Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Bart, Noortje en Lucas nemen hun publiek mee op een muzikale reis in poppodium Hedon

  • Muziek
  • Docentopleidingen

Noorderlicht - dit is de naam van het muzikale trio van vierdejaars Docent Muziek studenten Bart, Lucas en Noortje. Zij hebben de afgelopen twee jaar gewerkt aan hun debuutalbum. Als onderdeel van hun eindexamen presenteren zij dit aan hun publiek op 13 juni in poppodium Hedon in Zwolle. Het album, dat zij zelf omschrijven als een bonte mix van pop, funk, melancholie en zelfs gospel, vertelt het verhaal over de reis die zij hebben gemaakt tijdens hun studie. Zowel op persoonlijk vlak als muzikant zijnde hebben zij een grote groei doorgemaakt en in deze plaat reflecteren zij daarop. Ze willen de luisteraars ook graag meenemen op de reis die zij gemaakt hebben. “We nodigen ons publiek echt uit om in ons bootje te stappen en mee te varen”, lacht Noortje.

Deze productie organiseren zij helemaal zelf; van het opnemen en mixen van het album, tot het arrangeren voor een 17-koppig live-ensemble. Ook het verkopen van de tickets en alle logistieke uitdagingen horen daarbij. “Dat is iets waarin ik de meerwaarde van de docentenopleiding zie. Ik heb geleerd hoe ik leiding kan geven en structuur kan aanbrengen in chaos. Iets wat je kan toepassen voor de klas, maar ook in een grote podiumproductie zoals die van ons”, legt Lucas uit.

Noortje van Eerden, Bart Nonkes en Lucas Molenaar studeren af aan de opleiding Docent Muziek van ArtEZ Conservatorium in Zwolle
vlnr: Lucas Molenaar, Noortje van Eerden en Bart Nonkes | foto: Bertil van Wieren

Sinds 2022 vormen Noortje, Lucas en Bart samen Noorderlicht. Zij kennen elkaar van de opleiding Docent Muziek aan ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Zowel Bart als Noortje wilden graag een band beginnen met pianist Lucas. Op zijn beurt koppelde hij het trio aan elkaar. In korte tijd is hun vriendschap enorm gegroeid en is muziek hun verbindende factor. “Het is soms best uitdagend om samen een band te runnen. Naast muziek maken en schrijven moet er enorm veel geregeld worden, zoals logistieke zaken of marketing. In feite ben je samen een soort bedrijf. Wat veel bedrijven niet hebben, en wij wel, is dat we elkaar altijd terug kunnen vinden in het muziek maken, ook al zijn we het soms oneens met elkaar. Daar zit onze verbinding en onze kracht en ik denk ook dat dat de muziek sterk maakt. Het gaat echt over onze gezamenlijke reis door ups en downs”, legt Lucas uit.

We kunnen tijdens dit concert laten zien hoe we zijn gegroeid als muzikanten, en ook in de leidinggevende en organisatorische skills die horen bij een docent.

“Onderdeel zijn van deze band is super waardevol voor mij”, vertelt gitarist Bart. “Ongemerkt doe je snel, heel veel verschillende ervaringen op. Je komt telkens voor uitdagingen te staan, en die los je samen op. Zo had ik nog nooit een album gemixt, maar wilde ik het voor onze plaat heel graag zelf doen. Als een spons heb ik zoveel mogelijk kennis opgedaan en is het mij uiteindelijk gelukt. Koen Gardebroek heeft het geheel gemasterd.”

“Songwriting verloopt heel organisch. Soms heb ik thuis al een zanglijn bedacht, de andere keer komt iemand anders naar de repetitie met een paar akkoorden. Uiteindelijk werken we het samen uit. Onze eerste single ‘Stuck in the Moment’ hebben we vanuit niets geschreven tijdens een writing-camp in het vakantiehuisje van Barts ouders. We zijn niet gebonden aan een bepaald genre; ons repertoire is een bonte mix van indie, funk en zelfs een beetje gospel. Nu we een tijd samen spelen is er wel een eigen, herkenbare sound ontstaan”, vertelt Noortje.

Afstuderen

“De tijd aan het conservatorium in Zwolle is voorbij gevlogen. Ons eindexamen kwam eraan en samen hebben we besloten dat de releaseshow van ons album tegelijkertijd onze eindexamenproductie moest worden. Het is ook wel daarom dat we voor deze show extra groot uitpakken met een 17-koppig ensemble en een anderhalf uur durende productie met een theatraal karakter. We kunnen tijdens dit concert laten zien hoe we zijn gegroeid als muzikanten maar ook in de leidinggevende en organisatorische skills die horen bij een docent. Wat het publiek straks gaat zien, is een interdisciplinaire samenkomst van allerlei studenten en alumni van ArtEZ. Het koor, de arrangementen voor een grote bezetting, hulp bij het regisseren van de show: dankzij het netwerk dat we binnen ArtEZ hebben opgebouwd, hebben we laagdrempelige toegang tot heel veel getalenteerde mensen. Zo krijgen we hulp van studenten van de opleiding Artisteducator in Theater & Media en natuurlijk ook van de andere conservatoriumopleidingen Jazz & Pop en Klassieke Muziek”, vertelt Lucas.

Toekomst

Voor Bart en Noortje is hun reis binnen het conservatorium nog niet klaar. Zij vervolgen hun studie bij MediaMusic en de Popacademie aan ArtEZ Conservatorium in Enschede. Lucas gaat lesgeven en gezamenlijk zetten zij Noorderlicht voort. Ben jij benieuwd naar hun muziek en de eindexamenproductie die zij op 13 juni opvoeren in poppodium Hedon in Zwolle? Bestel dan nu snel tickets via www.noorderlichtband.nl.

Meer informatie over de opleiding Docent Muziek