Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Vooropleidingen Conservatorium Arnhem
Menu Vooropleidingen Conservatorium Arnhem

Jong Talentklas

Jong Talentklas

De Jong Talentklas aan het Conservatorium in Arnhem is een meerjarige vooropleiding en bedoeld voor uitzonderlijk talent vanaf 10 jaar tot (voor)eindexamenjaar havo/vwo, de 3e klas van vmbo-t of het laatste jaar van mbo-4b in de disciplines Jazz en Klassieke Muziek.

Aanmelden doe je vóór 1 mei. Aanmeldingen na 1 mei worden alleen in behandeling genomen als er nog voldoende studieplaatsen beschikbaar zijn.

Direct aanmelden

Zo begin je

Je volgt een eerste kennismakingsles in Arnhem waarbij de hoofdvakdocent van het Conservatorium vaststelt of je een toelatingsauditie kunt doen.

Verloopt de toelatingsauditie positief, dan volg je hoofdvak- en theorielessen binnen het Conservatorium, je neemt deel aan voorspeelavonden en aan de werkdagen van de vooropleiding. Blazers, strijkers en zangers krijgen pianobegeleiding.

Deelname aan concoursen wordt gestimuleerd vanuit het Conservatorium. 

Foto: Yuri Keukens

Kosten

De Jong Talentklas is geen officieel bekostigde opleiding. Voor de jong talenten zijn door ArtEZ aantrekkelijke tarieven opgesteld:

 • 30 hoofdvaklessen van 45 minuten en 20 theorielessen van 75 minuten per jaar
  € 1.475
 • 30 hoofdvaklessen van 60 minuten en 20 theorielessen van 75 minuten per jaar
  € 1.590

Aanmelden & Toelating

Je hebt een toelating nodig voor het volgen van de vooropleiding.
Deze bestaat uit 2 delen:

1. Theorietest

In de toelatingstest voor theorie wordt bekeken of met name je muzikaal gehoor voldoende is om aan de vooropleiding te kunnen beginnen. Je krijgt daarvoor een serie eenvoudige oefeningen:

 • Een toon nazingen
 • Een melodie nazingen
 • Een ritme naklappen
 • Horen hoeveel tonen er tegelijkertijd klinken.

Ook wordt er met notatie gewerkt. Je krijgt bijvoorbeeld een melodietje te zien en vervolgens een iets afwijkende melodie te horen. Dan wordt je de vraag gesteld waar de afwijking zit. Daarnaast kun je gevraagd worden eenvoudige ritmepatronen van blad uit te voeren.

Je hoeft in principe niets voor te bereiden voor deze test. Een aandachtspunt: je moet wel een beetje noten kunnen lezen. Als je dat nog niet kunt, moet je dat vóór de test jezelf aanleren, eventueel met hulp van je docent.

2. Toelatingsauditie

 • Je bereidt drie werken uit verschillende stijlperioden voor, waaronder tenminste één etude.

  Specifieke toelatingseisen zang Klassieke Muziek:

  • Je beschikt over een goede, zuivere zangstem die uiteraard pril en in de groei is, net als jij!
  • Het liefst kun je al goed noten lezen en bespeel je een instrument.
  • Je kunt al goed communiceren en je ‘eigen verhaal’ vertellen.
  • Je zingt repertoire passend bij je leeftijd en belevingswereld.
  • Je zingt in 3 verschillende talen.

  Repertoiresuggesties:

  Nederlandstalige liedjes van bv. A. M .G. Schmidt,klassieke musicalliedjes, Bergerettes, Engelse Folksongs (van bv. B. Britten),Liederen uit ‘das Lied im Unterricht ‘, Kinderliederen van P. Dessau, één van de eenvoudigearia’s uit Arie Antiche, een geestelijk lied en een korte vocalise van Vaccai of Sieber.

  Daarnaast bereid je een kort gedichtje voor. Alles wat je zingt en voordraagt gebeurt uit het hoofd.

 • Voor de solo auditie moet je 3 stukken naar keuze, verschillend van sfeer en tempo, voorbereiden, waaronder tenminste één met band.

Je kunt de Jong Talent Klas ook volgen in ZwolleOp de vooropleidingen en cursussen zijn de ArtEZ opleidingsvoorwaarden van toepassing.

Aanmelden doe je vóór 1 mei. Aanmeldingen na 1 mei worden alleen in behandeling genomen als er nog voldoende studieplaatsen beschikbaar zijn.

Meld je nu aan voor deze vooropleiding