Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Vooropleidingen Conservatorium Zwolle
Menu Vooropleidingen Conservatorium Zwolle

Jong Talentklas

Jong Talentklas

De Jong Talentklas in Zwolle is een meerjarige vooropleiding en bedoeld voor uitzonderlijk talent vanaf 10 jaar tot (voor)eindexamenjaar havo/vwo, de 3e klas van vmbo-t of het laatste jaar van mbo-4b in de disciplines Jazz en Klassieke Muziek.

Direct aanmelden

Zo begin je

Om aan de Jong Talentklas mee te doen, volg je eerst een kennismakingsles in Zwolle. Deze les krijg je van een docent van het Conservatorium, die je na de les vertelt of je een toelatingsauditie kunt doen.

Als je na je auditie bent toegelaten, dan zit je in de Jong Talentklas. Je volgt dan hoofdvaklessen (lessen op je instrument of zang) en theorielessen op het Conservatorium, je laat je muziek horen op voorspeelavonden en je doet mee met de werkdagen van de Vooropleiding. Tijdens deze dagen maak je met je medeleerlingen muziek en volg je veel workshops.

Als je tijdens de Jong Talentklas ook mee wil doen aan muziekconcoursen, dan kun je daar begeleiding bij krijgen van de docenten van het Conservatorium.

Kosten

Voor de Jong Talentklas kun je geen studiefinanciering aanvragen. De Stichting Vrienden van het ArtEZ Conservatorium Zwolle biedt in bijzondere gevallen financiële ondersteuning voor jong talent.

 • 30 hoofdvaklessen van 45 minuten en 20 theorielessen van 75 minuten per jaar + bandcoaching
  € 1.475
 • 30 hoofdvaklessen van 60 minuten en 20 theorielessen van 75 minuten per jaar + bandcoaching
  € 1.590

Aanmelden & Toelating

Voor de Jong Talentklas doe je eerst een toelating, daarbij horen deze opdrachten:

 • Gehoortest: een toon nazingen
 • Een melodie nazingen
 • Een ritme naklappen
 • Horen hoeveel tonen er tegelijkertijd klinken.
 • Ook wordt er met notatie gewerkt. Je krijgt bijvoorbeeld een melodie te zien en vervolgens een iets afwijkende melodie te horen. Dan wordt je de vraag gesteld waar de afwijking zit. Daarnaast kun je gevraagd worden eenvoudige ritmepatronen van blad uit te voeren.

Verder zitten er verschillen tussen de toelating voor de specialisaties Jazz & Pop en Klassieke Muziek. Hieronder lees je wat je per specialisatie kunt verwachten.

 • Je speelt drie stukken voor, verschillend van sfeer en tempo waarvan ten minste 1 etude en 2 voordrachtsstukken. 

  Specifieke toelatingseisen zang Klassieke Muziek:

  • Je beschikt over een goede, zuivere zangstem die uiteraard pril en in de groei is, net als jij!
  • Het liefst kun je al goed noten lezen en bespeel je een instrument.
  • Je kunt al goed communiceren en je ‘eigen verhaal’ vertellen.
  • Je zingt repertoire passend bij je leeftijd en belevingswereld.
  • Je zingt in 3 verschillende talen.

  Ideeën voor het uitkiezen van je repertoire:

  Nederlandstalige liedjes van bv. A. M .G. Schmidt, klassieke musicalliedjes, Bergerettes, Engelse Folksongs (van bv. B. Britten), Liederen uit ‘das Lied im Unterricht ‘, Kinderliederen van P. Dessau, één van de eenvoudige aria’s uit Arie Antiche, een geestelijk lied en een korte vocalise van Vaccai of Sieber. Daarnaast bereid je een kort gedichtje voor. Alles wat je zingt en voordraagt gebeurt uit het hoofd. 

 • Voor de solo-auditie bereid je 3 stukken naar keuze voor (waarvan 1 stuk met band). Deze moeten verschillend van sfeer en tempo zijn. Voordat je auditie doet, volg je eerst een proefles. Na de proefles bepalen we of je een volledige auditie kunt doen.

Je kunt de Jong Talentklas ook volgen in Arnhem en in EnschedeOp de vooropleidingen en cursussen zijn de ArtEZ opleidingsvoorwaarden van toepassing.

 

Meld je nu aan voor deze vooropleiding