Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Kunsteducatie
Menu Kunsteducatie

Visie

Visie

Kunsteducatie biedt nieuwe denk- en handelingskaders die helpen om te gaan met de complexe wereld van vandaag en het onbekende van morgen. Omgaan met de ‘ander’ en ‘het onbekende’ is iets wat tot het specialisme van de artisteducator behoort. Met verbeeldingskracht en creativiteit als bondgenoten voelen artisteducators zich thuis in de voorhoede van een complexe en diverse samenleving; een samenleving die vraagt om experimentent, kritische reflectie en innovatieve manieren van communicatie.

Interdisciplinaire leergemeenschap

Het studieprogramma van de master Kunsteducatie is interdisciplinair. Dat betekent dat je deel uitmaakt van een diverse leergemeenschap die een rijke verzameling aan achtergronden en expertises omvat. Je vertrekpunt binnen de opleiding is jouw persoonlijke onderzoeksvraag. Het curriculum vormt zich vanuit de leerdoelen in de groep. Als artisteducator sta je met één been in de toekomst en verleg je de grenzen tussen disciplines, systemen en onderzoeksmethodes.

Ik vind het altijd prettig om met studenten, vrienden, familie en collega’s van gedachten te wisselen. Wat zijn hun ervaringen, hoe kijken zij tegen het onderwerp aan? Het is te makkelijk om in je eigen ‘bubbel’ te blijven, daar leer je niks van."
FETSJE ANEMA, alumnus master Kunsteducatie

Theorie en praktijk: een gouden combi

De masteropleiding Kunsteducatie ziet theorie en praktijk niet als los van elkaar bestaande elementen, maar als één geïntegreerd geheel: de twee zijn permanent met elkaar verbonden en vormen de kern van het studieprogramma. Een centrale notie daarbij is praxis. Dat betekent dat, met de theoretische kennis die je opdoet, je jouw positie in de praktijk en onderbouw je jouw rol als artisteducator, en vice versa. Op het kruispunt van theorie en praktijk formuleer je jouw persoonlijke visie, blijf je je standpunten verfijnen en aanscherpen.

Permanent proces van praten, maken, schrijven en doen

Bij de master Kunsteducatie ga je constant het gesprek aan met elkaar en met jezelf. Visies zijn niet in beton gegoten en er is geen sprake één juist antwoord. In een doorlopend proces bepaal je jouw positie: door continu te reflecteren op je eigen handelen, door te maken, te doen en te onderzoeken. Door je uit te spreken en daar door trial en error telkens weer de juiste woorden voor te vinden. Stukje bij beetje, en steeds krachtiger, geef je vorm aan jouw positie, beredeneer je waarom je staat waar je staat en waarom je doet wat je doet.