Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Klassieke Muziek
Menu Klassieke Muziek

Studie

Studie

Het ontwikkelen van je muzikale, technische en artistieke vaardigheden vormt een heel belangrijk onderdeel van de opleiding Klassieke Muziek. Maar er komt meer bij kijken wanneer je van muziek je beroep wil maken.

Wat leer je bij de opleiding Klassieke Muziek?

Aandacht voor loopbaanbegeleiding

Minstens even belangrijk als goed kunnen spelen, componeren of dirigeren is het om antwoorden te vinden op vragen als: wie ben jij, wat maakt jou bijzonder, waarom doe je wat je doet en hoe kun je hiermee inkomen genereren? Naast de lessen binnen je hoofdvak is er daarom veel persoonlijke aandacht voor loopbaanbegeleiding.

Ondernemende houding

Ook laten we je kennismaken met het werkveld en helpen we je met het ontwikkelen van een ondernemende houding. Je krijgt bijvoorbeeld lessen in presentatie- en communicatievaardigheden. Voor een solide basis aan kennis volg je ook lessen musicianship (muziektheorie in de praktijk), filosofie & cultuur- en muziekgeschiedenis.

Studiecoaching

Als musicus ben je veel tijd kwijt aan studeren en repeteren. Maar hoe doe je dat effectief? Hoe houd je de balans, hoe werk je aan je zelfvertrouwen en hoe blijf je gezond? Door middel van studiecoaching geven we je daar handvatten voor. Ook volg je lessen yoga en gezond gebruik van je lichaam.

Passend bij je ambities

De eerste twee studiejaren zijn gericht op het trainen van muzikale en artistieke vaardigheden. Vanaf jaar drie raakt de opleiding steeds meer ‘op je lijf geschreven’: er is steeds meer vrijheid om je studieprogramma in te richten op een manier die past bij je ambities.   

Studieopbouw

  • De vakken die je volgt zijn erop gericht je te helpen in je ontwikkeling tot musicus met een eigen visie. Je werkt niet alleen aan een sterke technische basis, maar ook aan het vertrouwen in jezelf als musicus.

    Muzikale vaardigheden
    Gedurende de hele studie werk je aan je technische en muzikale vaardigheden. Dat doe je tijdens individuele lessen, groepslessen, kamermuziek-/ensemblespel, jaarlaagconcerten, masterclasses en door middel van zelfstudie. Ook krijg je lessen in spelen in een band en stemvorming in een koor.  

    Studiecoaching
    Zelfkennis en zelfvertrouwen zijn onmisbaar wanneer je met overtuiging wil musiceren. Iedereen zal tijdens zijn carrière meermaals worden blootgesteld aan kritiek en tegenslagen. Hier moet je oplossingsgericht mee leren omgaan. Deze vaardigheden leer je in jaar 1 (en 2) van de studie tijdens studiecoaching.

    Oriënterende stage
    Je maakt in het eerste jaar kennis met het lesgeven tijdens een korte oriënterende stage. Je gaat naar instanties en kijkt hoe er lesgegeven wordt. 

    Projecten
    In het eerste jaar neem je deel aan de vier projectweken, die ook in het tweede en derde jaar terugkomen. In de week Samenleving voer je een project uit met een maatschappelijk betrokken organisatie zoals KASKO. In de week Samenwerking volg je workshops met studenten van andere kunstopleidingen en werk je aan een gezamenlijke voorstelling. In de week Muziek van nu onderzoeken we vragen als: hoe ga je om met hedendaagse muziek en de verschillende stromingen daarin? Dat doen we bijvoorbeeld in een samenwerking met het Andriessenfestival, georganiseerd door Phion en Orkest de Ereprijs. In de week Educatie buig je je over de vele facetten van het (muziek)onderwijs. Voortrekkers van educatieve projecten uit heel Nederland komen naar het ArtEZ Conservatorium om hun verhaal te delen.

    "Thuisconcert voor Mantelzorgers" was samenwerking met de opleiding Docent Muziek en KASKO

    Feedback
    Elk lesblok sluit je af met feedback en/of toetsen. Daardoor weet je gedurende het jaar precies waar je staat en niet pas aan het eind. Aan het eind van het jaar vindt ook een portfolio-beoordeling plaats. In je portfolio zitten onder andere reflectieverslagen en feedbackformulieren van het docententeam en van begeleiders, verschillende videopnames en zelfgeschreven artikelen over uitgevoerde werken.  

    Honours Lab 
    Je kunt in het eerste jaar ook toelating doen voor het Honours Lab, als aanvulling op het theoretische programma van je eigen bacheloropleiding.

  • Het tweede jaar is een verdieping van de vaardigheden die je je in het eerste jaar hebt eigen gemaakt. Deze worden in jaar 2 aangevuld met didactiek en methodiek.

    Didactiek & methodiek
    Voortkomend uit de oriënterende onderwijsstage uit het eerste jaar, leer je lesplannen maken. Je oefent samen met medestudenten in het geven van lessen. Hierbij verdiep je je ook in verschillende didactische modellen en theorieën. 

    Verdieping andere muziekstijlen
    In jaar twee verbreed je je horizon door je te verdiepen in een andere muziekstijl. Hiervoor heb je twee opties. Óf je kiest ervoor mee te spelen in het ensemble ArtEZ Moderne - hierin werk je een jaar lang aan allerlei actuelemuziekstijlen door middel van uitvoeringen en lessen gerelateerd aan deze uitvoeringen -, óf je kiest ervoor om een praktijkvak te volgen bij de opleiding Jazz & Pop. Je volgt de lessen bij dit vak, die ook gerelateerd zijn aan een uitvoering in bijvoorbeeld een festival. Met beide keuzes maak je jezelf een nieuwe muziekstijl eigen en leer je die naar de wereld te brengen.

  • In het derde jaar heb je veel vrijheid om zelf je studieprogramma in te vullen, aan de hand van stages en projectweken. De muziektheorielessen zijn gekoppeld aan jouw specialisatie en zijn toegespitst op jouw persoonlijke leerweg.

    Specialisatie
    In gesprekken met je loopbaanbegeleider en andere docenten verscherp je je ambities. Je stemt je studieprogramma hierop af. Zo kun je je specialiseren met behulp van minors en projecten. Voorbeelden van projecten en specialisaties zijn: directie, ondernemen, compositie, liedbegeleiding, muziekproductie, educatielab, Hafabra en onderdelen van de studies Muziektheater en Jazz & Pop. Je begint dit jaar ook al aan je onderzoek.

    Toekomstgerichte loopbaanbegeleiding
    In jaar drie staat je loopbaanbegeleiding in het teken van je toekomst als musicus. In dit jaar werken we met een persoonlijk ontwikkelplan en een SWOT-analyse, waarin we onderzoeken waar jouw krachten en ontwikkelpunten liggen.

    Stage op school of in het werkveld
    De didactische basis uit jaar twee heb je nodig voor het lesgeven op een muziekschool. Je sluit de stage af met een stageverslag en een methodiekportfolio. In het derde jaar kun je ook kiezen voor een werkveldstage.

  • Het laatste jaar van de studie bestaat uit een stage of uitwisseling en een vrije keuzeruimte. Je sluit de studie af met twee presentaties. 

    Vrije keuzeruimte
    De vrije keuzeruimte kun je invullen met een minor of met het vak Professional skills plus. Bij dit vak organiseer je zelf een presentatie buiten ArtEZ, waarbij je zelf de locatie en financiering regelt. Hiervoor krijg je lessen fondsenwerving, branding en projectorganisatie.

    Stage of uitwisseling
    Uniek aan de opleiding Klassieke Muziek in Zwolle is een werkveldstage. Waar je deze stage wilt doen, hangt af van je eigen ambities na de studie. Je kunt kiezen voor een speelstage bij een ensemble, orkest of koor, maar ook voor een stage bij het management van een muziekschool, cultuurhuis, orkest of festivalorganisatie. Kies je voor een Erasmusuitwisseling, dan vervalt de stage.

    Presentatie ambachtelijke vaardigheden
    Je sluit de studie af met twee eindpresentaties. Een daarvan is een presentatie van je ambachtelijke vaardigheden. Hierin speel je een aantal verplichte stukken voor en word je beoordeeld op je muzikale kwaliteiten.

    De presentatie ambachtelijke vaardigheden van Enrico Reus. Hij studeerde hiermee af in 2021.



    Presentatie visie als musicus
    In de tweede eindpresentatie gaat het over de rol die je als musicus wilt innemen. Wat is jouw verhaal? We toetsen of je je visie kunt overbrengen op je publiek. Je bent vrij in de vorm van de presentatie. Het kan een pianorecital zijn, maar ook een mulitidisciplinaire voorstelling, meespelen in een bekende band of een presentatie over hoe je je eigen muziekschool hebt opgezet in Aruba. Bij het toewerken naar deze eindpresentatie krijg je begeleiding van een externe coach, die werkzaam is in het werkveld waarin je kansen voor jezelf ziet. 

    De eindvoorstelling van Merel Masin



Studiebegeleiding

Met studiecoaching en loopbaanbegeleiding helpen we je in de voorbereiding op een werkende toekomst. Je verdiept je in ontwikkelingen in het vakgebied en leert begrijpen hoe de muziekmarkt werkt. Je vergroot je netwerk, verzamelt kennis en ontwikkelt ondernemersvaardigheden.

Studiecoaching
Om je te helpen je weg te vinden, maak je al aan het begin van je studie kennis met verschillende begeleiders. In de eerste twee jaren neemt het vak studiecoaching een belangrijke plaats in. Je werkt aan je softskills en de studiecoaches begeleiden je bij het goed vormgeven van je verplichte portfolio. Je volgt de lessen studiecoaching in kleine groepjes.

Loopbaancoaching
Vanaf je derde jaar krijg je loopbaanbegeleiding. In je persoonlijk ontwikkelingsplan beschrijf je wat je ambitie is en wat je gaat doen om het gewenste resultaat te behalen. Zo zet je al tijdens de studie de eerste stappen op weg naar het realiseren van je ambities.

Externe coach
In het vierde jaar kies je een externe coach, die werkt in de richting die jij ook op wilt. Deze coach begeleidt je naar de eindpresentatie van je professionele skills.

Music & Health
Aan musici worden hoge eisen gesteld op fysiek en mentaal vlak. Daarom besteden we bij ArtEZ de nodige aandacht aan gezond musiceren. Dat doen we met name tijdens projectdagen en -weken. Je volgt een lessenserie over gezond stemgebruik en je leert werkgerelateerde klachten herkennen en voorkomen.

Vooropleiding Muziek

Een vooropleiding bij het ArtEZ Conservatorium bereidt je maximaal voor op toelating op één van onze bacheloropleidingen in Arnhem, Enschede of Zwolle. Ben jij een jonge, getalenteerde en serieuze muziekliefhebber vanaf 10 jaar, of ben je (bijna) klaar met je havo, vwo of mbo-opleiding en wil je daarna naar het conservatorium? Ontdek hier welke vooropleiding bij jou past. Ontdek hier welke vooropleiding bij jou past.

Studeren in Zwolle

Zwolle is een dynamische Hanzestad, met kronkelende straatjes en veel originele winkeltjes en eettentjes. Hier weten creatieve studenten, innovatieve ondernemers en eigenwijze vrijdenkers elkaar makkelijk te vinden. 

Meer over Zwolle studentenstad

Onderzoek doen buiten je vaste lesuren

Als je studeert bij ArtEZ, maak je ook kennis met onderzoek. Denk hierbij aan theorielessen, materiaalonderzoek en maatschappelijk geëngageerd onderzoek. Binnen de opleiding is er voldoende ondersteuning en ruimte om te ontdekken wat voor soort artistieke onderzoeker jij bent. Maar ook buiten je opleiding zijn er bijzondere initiatieven, activiteiten en werkplaatsen waar je aan onderzoek kunt werken. Speciaal voor studenten die nog meer verdieping zoeken. Benieuwd? Lees dan gauw meer over de (extracurriculaire) onderzoeksactiviteiten.

Onderzoek doen buiten je vaste lesuren