Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
MediaMusic
Menu MediaMusic

Studie

Studie

Je begint aan de opleiding met ambities en een droom. Tijdens je studie krijg je de kennis, de kansen, de professionele omgeving en het netwerk om die droom tot werkelijkheid te maken.

Door kennis te maken met verschillende onderdelen van het vak en een goed zicht op de beroepspraktijk is het mogelijk om tijdens de studie je ambities en dromen bij te stellen. Deze geleidelijke verschuiving van hobby naar beroep en van theorie naar praktijk hebben we het crossfade-model genoemd. Het zorgt ervoor dat je na afronding van de opleiding niet vanaf een nulpunt begint aan je carrière, je hebt immers al veel ervaring opgedaan en kan sneller doorstromen. 

Wat leer je bij de opleiding MediaMusic

Muziek en geluid zijn overal. Op Netflix, in games, online, in de winkel, zelfs een elektrische auto zit vol (gecomponeerd) geluid. Studenten en afgestudeerden van MediaMusic zijn daar onder andere de makers van. Van de nieuwste beats voor een rapper en de soundtrack van een blockbuster uit Hollywood tot geluiden in een nieuwe game.

Om die muziek te maken heb je ambachtelijke studiovaardigheden nodig die je bij MediaMusic van de professionals leert. Maar het is meer dan een technische opleiding. We leggen veel nadruk op het muzikale deel van het vak. Ben je ook muzikaal goed onderlegd dan breng je een duidelijke meerwaarde mee. Die kunnen we bieden omdat de opleiding onderdeel is van het Conservatorium van ArtEZ. In hetzelfde gebouw in Enschede is ook de Popacademie gevestigd en de opleidingen Muziektherapie en Docent Muziek. Kennis, docenten en netwerk worden gedeeld wat jou als student meer contacten, meer faciliteiten en meer kennis geeft.

Je krijgt individueel en in groepsverband les. Dat verschilt per vak en varieert tussen de vier en 26 studenten. Groepslessen in de praktijk bestaan gemiddeld uit zeven studenten. Theorielessen variëren tussen de dertien en 26 studenten. Coachings zijn individueel.

In de eerste helft van de studie maak je kennis met alle mogelijkheden die er in het vak zijn, bepaal je jouw richting en leer je de vaardigheden die je nodig hebt. De tweede helft van je studie is gericht op je afstudeerwerk en de beroepspraktijk. Door ons goede netwerk en de positieve ervaringen die er zijn met onze studenten, kun je op veel plekken terecht. Van de filmstudio’s in Californië en de opnamestudio’s van Nashville tot gerenommeerde studio’s in Europa en Nederland. 

Projecten

  • Studenten uit het derde jaar, die de minor Musicmanagement en Musiconomie volgen, werken bij het PAMM (Popacademie & Media Music) Productiebedrijf van De Popacademie en MediaMusic. Dit bedrijf onderhoudt niet alleen contacten met het werkveld en alumni, PAMM organiseert ook een deel van de projecten voor de opleiding, zoals de MediaMusic Award, een verkiezing van de beste muziekproductie. Het Productiebedrijf programmeert bands, organiseert sessies bij poppodia en ondersteunt studenten bij het opzetten van hun eigen (afstudeer)projecten. PAMM is betrokken bij festivals als de Popronde en Stukafest. Het productiebedrijf is ook de initiatiefnemer van samenwerkingen tussen studenten van de Popacademie en MediaMusic met studenten van andere opleidingen binnen ArtEZ.

  • De studenten die de minor Musicmanagement volgen, organiseren namens PAMM Productions jaarlijks het Booster Festival in Enschede. Het festival is niet alleen een showcase voor jonge, talentvolle musici, het is ook de plek om mensen uit de muziekindustrie te leren kennen, feedback te krijgen op je werk, vragen te stellen en je netwerk uit te breiden. Op Booster werd bijvoorbeeld Popacademiestudent Jeangu Macrooy ontdekt. De studenten in de organisatie werken samen met onder andere Poppunt Overijssel, Poppunt Gelderland, Popsport, De Nieuwe Oost, Burgerweeshuis, Hedon en Metropool.

  • In de projectweken volg je masterclasses van gastdocenten die internationaal actief zijn op het hoogste niveau. Ook zijn er writing camps, excursies, samenwerkingsprojecten, er is coaching en studenten kunnen zich via pitches presenteren aan de muziekindustrie.

    Bekijk de projectweek oktober 2020

Studiebegeleiding

In de eerste twee jaar is er een loopbaancoach waar je carrièremogelijkheden mee bespreekt en welke kanten jij op wil en kunt na je studie. Daarnaast zijn er coaches op ieder individueel terrein zoals muziekproductie, sound design en werken in het buitenland. In het derde en het vierde jaar komen daar een businesscoach en een stagecoördinator bij, naast de studentendecaan die er voor alle jaren is.

Music & Health

Aan musici worden hoge eisen gesteld op fysiek en mentaal vlak. Daarom besteden we bij ArtEZ de nodige aandacht aan gezond musiceren. Dat doen we met name tijdens projectdagen en -weken. Je volgt een lessenserie over gezond stemgebruik en je leert werkgerelateerde klachten herkennen en voorkomen.

Stages

De stage in het vierde jaar is een vormende ervaring en vaak ook een springplank voor een eerste baan. Een semester lang loop je in Nederland of in het buitenland stage. Dat kan bij de Hans Zimmer Studio’s in Los Angeles zijn, maar ook bij Arturia in Frankrijk, Dynamedion in Duitsland, Kuitenbrouwer & Henselmans in Nederland of misschien regel je zelf je plek bij de studio of producer waar je alles van wilt leren en altijd al eens achter de knoppen hebt willen zitten.

Studieopbouw

  • Je kiest het eerste jaar al een profiel, maar deze ligt nog niet definitief vast. De opdrachten in het eerste jaar zijn breed zodat je veel verschillende onderwerpen leert kennen. Een student die kiest voor Composer for Film, Games en Media doet ook opdrachten binnen het profiel Songwriter and Producer.

    Enkele van de vakken die je in het eerste jaar krijgt zijn:

    • Studio Engineering;
    • Sound Design;
    • Mtech Theorie;
    • Musicwriting Tools;
    • Music Management;
    • Producer Keys;
    • Musicwriting and Production;
    • Communicatie en Management;
    • Projecten en Producties;
    • Producer Vocals;
    • Producer Lab;
    • Handling Studio’s;
    • Live Lab

     

  • Ben je door de brede oriëntatie in de propedeuse van gedachten veranderd, dan kun je nog wisselen van profiel bij aanvang van het tweede jaar. In dit jaar ontwikkel je je vaardigheden en kennis. Je start ook met het opbouwen van je portfolio van songs en producties. We zullen je actief stimuleren om dit profiel zo breed mogelijk op te zetten. Dit doe je door de samenwerking te zoeken met andere opleidingen en faculteiten binnen en buiten het Conservatorium van ArtEZ. Ben je enthousiast geraakt door onderdelen van andere profielen? Dan kun je deze ook meenemen in je eigen profiel. 

  • Het afstuderen begint in het derde jaar met het doen van onderzoek en het volgen van twee minors. Je kunt kiezen uit onder andere:

    • Sound Design;
    • Audio Engineering;
    • Vocalist/Instrumentalist;
    • Music Management;
    • Educator.

    Wie in het buitenland wil studeren, kan dit in het derde of vierde jaar doen.

     

  • De stage is onderdeel van het vierde jaar. Ook rond je in het laatste jaar je afstudeerproject af. In dit project heb je veel tijd en ruimte om je portfolio verder uit te bouwen. Dit werk is bedoeld om jezelf zo goed mogelijk te profileren naar het werkveld en de buitenwereld. Er is ook veel aandacht voor het zakelijke aspect van je project, zo is er business coaching en kun je hulp krijgen bij het opzetten van een onderneming.

    De afstudeerprojecten zijn te zien op ArtEZ finals. Wil je weten waar de studenten zich mee bezig houden en overweeg je om voor de studie te kiezen? Neem dan een kijkje op de site en bezoek de presentaties.

Faciliteiten MediaMusic


De opleiding beschikt over alle faciliteiten waar je als muzikant, producer, sound designer en audio engineer behoefte aan hebt. Zo zijn onder andere aanwezig:

  • Vijf studio’s, met uitgebreide analoge en hybride recording en mixing room, ruime live room, foley stage, (modular) synthesizer studio, studiokwaliteit monitoring, protools faderbanks;
  • Twee grote concertzalen;
  • Theater voor live sound met analoge en digitale structuur;
  • Uitgebreide uitleen van equipment (o.a. microfoons, controllers, instrumenten en camera’s);
  • Mediatheek met zelf ontwikkelde soundlibraries, impulse responses en multitracks.
  • Writingscamps

Studeren in Enschede

Kijk hier voor meer informatie over studeren in Enschede.