Klassieke muziek

Visie

Ati Gottschal
Hoofd Klassieke Muziek

Visie

Een nieuwe visie op de klassieke musicus!

De wereld van de klassieke muziek kent een traditie van vernieuwing. Als klassiek musicus speel je daarop in: je kijkt naar de toekomst, stimuleert, innoveert, benut kansen en werkt samen. Je staat middenin de samenleving als schakel tussen jouw muziek en de maatschappij.
Om op deze manier als musicus mee te kunnen draaien, moet je een eigen smaak, mening en visie ontwikkelen en heb je een pakket aan vaardigheden nodig. Wij hebben alle ruimte om je hierin persoonlijk te begeleiden. Onze docenten en studenten voelen zich onderling en met elkaar verbonden en er zijn veel mogelijkheden tot samenwerking. Als student aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle krijg je alle kans om je te ontwikkelen tot de musicus die jíj wilt zijn in de rol die jíj wilt innemen.

Wij willen dat de studie voor iedereen toegankelijk is en een breed werkveld aanspreekt. Daarom is de opleiding Klassieke Muziek bij ons tweetalig: Nederlands en Engels.

Visieontwikkeling

Tijdens je studie hier krijg je ruimte om je artistieke signatuur en je gewenste rol als musicus in de samenleving te vinden, te ontwikkelen en te benutten. Musici moeten tegenwoordig initiatief tonen en het lef hebben om niet-geëigende paden te betreden. Wij geloven in het belang van een gedreven visionaire en realistische blik op de maatschappij. Een band met nieuwe doelgroepen hoort daar ook bij. Wij geven je de mogelijkheid om dit zelf te ontdekken op alle mogelijke podia.

Wij leiden je op tot een musicus, die muziek van anderen kan vertolken (herscheppen), maar ook zelf muziek kan schrijven (scheppen) en in staat is instrument en muzikale kennis te gebruiken voor improvisatie. Je beheerst je vak en kunt er vrij mee omgaan.

Werkveld

Wij halen het werkveld niet alleen naar ArtEZ, wij maken het zélf. Onze studenten vormen immers het werkveld van de toekomst (en soms ook al van het heden!). Van dit feit kun je als student niet genoeg doordrongen zijn – wij streven ernaar dat je het conservatorium als volgroeid musicus kunt verlaten.
Je kunt tijdens je studie maximaal profiteren van onze connecties met het huidige werkveld. Onze docenten zijn mensen die met beide voeten in het vak staan of hebben gestaan. Wij trekken gastdocenten van internationaal kaliber aan en betrekken succesvolle alumni (in welke rol dan ook) bij het curriculum en je studie. In het laatste jaar krijg je een externe coach die jou ondersteunt in de richting die jij kiest. Zo beëindig jij je studie met een relevant netwerk.

Een voorbeeld van samenwerking tussen de afdelingen Jazz & Pop en Klassieke Muziek is de theaterproductie Simply Sondheim. In een tijd van interdisciplinaire samenwerkingen en cross-overs is de keuze voor de muziek van Stephen Sondheim een voor de hand liggende, omdat hierin beide werelden samenkomen. Hieronder een reportage van de prachtige voorstelling. 

Autonome student

Eigenzinnige studenten – daar houden wij van op ArtEZ. Ons curriculum stimuleert een zelfstandige, autonome houding. Wij willen dat je er zélf achter komt waar je grootste talenten liggen, dat je voor jezelf besluit welke kant je op wilt na je studie en dat je je rol in de samenleving voor je ziet. Natuurlijk ondersteunen wij jou daar op verschillende manieren in.
Wij bieden jou de relevante contacten en begeleiden je tijdens je gehele studietraject op een wijze die op dat moment bij je past. Van je onderzoek in je derde en vierde jaar verwachten we een serieuze uiting van de muzikale richting die jij wilt gaan inslaan.

Gezondheid

Gedreven musici willen natuurlijk spelen tot ze erbij neervallen, maar dat vatten wij toch liever figuurlijk op. Centraal in de studie staan dan ook het mentale en fysieke welzijn van de student. Je wilt je instrument op een gezonde manier leren bespelen, zodat je dat tot op hoge leeftijd kunt blijven doen. Je speelt makkelijker samen met anderen als je de werking van lichaam en geest begrijpt én je maakt makkelijker contact met het publiek als je zelf lekker in je vel zit. Bovendien wil je later aan je studenten doorgeven hoe zij op een gezonde manier omgaan met hun instrument.

Het Skillslab Music & Health biedt verschillende lessen aan in kleine groepen: hoe studeer je efficiënt, hoe ga je om met focus, doelen en spanning, en hoe presenteer je jezelf en je muziek op het podium.  Je leert zorg te dragen voor de gezondheid van je stem en je oren en hoe je op een economische en ergonomische manier met je instrument kunt werken om fysieke belastingen op te lossen en te voorkomen.

Daarnaast kun je bij het Loket Music & Health terecht met vragen en klachten op mentaal of fysiek gebied. Wij hebben een in- en extern netwerk van muziekgespecialiseerde zorgprofessionals, waar je zo nodig snel en effectief begeleid wordt.

Volg ons op Facebook  voor meer informatie.

Toetsen

Wij zien de toetsen die je tijdens je studie aflegt als onderdeel van je leerproces en niet als doel. In je professionele leven, maar soms ook al als student, krijg je te maken met situaties waarin je ´getoetst´ wordt. Je zult zeker weleens voor een jury in een auditie staan, voor een volle zaal spelen, of voor een klas vol pubers. Toetsen bereiden je op deze situaties voor. Ze laten je ervaren waarvoor binnen de wereld van de muziek ruimte is en waar drempels, kansen en uitdagingen liggen. Zij helpen je om te groeien binnen je vak en praktijkervaring op te doen.

Een wereld van keuzes

Het klassieke curriculum aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle omvat alle vaardigheden die je als modern musicus nodig hebt. Van de beheersing van je instrument, je kennis van het vak en de (klassieke) muziek, tot aan de gerichte voorbereiding van je professionele carrière. Al deze zaken komen aan bod, maar we stellen je vooral in staat je eigen keuzes te maken en uit te voeren!