Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Interieurvormgever
Menu Interieurvormgever

Studie

Studie

Tijdens de studie Interieurvormgever AD / Interior Design AD heb je ruimte om te experimenteren. Niet het resultaat staat voorop, maar het ontwerpproces. Een eigen atelierplek en alle mogelijke materialen en gereedschappen staan ter beschikking om je verder te ontwikkelen. De interactie met je docenten en klasgenoten, maar ook die met andere opleidingen, inspireren je om tot nieuwe inzichten te komen.

Studie-opbouw

  • De eerste helft van het eerste studiejaar staat in het teken van algemene, creatieve en persoonlijke ontwikkeling. Je volgt verschillende praktijk- en theoretische vakken. Ook volg je werkplaatscursussen op het gebied van fotografie, hout- en metaalbewerking. Deze heb je nodig om zelfstandig in een werkplaats te mogen werken. De verhouding tussen praktijk- en theorievakken is ongeveer 80%-20%. In het tweede semester wordt aandacht besteed aan het creatieve en beeldende vermogen, de ontwikkeling van het ruimtelijk inzicht en het ontwerpen. De basis is altijd onderzoek; hiermee zorg je voor een theoretische onderbouwing voor de ontwerpfase. 

    Het is ook een soort familie. Ik breng heel veel tijd hier op school door.” 
    MATTHIJS, STUDENT 
  • Het tweede jaar staat in het teken van afstuderen. Een afstudeerthema dat gezamenlijk met de hele klas is vastgesteld, vormt het vertrekpunt voor je eigen ontwerpopgave. Je ontwikkelt een conceptueel interieurontwerp in een bestaand gebouw. Hiervoor doe je onder andere materiaal-, licht- en ontwerponderzoek. Meubels, objecten en onderdelen van het interieur dat je ontwerpt maak je in de werkplaatsen op ware grootte. Voordat je afstudeert, ga je drie maanden op stage en schrijf je een paper over een vakgerelateerd onderwerp.  

    Alle studenten van de Associate degree tonen hun werk tijdens de ArtEZ finals in Zwolle. Een bezoek aan deze eindexamenexposities is een aanrader wanneer je erover denkt de Associate degree Interieurvormgever te gaan doen. 

    finals expositie Interieurvormgever

     

Het gaat in een vlot tempo. Maar daardoor leer je ook in een heel korte tijd een heleboel nieuwe dingen.”
- BRYAND, STUDENT

Wat leer je bij de studie Interieurvormgever AD?

Praktijk

De praktijkvakken tijdens de studie interieurvormgeving in Zwolle staan in het teken van denken terwijl je maakt: je begint met maken en experimenteren, gaat vervolgens nadenken en reflecteren en gebruikt de resultaten daarvan bij het verdere maakproces. Al onderzoekend ontwikkel je zo een hbo denk- en werkniveau. Je volgt vakken als Interieur, Ruimte, Object. Tekenen en CAD-tekenen. Daarbij krijg je de ruimte om een eigen profiel en handschrift te ontwikkelen. Ook volg je workshops zoals Materiaal, Licht en Kunstraumkörper (d.w.z. het bouwen van ruimtelijke installaties).

Theorie

Naast de praktijkvakken staan er theoretische vakken zoals Designhistorie, Filosofie en ThinK op het programma. Bij ThinK maak je kennis met bestaande opvattingen over kunst en vormgeving. Je leert de diverse posities in verschillende periodes kennen van de kunstenaar en ontwerper als ambachtsman, onderzoeker, wetenschapper, ondernemer. Zo krijg je zicht op waar je zelf staat.

Multidisciplinair

Je gaat aan de slag in verschillende projecten, zodat je praktijkervaring opdoet met opdrachtgevers en uitvoerenden. Vaak werk je daarbij samen met studenten van andere kunstopleidingen en met instellingen en bedrijven.

Ondernemendheid

Tijdens de leerlijn Ondernemendheid ontwikkel je een ondernemende houding. De leerlijn bestaat uit beroepsvoorbereiding, inspiratieopdrachten waarbij zelfstandigheid en initiatief nemen belangrijk zijn en projecten in de ruimte tussen de semesters.

De opleiding is heel klein, heel hecht. Het grote aantal contacturen maakt het heel fijn, daardoor heb je veel tijd met docenten en met elkaar om veel te werken en dat voelt gewoon goed.”
- MAUD, STUDENT

Projecten, stages en studiereizen

Projecten 

Tijdens de studie Interieurvormgever Ad doe je mee aan verschillende projecten, zoals: 

  • Tijdens Winterlab en Zomerlab werken eerstejaars studenten Interieurvormgever samen met studenten van de andere vormgevingsstudies aan bijzondere projecten over uiteenlopende thema’s. Dit gebeurt onder leiding van kunstenaars, designers, architecten en theatermakers. Lees meer over deze projecten op de website van de opleiding.
  • Een gemeenschappelijke introductieweek, waaraan alle studierichtingen van ArtEZ Academie voor Art & Design in Zwolle deelnemen. Hierin werk je samen met andere disciplines en bouw je aan je netwerk. 
  • Grensoverschrijdende projecten in de ruimte tussen de semesters (VOID). Hierbij werk je twee weken lang samen met studenten van de bacheloropleiding Interieurarchitectuur aan opdrachten van externe opdrachtgevers. Voorbeelden zijn een opdracht van gemeente Apeldoorn voor dakloze jongeren en een vergaderruimte voor het College van Bestuur. 

Stages 

Tijdens het afstuderen ga je drie maanden op stage. Vanuit de opleiding krijg je begeleiding tijdens een aantal terugkomdagen. Ontwerpstudio’s waar onze studenten stage hebben gelopen en vaak ook een baan hebben gevonden zijn: 

  • Nijboer Interieur & Design  
  • Annekoos Littel Interieurarchitecten  
  • Ontwerpstudio Melle Koot  
  • Studio INAMATT  
  • Studio Groen+Schild  
  • Atelier van Lieshout  
  • Studioninedots  
  • IAA Architecten  
  • Gispen  
  • STUDIOMFD  

Studiereizen 

In het eerste studiejaar – in oktober - gaan alle eerstejaars studenten van de Academie voor Art & Design Zwolle op vakinhoudelijke excursie naar Berlijn. Daarnaast gaan de studenten van de opleiding Interieurvormgever AD tweemaal op studiereis. De reizen zijn bedoeld om ruimte in de realiteit te ervaren en te weten wat er speelt in het vak. Je ondervindt welke ontwerpmethodes en werkterreinen jou het beste liggen. Jouw eigenheid en identiteit vormen immers de basis om een (zelf)kritisch en authentiek interieurontwerper te worden. Of je nu na je studie meteen aan de slag gaat of besluit verder te studeren. Naast creatieve, communicatieve en technische vaardigheden die je tijdens de studie opdoet, zijn zelfkennis en drive belangrijke troeven.

Faciliteiten

De opleiding Interieurvormgeving AD heeft twee studio’s, een voor de eerstejaars en een voor de tweedejaars. De opleiding bevindt zich op dezelfde gang als de bacheloropleiding Interieurarchitectuur, in een inspirerende omgeving met allemaal opleidingen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving. De werkplaatsen zijn het hart van een kunstacademie. Hier leer je door te maken. Veel te maken! Dat kan met veel verschillende technieken en materialen. Onder kundige begeleiding van een instructeur kun je zelf aan de slag. Bekijk de werkplaatsen hier.

Onderzoek doen buiten je vaste lesuren

Als je studeert bij ArtEZ, maak je ook kennis met onderzoek. Denk hierbij aan theorielessen, materiaalonderzoek en maatschappelijk geëngageerd onderzoek. Binnen de opleiding is er voldoende ondersteuning en ruimte om te ontdekken wat voor soort artistieke onderzoeker jij bent. Maar ook buiten je opleiding zijn er bijzondere initiatieven, activiteiten en werkplaatsen waar je aan onderzoek kunt werken. Speciaal voor studenten die nog meer verdieping zoeken. Benieuwd? Lees dan gauw meer over de (extracurriculaire) onderzoeksactiviteiten.

Onderzoek doen buiten je vaste lesuren

Studeren in Zwolle

Zwolle is een dynamische Hanzestad, met kronkelende straatjes en veel originele winkeltjes en eettentjes. Hier weten creatieve studenten, innovatieve ondernemers en eigenwijze vrijdenkers elkaar makkelijk te vinden. 

Meer over Zwolle studentenstad