vertelt Bouke. Door dit te combineren met zijn liefde voor muziek, kwam de student er al snel achter dat hij hier geld mee kon verdienen. “Met vrienden richtte ik tijdens mijn studententijd het ArtEZ Poporkest op. Dat was een dikke hit, en dat is het nog steeds.” Ook was hij betrokken bij het Nederlands Studenten Jazz Orkest en nam hij deel aan het Zomerorkest Nederland. 

Van partituur lezen tot muzikaal leiderschap

Een ondernemende houding heeft er altijd al in gezeten bij Bouke. En gelukkig kreeg hij tijdens de opleiding genoeg ruimte om deze vaardigheid verder te ontwikkelen. “Ik heb op een gegeven moment heel bewust besloten om een extra jaar aan mijn studietijd te plakken. Ik wilde graag dingen ontdekken, ondernemen. En dat kon. Ze zagen in dat ik daar heel gelukkig van werd.” Binnen het vak docent muziek lag de interesse van Bouke vooral bij het dirigeren. “En dan komen de skills die je leert tijdens de opleiding heel goed van pas. Bijvoorbeeld: voor grote groepen mensen staan en het muzikaal leiderschap. Ik heb ook veel geleerd over muziektheorie en hoe je een partituur moet lezen en arrangeren."

Samen muziek maken

Met With a Little Help from my Friends in Theater de Spiegel in Zwolle sluit hij zijn studententijd bij ArtEZ groots af. Met zijn eindwerk laat Bouke zien hoe hij zich op persoonlijk en muzikaal vlak heeft ontwikkeld, en hoe belangrijk het is om samen te werken. “Als ik Hendrik Jan Bökkers mag quoten: ‘Muziek maken gaat vooral om lol maken’. Maar geinen in je eentje is toch een beetje matig, dus heb ik vijftig van mijn beste vrienden verzameld om te laten zien hoe mooi het is om samen muziek te maken.” Bouke omschrijft het als een orkestrale reis met vrienden onder begeleiding van pop, funk en soulmuziek. “Gedirigeerd door mij. En ondertussen vertel ik mooie verhalen en anekdotes."

Een voorliefde voor grote producties was altijd al aanwezig, zegt Bouke. “Bezoekers worden geïnspireerd met een energieke voorstelling waar de liefde en passie vanaf straalt. Zelfs de mensen achter de schermen zijn vrienden van mij." Wie hij er dan ook zeker bij wilde hebben, is Johan van Loo. Het feit dat deze geluidstechnicus ook werkzaam is bij ArtEZ, kenmerkt de kracht van de commuity binnen het Conservatorium. "Van Johan weet ik ook dat hij zo’n grote productie aan kan.” Of Bouke nerveus is om zijn eindwerk te laten zien? "Ik lig er wel een beetje wakker van", geeft hij toe. "Maar deels ook uit enthousiasme. Natuurlijk denk ik ook wel van: heb ik hier en hier wel aan gedacht? Maar als wij eenmaal in het theater aan het spelen zijn, dan kun je het toch niet meer terugdraaien. Wat gebeurt, dat gebeurt."

Impact op Zwolle

Een van de langetermijndoelen die Bouke voor ogen heeft, is het creëren van een beter muziekklimaat in Zwolle. Vooral zijn betrokkenheid bij Stichting Het Gilde Live Zwolle, waar hij als producent van muzikale projecten live muziek promoot, en het ArtEZ Poporkest dragen hieraan bij. “Muziek is een vak, een baan. En het is mooi om te zien dat Zwollenaren er steeds meer op deze manier naar kijken.” Wat de plannen voor na zijn afstuderen zijn? “Deze zomer ga ik het Jong Metropole Orkest produceren”, legt Bouke uit. "Uiteindelijk hoop ik ooit grote, professionele producties te mogen maken. Nog gekker en artistieker, want ik denk dat ik nog veel kan leren over bijvoorbeeld decor en licht.”

Wat hij studenten wil meegeven? Simpel: dat succesverhalen niet per se afkomstig zijn van studenten die binnen vier jaar afstuderen. “Daar bedoel ik mee dat je lekker de tijd moet nemen om je studententijd te ontdekken en in mijn geval professioneel te kunnen aanmodderen. Wat vind je leuk om te doen? Je studententijd is toch een beetje een speeltuin waar je veel kan uitproberen en weinig verplichtingen hebt. Geniet daarvan en voel vooral geen haast.”

Volg Bouke