Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Moving Histories: communities verbinden door kunst en educatie

  • Beeldende Kunst
  • Vormgeving
  • Dans
  • Theater
  • Docentopleidingen

De international Master Artist Educator (iMAE) en de bacheloropleidingen Artisteducator in Theater (voorheen: Docent Theater) Artisteducator in Dans (voorheen: Docent Dans) en Docent Beeldende Kunst en Vormgeving in Arnhem werken ieder jaar samen tijdens een interfacultair project. In dit project gaan de master- en bachelorstudenten aan de slag met inwoners van Arnhem om samen met hen verborgen verhalen en geschiedenissen een gezicht te geven.

Moving Histories: communities verbinden door kunst en educatie

Tijdens het project heeft ArtEZ een waardevolle verbinding met buiten, worden de verschillende Arnhemse onderwijsopleidingen samengebracht én kunnen studenten wennen aan het werken met en voor een gemeenschap, een belangrijk onderdeel van hun studie.

In de video hieronder vertellen studenten van de opleidingen over hun ervaringen tijdens het project:

Interdisciplinair werken

“Het project Moving Histories is een ontmoetingsplek om mensen van andere studies beter te leren kennen en onze krachten te bundelen”, vertelt Sem van der Zouwen, student Artisteducator in Dans, die net als vorig jaar meedeed aan dit project. “Vorig jaar hebben we dit ook gedaan, maar dan bij de Korianderstraat. Het is altijd weer zoeken, want je komt in een nieuw groepje. Je moet wennen en een dynamiek vinden met elkaar. Die dynamiek hebben we gevonden, vooral in de laatste week voelden we een gezamenlijke drive. We hebben individueel iets uitgewerkt en samengebracht.

Mijn groep bestond uit vier studenten van Artisteducator in Theater, een andere student van Artisteducator in Dans en twee studenten van Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Samen met mijn groep maakte ik een installatie en performance, die uiteindelijk als een soort spiegelbeeld voor Het Broek kon worden gezien."

Een verbindende performance en installatie

"We zijn aan het begin van het project gaan helpen bij Stichting ’t Broek Omhoog, een organisatie voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt," legt Sem uit. "De mensen die daar werken hebben verschillende achtergronden en met die mensen hebben we gedanst op onder meer Arabische muziek. Ook hebben we gekookt. We hebben heel veel uiensoep gemaakt en het uien snijden inspireerde ons. Met de ui die we sneden maakten we een doek, waar we onze film op projecteerden."

Filmstill

“Door te koken leer je de buurt kennen en de mensen daar. Dat vonden we belangrijk. Daarnaast ben ik met een medestudent uiensoep gaan maken. De mensen bij Stichting ’t Broek Omhoog kregen een kommetje soep, maar als ze een kommetje pakten moesten ze ook een ui snijden. Daardoor krijg je sowieso een gesprek. En dat was het doel. Je moet iets doen zodat je ook iets krijgt. Dat zagen we ook bij de stichting: de mensen zijn vrijwilligers, ze komen helpen en mogen ook mee-eten. Onze installatie en performance is in die zin een soort spiegelbeeld. We hebben uiteindelijk vrij weinig met dans gedaan. We wilden in eerste instantie een choreo maken, maar de choreografie was er al: mensen zouden komen en soep krijgen. Er is ook een gedicht geschreven door iemand van Docent Theater waarin dingen over de buurt instonden.”

Artisteducator

De docentenopleidingen leiden je op tot artisteducator. Voor Sem betekent het artisteducator-schap het vinden van een goede balans tussen het maken, het lesgeven en het uitvoeren. Sem: “Mijn opleiding zit meer aan de educator-kant. Ik vind het zelf maken erg leuk. Zo kun je jouw kracht als artisteducator gaan inzien en hoe je die het beste kunt gaan inzetten. Als artisteducator heb je veel invloed als je dat wilt!"

De opleidingen

Benieuwd geworden naar alle docentopleidingen van ArtEZ in Arnhem? Kijk dan gerust rond op de opleidingspagina's via onderstaande linkjes

International Master Artist Educator (iMAE)

Bacheloropleiding Artisteducator in Theater Arnhem 

Bacheloropleiding Artisteducator in Dans in Arnhem

Bacheloropleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving in Arnhem