Moving (Hi)stories 2025: verhalen die raken in de wijk ’t Broek
- Beeldende Kunst
- Dans
- Theater
- Docentopleidingen
Wat gebeurt er als kunststudenten drie weken lang aan het werk gaan in een Arnhemse wijk? In Moving (Hi)stories 2025 trokken studenten van Artisteducator in Dans, Theater en Docent Beeldende Kunst en Vormgeving de wijk ’t Broek in. Voor een interdisciplinair project, midden in de samenleving.

De wijk als werkplaats
Studenten werkten op plekken waar kunst niet vanzelfsprekend is. Op straat, in de kringloopwinkel. Ze ontmoetten kinderen, nieuwkomers, vaste bewoners, toevallige voorbijgangers. En ontdekten de vele lagen van een wijk.
Student Eefke Baalbergen (student Artisteducator in Theater) woont zelf ook in ’t Broek. "Eigenlijk kende ik mijn buurt nog niet. Dat veranderde in drie weken tijd enorm. Door een onderzoekende houding aan te nemen. En mezelf te 'pushen' om een gesprekje te starten."
Joopie wilde zijn hand daarna beslist niet wassen."
Zo’n gesprek voerde ze met Joopie. Een bekende figuur in de buurt. “Hij vertelde over zendbakjes, hoe die vroeger een groot roddelnetwerk in de wijk vormden. Zijn pseudoniem: The Black Hand.” Eefke vroeg of hij daarom een zwarte afdruk van zijn hand wilde maken op het doek. "Joopie wilde zijn hand daarna beslist niet wassen.”
De studenten onderzochten hoe mensen zich verhouden tot hun omgeving. Voelen ze zich nou écht inwoner van een ‘wijk’? Die vraag begon bij Eefke steeds meer te leven. "Ik voelde ook dat veel meer gaat om buurschap, de directe buren.”
Disciplines mengen, verhalen bewegen
Studenten werkten samen over de grenzen van hun opleidingen heen. Ze combineerden materialen, technieken en werkwijzen. Soms ging dat soepel. Soms wrikte het.
“Van studenten van DBKV heb ik geleerd om te zeefdrukken. En mensen te begeleiden in het gebruik van verf,” zegt Eefke. “Van Dans heb ik geleerd hoe een techniek of onderwerp vrij aan te vliegen is."
Moving (Hi)stories is een terugkerend project. Het heeft geen vaste uitkomst. Studenten leren door te maken. Door te luisteren. Door fouten te maken. Ze denken na over hun rol als kunstenaar. En durven kritisch te kijken naar het kunstonderwijs.
Kunst volgens Joopie?
“Iets waar je naar kan kijken. Wat mooi is, en je even ergens over laat nadenken.”
Meer weten over deze bachelors?
Artisteducator in Theater
Artisteducator in Dans
Docent Beeldende Kunst Vormgeving