Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Interieurvormgever
Menu Interieurvormgever

Aanmelden en toelating

Aanmelden en toelating

Wanneer je de AD Interieurvormgeving wilt volgen, meld je je eerst aan voor de toelating. Lees stap voor stap hoe je dat doet en wat je allemaal kunt verwachten. Ook vind je hier belangrijke data en deadlines, en handige tips om je voor te bereiden.

Aanmelden voor toelating

Je meldt je aan voor deze opleiding via Studielink. Lees hieronder eerst de toelatingsprocedure van de AD Interieurvormgever door en kijk hier voor algemene informatie over toelating doen bij ArtEZ. Na je aanmelding ontvang je een bevestiging per e-mail van ArtEZ Studentenzaken. Daarna ontvang je van de opleiding meer informatie over de toelating.


Direct aanmelden via Studielink

Belangrijke data en deadlines

 • Toelatingsmogelijkheid 1: Het toelatingsexamen vindt plaats op donderdag 18 april 2024. Lever je portfolio uiterlijk dinsdag 2 april 2024 in. 
 • Toelatingsmogelijkheid 2: Het toelatingsexamen vindt plaats op vrijdag 31 mei 2024. Lever je portfolio uiterlijk dinsdag 21 mei 2024 in.
 • Toelatingsmogelijkheid 3: Het toelatingsexamen vindt plaats op vrijdag 21 juni 2024. Lever je portfolio uiterlijk dinsdag 4 juni 2024 in.

Toelatingseisen

Wil je je aanmelden voor de studie interieurvormgever AD in Zwolle? Houd dan rekening met de volgende voorwaarden:

 • (Minimaal) mbo niveau 4 op creatief gebied of een gelijkwaardig buitenlands diploma, of zij-instromer met veel werkervaring in het interieurvak;
 • Voor deze opleiding gelden taaleisen;
 • Je moet een toelatingsprocedure doorlopen en deze procedure afsluiten met een positieve beoordeling.

Is er twijfel of je bij de start van de studie kunt voldoen aan de diploma-eisen? Neem dan contact op met Studentenzaken of de opleiding voordat je je aanmeldt.

Toelatingsexamen

Het toelatingsexamen bestaat uit 2 ronden:

Ronde 1: Maken en inleveren van vragenlijst, portfolio, thuisopdrachten en motivatiebrief. Je kunt dit thuis voorbereiden. Op basis van het ingeleverde werk en je motivatie wordt beoordeeld of je wel of niet wordt uitgenodigd voor ronde 2.

Ronde 2: Toelatingsdag op de academie in Zwolle waar je aan twee opdrachten werkt (een opdracht naar waarneming en een ruimtelijke maakopdracht) en een gesprek hebt met de toelatingscommissie. De toelatingscommissie bestaat uit docenten en studenten van de opleiding. In dit gesprek komen o.a. jouw portfolio, motivatie, thuisopdrachten, inspiratie en maakproces aan bod.

Wat wordt getoetst tijdens de toelating?

Je creërend vermogen: het vermogen je beeldend uit te drukken, te werken vanuit waarneming en concept. Hierbij letten we ook op zaken als inzicht in en gevoel voor kleur, vorm en materiaal en de eigenheid die uit je werk spreekt.

Je motivatie en communicatief vermogen: Hoe communicatief vaardig ben je? In hoeverre kun je je fascinatie en inspiratie delen? Hoeveel daadkracht en discipline toon je?

Je vermogen tot kritische reflectie: Hierbij letten we op een onderzoekende en experimentele instelling, nieuwsgierigheid en oprechte belangstelling voor de hedendaagse kunstpraktijk.

Goed voorbereid naar het toelatingsexamen

 • Met de vooropleiding Art & Design in Zwolle bereid je je goed voor op het toelatingsexamen.
 • Zit jij in de laatste fase van het mbo en ben je aan het oriënteren op een vervolgopleiding op een kunstacademie? Meld je dan aan voor het voortraject voor de Associate Degree Interieurvormgever “Wat is concept in het interieur?”
 • Bekijk de socialkanalen van de opleiding (zie bovenaan de homepage van de opleiding).
 • Ook een bezoek aan de ArtEZ finals geeft een goed beeld van de studie.
 • Verdiep je in de hedendaagse cultuur: ga naar een tentoonstelling en lees kunst- en ontwerptijdschriften of kunstbijlagen in de krant of websites, zoals MetropolisM, Kunstbeeld, Frame, DAMn en Dezeen.

Tips voor een goed portfolio

 • Ruimtelijk werk in je portfolio is belangrijk. Denk dus naast tekeningen, schilderijen, fotoseries, animaties, websites etc. ook bijvoorbeeld aan meubels, kleding of objecten.
 • Neem naast het werk dat je voor je opleiding hebt gemaakt altijd ook eigen werk mee (schetsen, tekeningen, etc.). Het werk dat je op eigen initiatief maakt heeft onze voorkeur.
 • Handschetsen zijn een essentieel onderdeel in de opleiding. Maak daarom in voorbereiding op je toelating elke dag een ruimtelijke tekening (naar waarneming) in een schetsboek.
 • Laat vooral ook het proces naar een ontwerp zien en niet alleen het eindproduct.-Maak een selectie van je werk en presenteer het op een georganiseerde en gestructureerde wijze.
 • Tijdens open dagen is er de mogelijkheid om je portfolio alvast te laten bekijken en meer tips te krijgen.
Finals Zwolle
ArtEZ finals