Studie
StudieMet de master Muziektheater leer je het werkveld van binnenuit kennen en jouw eigen signatuur te ontwikkelen als muziektheatermaker. Je bereid je voor op een innovatieve beroepspraktijk. De hedendaagse podiumkunsten zijn breed en voortdurend in ontwikkeling. Vanuit muziek én theater ontwerp je een eigen multidisciplinaire beroepspraktijk.
Je doet kennis op over theater, muziek en muziektheatergeschiedenis, en over de vele mogelijke toepassingen van theatrale en muzikale principes. Je leert het werkveld kennen door praktijkonderzoek te doen bij een van de partners Orkest De Ereprijs, Theater Sonnevanck, De Nieuwe Oost, Via Berlin en via masterclasses van professionals uit het werkveld. Je verdiept je in performancekunst en -geschiedenis en gaat aan de slag met het toepassen daarvan in je eigen werkveld. Je ontwikkelt je bewustzijn van ruimte en tijd en ontdekt hoe je die kunt inzetten als theatrale elementen en er impact mee maakt.
In deze master leer je met muziek en theater de inhoud vorm te geven om zo het verhaal te vertellen dat jij als performer en maker wilt brengen.”
Curriculum
De masteropleiding Muziektheater is een maatwerkopleiding, opgebouwd uit verschillende programma's: een individueel keuzeprogramma, het Performance Lab (een opleidingsspecifiek programma) en Connecting the Dots (een gezamenlijk programma met alle masterstudenten Muziek).
Onderzoek: theorie en praktijk
Onderzoek is een belangrijk onderdeel van de master Muziektheater. Gedurende je studie werk je doorlopend aan je eigen onderzoek, waarin praktijk en theorie samenkomen. Je benadert de lessen en blokken van de opleiding vanuit jouw persoonlijke onderzoeksvraag.
Begeleid door een onderzoekscoach verdiep je je in de specifieke kennis die hoort bij jouw onderwerp en verwerf je relevante onderzoekvaardigheden die nodig hebt in je toekomstige praktijk als maker. Ook vorm je researchkringen met je medestudenten uit zowel het 1e als het 2e jaar, waarin je elkaar helpt en inspireert door in gesprek te gaan over ervaringen en thematiek. Gedurende de opleiding schrijf je geen scriptie. In plaats daarvan maak je drie essays die een verdieping van kennis en kunde laten zien.
Onderzoek binnen een master theoretisch en academisch? Nee hoor. Onderzoek doe je ook en vooral op de vloer, in het proces en veelal in samenwerking met anderen."
Unieke locatie: alles onder één dak
De master Muziektheater is onderdeel van het ArtEZ Conservatorium, wat betekent dat je als student deel uitmaakt van een diverse community van musici en theatermakers: medestudenten die vaak al actief zijn in de praktijk en die een uitgebreid netwerk en een rijke bron van kennis en ervaring vormen. In deze interdisciplinaire omgeving is ruimte om te experimenteren met muziek, theater en andere disciplines. Je studeert op een plek waar podiumkunstenaars al uitproberend uitgroeien tot veelzijdige makers en performers: de muziektheatrale pioniers van de toekomst.
Het conservatorium in Arnhem is gehuisvest in één van drie met elkaar verbonden panden aan de Rijn in Arnhem. Hier vind je ook de Academie voor Theater en Dans, de Academie voor Art & Design en de master Architectuur. Deze combinatie van disciplines op één locatie is zelfs op Europees niveau uniek.
Projecten
Tijdens de opleiding werk je jouw persoonlijke onderzoeksvraag uit in projecten die aansluiten bij je activiteiten in de praktijk of die je als onderdeel van je studie zelf initieert en organiseert. In lijn met je studieplan kunnen ze variëren van klassiek Grieks muziektheater tot video-opera en van performance in een vlakke-vloer zaal tot een muziektheatrale podcast. De opleiding biedt projecten bij de partners Sonnevanck, Orkest De Ereprijs, Via Berlin en De Nieuwe Oost waar je op kunt intekenen. Ook organiseert de opleiding projecten met je medestudenten van je eigen master maar ook met andere masterstudenten bij ArtEZ.
Studiebegeleiding
Elke student wordt gekoppeld aan een persoonlijke mentor. Gedurende de opleiding is je mentor je eerste aanspreekpunt: je hebt regelmatig contact met elkaar. Je mentor is degene met wie je jouw studieplan opstelt en toetst aan je wensen en activiteiten. Daarnaast bespreek je het rooster, je studievoortgang en eventuele problemen waar je tegenaan loopt.
