Interieurvormgever

Toelating

Goed voorbereid naar het toelatingsexamen?

Volg de Vooropleiding Art & Design

Toelating

ArtEZ zoekt voor de studie Interieurvormgeving (IN__architectuur Ad) aan de kunstacademie in Zwolle ambitieuze studenten die zich willen ontwikkelen tot ruimtelijk ontwerper met een eigen visie.

Toelatingseisen Associate Degree Interieurvormgever (IN__architectuur Ad)

 • Mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma, of zij-instromers met een hbo-diploma.
 • Voor buitenlandse studenten gelden taaleisen.
 • Portfolio en thuisopdrachten.
 • Positieve uitslag van het toelatingsexamen. In de toelating onderzoeken we wat je kansen zijn om in de studie te slagen.

We toetsen:

 • Je creërend vermogen: Het vermogen je beeldend uit te drukken, te werken vanuit waarneming en conceptueel. Je hebt inzicht in en gevoel voor kleur, vorm en materiaal. Uit jouw werk spreekt oorspronkelijkheid en originaliteit.
 • Je communicatief vermogen: Je bent communicatief vaardig, deelt jouw fascinatie en inspiratie en je toont daadkracht en discipline.
 • Je vermogen tot kritische reflectie: Je hebt een onderzoekende en experimentele instelling, belangstelling voor kunst en cultuur en gerichte belangstelling voor het vakgebied.

Stel je actief af, zorg dat je weet waaraan je begint, draag uit wat je wilt onderzoeken en waardoor je wordt geinspireerd. Zorg ervoor dat je iets kunt vertellen over je werk, zonder het alleen maar uit te leggen. Vertel iets over de achtergronden ervan, hoe het is ontstaan, waarom je bepaalde technieken gebruikt. 

Portfolio en thuisopdracht

 • Het is belangrijk dat je ook ruimtelijk werk hebt gemaakt: tekeningen, schilderijen, fotoseries, animaties, websites ook bijvoorbeeld meubels, kleding of objecten. Wanneer je een mbo-4 opleiding hebt afgerond op creatief gebied, raden we je aan om naast het werk dat je voor de opleiding hebt gemaakt ook eigen werk (schetsen, tekeningen, etc.) mee te nemen. 
 • Handschetsen zijn een belangrijk onderdeel in de opleiding. Begin daarom in voorbereiding op je toelating, in bijvoorbeeld een dummie, elke dag een ruimtelijke tekening (naar de waarneming) te maken.
 • Verder is het van belang dat je je verdiept in hedendaagse cultuur, dat je regelmatig tentoonstellingen van hedendaagse kunst bezoekt in musea, galeries en kunstenaarsinitiatieven. Bekijk en lees regelmatig binnen- en buitenlandse kunst- en ontwerptijdschriften: MetropolisM, Kunstbeeld, Frame, DAMn, Dezeen. Bekijk ook eens de kunstbijlage van de krant, met name het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad en de Volkskrant.

Bij aanmelding via Studielink kies je een datum voor het toelatingsexamen. Per mail krijg je vervolgens informatie over de toelating, de bijbehorende thuisopdrachten en het vragenformulier (cv).

Toelatingsexamen

De toelatingsdag bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Je werkt gedurende de dag aan twee opdrachten, een opdracht naar de waarneming en een ruimtelijke maak opdracht.
 • Je voert een gesprek met leden van de toelatingscommissie. Deze commissie bestaat uit docenten en studenten van de Associate degree Interieurvormgever (IN__architectuur Ad). 
 • Tijdens het gesprek leg je de thuisopdrachten en een portfolio van jouw eigen werk voor. Bijvoorbeeld tekeningen, schilderijen, fotoseries, animaties, websites, meubels, kleren en posters. Je licht dit toe en vertelt over de ideeën achter je werk. Neem ook de eerste schetsen en ontwerpen mee die goed inzicht geven in het maakproces.

De toelatingscommissie waarmee je het gesprek voert, adviseert de examencommissie of je wel of niet toelaatbaar bent.

Toelatingsdata

Woensdag 27 februari 2019
Donderdag 18 april 2019
Donderdag 13 juni 2019

Uitslag en geldigheid

Je krijgt binnen drie werkweken bericht of je toelaatbaar bent. In geval van afwijzing proberen we je inzicht te geven in de redenen daarvoor. Een positieve toelating is alleen geldig voor de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. Als je voor een opleiding of specialisatie op een andere locatie toelating wilt doen, moet je je hiervoor apart inschrijven. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen.