Klassieke muziek

Studie

Tijdens de studie Klassieke Muziek staat artistiek en ambachtelijk vakmanschap centraal. Je krijgt lessen in ensemblespel en muziektheorie en hebt de mogelijkheid je breed te ontwikkelen.

 

Propedeuse: hoofdvak en theorie

Naast je hoofdvaklessen krijg je theorieonderwijs dat nauw verbonden is aan je hoofdvak. Je musiceert veel met je medestudenten, die je goed hebt leren kennen tijdens de introductiedagen en de propedeuse-excursie. Er is veel ruimte voor studiebegeleiding en aandacht voor gezond musiceren.

Je krijgt lessen in:

  • hoofdvak
  • ensemblespel (kamermuziek, strijkersensemble, koperensemble, cross-over ensemble, koor)
  • piano op je eigen niveau
  • educatie
  • muziektheorie
  • workshops en masterclasses van (inter)nationaal bekende musici.

Daarnaast zijn er jaarlijks projecten. Ook is er tijdens de studie veel aandacht voor gezond musiceren.

In het eerste jaar ga je met alle propedeusestudenten van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle op studiereis naar Berlijn.

Berlijnreis 2015
Berlijnreis 2015

Vanaf je eerste jaar kun je toelating doen voor het Honours Programme, als aanvulling op het theoretisch programma van je eigen bacheloropleiding.

Studenten van andere kunstdisciplines kom je ook tegen tijdens ArtEZ Studium Generale. Tijdens dit dagprogramma vol debat, workshops, performances en lezingen ontmoet je relevante sprekers uit de kunst, wetenschap en maatschappij. Je gaat met hen in discussie en scherpt op die manier je mening en gedachten.

Tweede jaar: verdieping

In het tweede jaar worden de vakken uit het eerste jaar verder verdiept. Daarnaast komen de financiële, ondernemende en juridische kant van de (educatieve) muziekwereld ruimschoots aan bod.

Derde jaar: ontwikkeling artistieke persoonlijkheid

In het derde en vierde studiejaar leg je je eigen accent door je keuze van minoren. Daarin komen artistieke persoonlijkheid en het zelfstandig keuzes maken samen. De mogelijkheden zijn talrijk: van auditietraining tot kamermuziek, van podiumbewustzijn tot projectorganisatie, van specialisatie in educatie tot leren leidinggeven aan een groter ensemble, of een keuzevak volgen bij de studie Jazz & Pop, Docent MuziekMuziektherapie of Muziektheater. In voorbereiding op de beroepspraktijk volg je in het derde studiejaar stage, afhankelijk van je ambitie en profilering.

Vierde jaar: afstuderen

Wanneer je alle onderdelen van de bachelor hebt afgesloten, kun je eindauditie doen in de vorm van een concert. In goed overleg met je docenten bepaal je zelf de inhoud ervan. Je kunt in je vierde jaar ook enkele maanden in het buitenland studeren.

ArtEZ finals

Alle studenten Klassieke Muziek tonen hun werk tijdens de ArtEZ finals. Een bezoek aan een van de eindpresentaties is een aanrader als je er over denkt de studie Klassieke Muziek te volgen.