Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Bachelor
Menu Toneelschool

Studie

Studie

Bij de ArtEZ Toneelschool in Arnhem word je opgeleid tot acteur of actrice, waarbij de eerste twee studiejaren vooral gericht zijn op het leren kennen van je eigen spelmogelijkheden en het aanleren van technieken en vaardigheden. In het derde en vierde jaar krijg je ruimte om je eigen onderwijs vorm te geven.

Propedeuse: verkennend

In het eerste jaar wordt het onderwijs hoofdzakelijk in de vorm van werkcolleges, praktijklessen en trainingen aangeboden. Je leert al spelend naar jezelf te kijken en ontdekt je eigen mogelijkheden en valkuilen. Tegelijkertijd krijg je verschillende technieken en vaardigheden aangeleerd op het gebied van improvisatie, tekstbehandeling, stem, lichaam en onderzoek.

In het eerste jaar kun je toelating doen voor het Honours Programme, als aanvulling op het theoretisch programma van je eigen bacheloropleiding.

Studenten van andere kunstdisciplines kom je ook tegen tijdens ArtEZ Studium Generale. Tijdens dit dagprogramma vol debat, workshops, performances en lezingen ontmoet je relevante sprekers uit de kunst, wetenschap en maatschappij. Je gaat met hen in discussie en scherpt op die manier je mening en gedachten.

Tweede jaar: vakfase

Het tweede jaar staat in het teken van verdieping. Je krijgt vanaf nu vaker individueel les. Stem en zang worden bijvoorbeeld individueel aangeboden. Lessen worden meer en meer afgewisseld met korte projecten en voorstellingen. Aan de hand hiervan, wordt er ingezoomd op specifieke onderdelen en vakgebieden, zoals bijvoorbeeld acteren voor de camera. Dit jaar volg je ook gezamenlijke lessen met studenten van de Filmacademie in Amsterdam (AHK).

Derde jaar: vakfase

Er is nu veel ruimte voor projecten, waarin je je kennis en vaardigheden kunt toepassen. Je werkt zelfstandiger en krijg ruimte om je eigen programma samen te stellen. Het aantal uren voor projecten en keuzevakken neemt toe.

Vierde jaar: zelfstandige kunstenaarschap

Je start met het schrijven van een afstudeerplan, waarin je op papier zet hoe je jouw afstudeerprogramma wilt vormgeven. Vaste onderdelen zijn een stage bij een professioneel gezelschap, een afstudeervoorstelling en een verdiepende scriptie. Ook start je een eigen project, zoals bijvoorbeeld het maken van een voorstelling, een tweede stage, een spelonderzoek of een studietraject bij een andere instelling. 

Naar de docenten van de Toneelschool

 

ArtEZ finals

Alle vierdejaars studenten van ArtEZ Toneelschool tonen aan het einde van het schooljaar hun eindexamenwerk tijdens de ArtEZ finals in Arnhem. Een bezoek aan de ArtEZ finals is een aanrader als je er over denkt ArtEZ Toneelschool te gaan doen.