Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Muziektheater
Menu Muziektheater

Studie

Studie

Met de master Muziektheater leer je het werkveld van binnenuit kennen en jouw eigen signatuur te ontwikkelen als muziektheatermaker. Je bereid je voor op een innovatieve beroepspraktijk. De hedendaagse podiumkunsten zijn breed en voortdurend in ontwikkeling. Vanuit muziek én theater ontwerp je een eigen multidisciplinaire beroepspraktijk.

Je doet kennis op over theater, muziek en muziektheatergeschiedenis, en over de vele mogelijke toepassingen van theatrale en muzikale principes. Je leert het werkveld kennen door praktijkonderzoek te doen bij een van de partners Orkest De EreprijsTheater Sonnevanck, De Nieuwe Oost, Via Berlin en via masterclasses van professionals uit het werkveld. Je verdiept je in performancekunst en -geschiedenis en gaat aan de slag met het toepassen daarvan in je eigen werkveld. Je ontwikkelt je bewustzijn van ruimte en tijd en ontdekt hoe je die kunt inzetten als theatrale elementen en er impact mee maakt.

In deze master leer je met muziek en theater de inhoud vorm te geven om zo het verhaal te vertellen dat jij als performer en maker wilt brengen.”

CECILE BROMMER, mentor bij de master Muziektheater

Curriculum

De masteropleiding Muziektheater is een maatwerkopleiding, opgebouwd uit verschillende programma's: een individueel keuzeprogramma, het Performance Lab (een opleidingsspecifiek programma) en Connecting the Dots (een gezamenlijk programma met alle masterstudenten Muziek).

  • Voor ieder studiejaar schrijf je, in overleg met je mentor, een studieplan met daarin jouw individuele studieprogramma voor dat jaar. In het plan bepaal je welke lessen en vakken je bij ArtEZ gaat volgen. Daarin heb je veel vrijheid: voorwaarden zijn slechts dat er voldaan wordt aan het aantal studiepunten en dat de onderdelen artistiek inhoudelijk aansluiten bij je doel.

    Je rondt het eerste jaar af met een overgangsvoorstelling. Aan het einde van het tweede jaar sluit je het individuele programma af met een openbare muziektheatrale eindproductie. Afgelopen jaren studeerden masterstudenten af met muziektheatrale voorstellingen, theatrale podcasts en een combinatie van muziekperformance met film.

     

  • Het Performance Lab is een collectief studieprogramma dat bestaat uit masterclasses en uit festivalbezoeken (Cement, Festival O., Opera Forward). Zowel in het eerste als in het tweede studiejaar kun je intekenen op een artistiek-inhoudelijk vraagstuk, laboratoriumonderzoek of muziektheaterproject van een van de drie instellingen. Onder de hoede van de partners en begeleid vanuit de opleiding, ga je aan de slag met muziektheatraal onderzoek, een regie-assistentschap of een eigen project in lijn met de artistieke signatuur van het gastgezelschap.

    Door deze professionals werden eerdere masterclasses gegeven

    • Arlon Luijten: regisseur, gamedesigner en lid van het Europees Cultureel Parlement (Operadagen, GAMPSISS, Codarts, Erasmus Universiteit)
    • Micha Hamel: componist, dirigent, dichter, lid van Akademie van Kunsten
    • Laura van Grinsven: kunsthistorica en performance specialist, verbonden aan ArtEZ
    • Jan Pieter Koch: componist en muziekdramaturg (Orkater, Het Balletorkest, Nederlands Danstheater)
    • Dagmar Slagmolen: artistiek leider van Via Berlin, regisseur en actrice)
    • Renee Trijselaar: consultant in de cultuursector, oprichter van De Verdienmodellen
    • Florian Hellwig: muziektheaterdramaturg
    • Maite van der Marel: artistiek directeur en trainer van Sounds of Change
  • In Connecting the Dots ontmoet je – en werk je samen met – andere masterstudenten muziek van ArtEZ. Connecting the Dots bestaat uit een projectweek, diverse workshops en de cursus Meet the Master. Bij Connecting the Dots gaat het om uitwisselen, samenwerken en verbinden: je krijgt een voorproefje van andere (muziek)vakgebieden dan je eigen vakgebied en je profiteert van het werken met makers die, net als jij, hun eigen praktijk aan het ontwikkelen zijn.

    Voorbeelden uit eerdere jaren van Connecting the Dots

    Het thema en de werkwijze van de projectweek worden jaarlijks door de studenten zelf bepaald. In 2022/23 stond de projectweek in het teken van ‘moving images’. Inspirator en gastdocent was componist Jacob ter Veldhuis (Jacob TV), die de studenten in oktober drie dagen meenam in zijn beeldende wereld van groovende, op spraaksamples gebaseerde boombox-composities, kleurrijke orkestwerken en zijn reality-opera THE NEWS. De studenten werkten in groepen aan hun eigen concept, daarbij gecoacht door beeldend kunstenaar Donna Verheijden, componist en zangeres Brechtje van Dijk, improvisatiespecialist Jasper le Clercq en dramaturg Cecile Brommer. Het project werd afgesloten met een optreden in Focus Filmtheater in Arnhem.

    Voorbeelden uit eerdere jaren zijn o.a. de samenwerking met de organisatie Sounds of Change, die de studenten meenam in hun specifieke werkwijze en een projectweek over het thema Rouw, met gastdocenten vanuit muziektherapie, theater en vormgeving.

Onderzoek: theorie en praktijk

Onderzoek is een belangrijk onderdeel van de master Muziektheater. Gedurende je studie werk je doorlopend aan je eigen onderzoek, waarin praktijk en theorie samenkomen. Je benadert de lessen en blokken van de opleiding vanuit jouw persoonlijke onderzoeksvraag.

Begeleid door een onderzoekscoach verdiep je je in de specifieke kennis die hoort bij jouw onderwerp en verwerf je relevante onderzoekvaardigheden die nodig hebt in je toekomstige praktijk als maker. Ook vorm je researchkringen met je medestudenten uit zowel het 1e als het 2e jaar, waarin je elkaar helpt en inspireert door in gesprek te gaan over ervaringen en thematiek. Gedurende de opleiding schrijf je geen scriptie. In plaats daarvan maak je drie essays die een verdieping van kennis en kunde laten zien.

 

Onderzoek binnen een master theoretisch en academisch? Nee hoor. Onderzoek doe je ook en vooral op de vloer, in het proces en veelal in samenwerking met anderen."
FALK HÜBNER, onderzoeksbegeleider

Unieke locatie: alles onder één dak

De master Muziektheater is onderdeel van het ArtEZ Conservatorium, wat betekent dat je als student deel uitmaakt van een diverse community van musici en theatermakers: medestudenten die vaak al actief zijn in de praktijk en die een uitgebreid netwerk en een rijke bron van kennis en ervaring vormen. In deze interdisciplinaire omgeving is ruimte om te experimenteren met muziek, theater en andere disciplines. Je studeert op een plek waar podiumkunstenaars al uitproberend uitgroeien tot veelzijdige makers en performers: de muziektheatrale pioniers van de toekomst.

Het conservatorium in Arnhem is gehuisvest in één van drie met elkaar verbonden panden aan de Rijn in Arnhem. Hier vind je ook de Academie voor Theater en Dans, de Academie voor Art & Design en de master Architectuur. Deze combinatie van disciplines op één locatie is zelfs op Europees niveau uniek.

Projecten

Tijdens de opleiding werk je jouw persoonlijke onderzoeksvraag uit in projecten die aansluiten bij je activiteiten in de praktijk of die je als onderdeel van je studie zelf initieert en organiseert. In lijn met je studieplan kunnen ze variëren van klassiek Grieks muziektheater tot video-opera en van performance in een vlakke-vloer zaal tot een muziektheatrale podcast. De opleiding biedt projecten bij de partners Sonnevanck, Orkest De Ereprijs, Via Berlin en De Nieuwe Oost waar je op kunt intekenen. Ook organiseert de opleiding projecten met je medestudenten van je eigen master maar ook met andere masterstudenten bij ArtEZ.

Studiebegeleiding

Elke student wordt gekoppeld aan een persoonlijke mentor. Gedurende de opleiding is je mentor je eerste aanspreekpunt: je hebt regelmatig contact met elkaar. Je mentor is degene met wie je jouw studieplan opstelt en toetst aan je wensen en activiteiten. Daarnaast bespreek je het rooster, je studievoortgang en eventuele problemen waar je tegenaan loopt. 

Orkest De Ereprijs | Grenspost Zinnenwald | © Orkest De Ereprijs
Orkest De Ereprijs | Grenspost Zinnenwald | © Orkest De Ereprijs