Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Vooropleidingen Conservatorium Zwolle
Menu Vooropleidingen Conservatorium Zwolle

ArtEZ Connected

ArtEZ Connected

Zit je nog op school en maak je graag muziek? Tijdens ArtEZ Connected krijg je een unieke kans om te ontdekken of een muziekopleiding iets voor je is. In drie jaar, maar korter kan ook, volg je lessen op je eigen school en bij ArtEZ.

Direct aanmelden

De vooropleiding op je eigen (muziek)school

Voor ArtEZ Connected hoef je nog niet perfect te kunnen musiceren. Een passie voor muziek, een open blik en muzikaal talent, dát heb je nodig voor deze vooropleiding. Met ArtEZ Connected ontdek je of een conservatoriumstudie in ArnhemEnschede of Zwolle iets voor je is en vergroot je de kans om toegelaten te worden.

Deze vooropleiding is te volgen bij verschillende deelnemende scholen. Na de opleiding weet je of een muziekstudie bij je past en ben je goed voorbereid op het toelatingsexamen van de bachelor. Je kunt binnen ArtEZ Connected in Zwolle kiezen uit de richtingen Jazz & Pop, Klassieke Muziek en Docent Muziek.

Foto: Yuri Keukens

Het programma bestaat uit

 • Wekelijkse muziektheorieles door een muziekdocent op school. Deze lessen bereiden je voor op het toelatingsniveau van het ArtEZ Conservatorium
 • Drie hoofdvaklessen op het ArtEZ Conservatorium (naast de reguliere vocaal/instrumentaal lessen door je eigen muziekschool- of privédocent)
 • Twee werkdagen met workshops en repetitie bij ArtEZ
 • Voorspeelavond(en) op school
 • Oudergesprekken (voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs)
 • Overgangsaudities bij ArtEZ

 Per school kan het programma enigszins verschillen.

Afsluitend muziektheorie-examen

Aan het eind van de vooropleiding doe je een muziektheorie-examen op het ArtEZ Conservatorium. Bij een voldoende resultaat krijg je een certificaat, waarmee je voor het theoriegedeelte toelaatbaar bent tot het ArtEZ Conservatorium. Dit certificaat blijft een jaar geldig.

Overgangsaudities: Jaarlijks speel je voor een commissie die je voortgang bekijkt. De theoriedocent en de muziekschool- of privédocent zijn ook bij de voortgangsrapportage betrokken.

Toelating

Toelating is mogelijk vanaf het tweede jaar havo/vwo of vmbo-t. De toelatingsexamens vinden plaats in de maand juni. Tijdens het examen bij ArtEZ speel je een voorbereid repertoire. De toelating bestaat uit twee delen: een theoretisch deel (muziektheorie) een een praktisch deel: de auditie. De auditie is per studierichting verschillend.

1. Toelatingseisen Muziektheorie

 • In de toelatingstest voor theorie wordt bekeken of met name je muzikaal gehoor voldoende is om aan de vooropleiding te kunnen beginnen.

  Je krijgt daarvoor een serie eenvoudige oefeningen:

  • Een toon nazingen
  • Een melodie nazingen
  • Een ritme naklappen
  • Horen hoeveel tonen er tegelijkertijd klinken
  • Ook wordt er met notatie gewerkt. Je krijgt bijvoorbeeld een melodietje te zien en vervolgens een iets afwijkende melodie te horen. Dan wordt je de vraag gesteld waar de afwijking zit.
  • Daarnaast kun je gevraagd worden eenvoudige ritmepatronen van blad uit te voeren.

  Je hoeft in principe niets voor te bereiden voor deze test.

  Een aandachtspunt: je moet wel een beetje noten kunnen lezen. Als je dat nog niet kunt, moet je dat vóór de test jezelf aanleren, eventueel met hulp van je docent.

2. Toelatingseisen Auditie

 • Je speelt 3 stukken voor die verschillend van sfeer en tempo zijn, waarvan ten minste: 1 etude en 2 voordrachtsstukken

  Specifieke toelatingseisen zang Klassieke Muziek

  • Je beschikt over een goede, zuivere zangstem die uiteraard pril en in de groei is, net als jij!
  • Het liefst kun je al goed noten lezen en bespeel je een instrument.
  • Je kunt al goed communiceren en je ‘eigen verhaal’ vertellen.
  • Je zingt repertoire passend bij je leeftijd en belevingswereld.
  • Je zingt in 3 verschillende talen.
 • Voor de soloauditie moet je 3 stukken naar keuze, verschillend van sfeer en tempo, voorbereiden. Het kan zijn dat je slechts één van deze nummers moet voorspelen. Je mag een begeleider meenemen. Bij de soloauditie zijn docenten van het Conservatorium (de commissie) aanwezig en de andere auditanten.

 • Het toelatingsexamen voor de ArtEZ Connected in Zwolle bestaat uit een praktische auditie en een muziektheorie-examen. Ze vinden beiden plaats op het ArtEZ Conservatorium in Zwolle.

  1. Je bereidt 2 nummers in verschillende sfeer en tempo voor, waarvan minimaal 1 lied/song met eigen begeleiding. Deze begeleiding mag met piano of gitaar.
  2. De kandidaten worden in groepen verdeeld. Tijdens dit onderdeel wordt er gewerkt aan een van tevoren opgegeven nummer. Hierover krijg je minimaal 3 weken voor het toelatingsexamen bericht. Bij deze auditie gaat het vooral over samenwerking, creativiteit en muzikaliteit.
  3. Leer ofwel de commissie, ofwel de andere kandidaten een a capella liedje dat je zelf mag uitkiezen.

Studiekosten

De studiekosten voor ArtEZ Connected zijn € 350,- per leerling per jaar (naast de kosten voor je eigen muziekdocent).

Deelnemende scholen

Zwolle:

Almelo:

Meppel:

Drachten

Meer info

Wil je meer weten over het lesrooster, de kosten of het specifieke programma? Neem contact op met cons.zwolle@artez.nl

Je kunt ArtEZ Connected ook volgen in Arnhem en EnschedeOp de vooropleidingen en cursussen zijn de ArtEZ opleidingsvoorwaarden van toepassing.

 

Meld je aan voor deze vooropleiding