Interieurvormgever

Toelating

Goed voorbereid naar het toelatingsexamen?

Volg de Vooropleiding Art & Design

Toelating

ArtEZ zoekt voor de studie Interieurvormgeving (IN_architecture) in Zwolle ambitieuze studenten die zich willen ontwikkelen tot ruimtelijk ontwerper met een eigen visie. Je moet zelfstandig kunnen werken, initiatief tonen, creatief zijn, een gevoel voor ruimte hebben en affiniteit tonen voor maken en onderzoeken. Nieuwsgierig naar de wereld van nu en morgen.

Toelatingseisen Associate Degree Interieurvormgever (IN_architecture)

 • Mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma, of zij-instromers met een hbo-diploma.
 • Voor buitenlandse studenten gelden taaleisen.
 • Portfolio met eigen werk en de door ons opgegeven thuisopdrachten
 • Opdrachten op de academie gemaakt tijdens de toelating
 • Positieve beoordeling van portfolio en het toelatingsexamen.

In de toelating onderzoeken we wat je kansen zijn om in de studie te slagen.

We toetsen:

 • Je creërend vermogen: het vermogen je beeldend uit te drukken, te werken vanuit waarneming en conceptueel. Je hebt inzicht in en gevoel voor kleur, vorm en materiaal. Uit jouw werk spreekt oorspronkelijkheid en originaliteit.
 • Je communicatief vermogen: je bent communicatief vaardig, deelt jouw fascinatie en inspiratie en je toont daadkracht en discipline.
 • Je vermogen tot kritische reflectie: je hebt een onderzoekende en experimentele instelling, belangstelling voor kunst en cultuur en gerichte belangstelling voor het vakgebied.

Stel je actief op, zorg dat je weet waaraan je begint, draag uit wat je wilt onderzoeken en waardoor je wordt geïnspireerd. Zorg ervoor dat je iets kunt vertellen over je werk, zonder het alleen maar uit te leggen. Vertel iets over de achtergronden ervan, hoe het is ontstaan, waarom je bepaalde technieken gebruikt.

Portfolio en thuisopdracht

Het is belangrijk dat je ook ruimtelijk werk hebt gemaakt: naast tekeningen, schilderijen, fotoseries, animaties, websites ook bijvoorbeeld meubels, kleding of objecten. Wanneer je een mbo-4 opleiding hebt afgerond op creatief gebied raden we je aan om naast het werk dat je voor de opleiding hebt gemaakt ook eigen werk (schetsen, tekeningen, etc.) mee te nemen. Ook wanneer je in je havo- of vwo-opleiding een creatief vak in je pakket hebt, is het goed om daarnaast eigen werk mee te nemen.

Handschetsen zijn een belangrijk onderdeel in de opleiding. Begin daarom in voorbereiding op je toelating, in bijvoorbeeld een schetsboek, elke dag een ruimtelijke tekening (naar de waarneming) te maken.

Verder is het van belang dat je je verdiept in hedendaagse cultuur, dat je regelmatig tentoonstellingen van hedendaagse kunst bezoekt in musea, galeries en kunstenaarsinitiatieven. Bekijk en lees regelmatig binnen- en buitenlandse kunst- en ontwerp-tijdschriften: MetropolisM, Kunstbeeld, Frame, DAMn, Dezeen. Bekijk ook eens de kunstbijlage van de krant, met name het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant.

Bij aanmelding via Studielink kies je een datum voor het toelatingsexamen. Per mail krijg je vervolgens informatie over de toelating, de bijbehorende thuisopdrachten en het vragenformulier (cv). In het vragenformulier kun je je portfolio en motivatiebrief uploaden.

Toelatingsexamen

De toelating bestaat uit twee ronden:

Ronde 1

1. Nadat je je hebt aangemeld via Studielink krijgt je een e-mail van Studentenadministratie. ln deze mail staat een link waarmee je toegang hebt om je portfolio en andere benodigde documenten te uploaden. Bij de aanmelding geef je aan welke dag je toelating wilt doen.

2. Portfolio samenstellen en documentatie uploaden:

 • Instructies voor de twee thuisopdrachten kun je downloaden na aanmelding.
 • Portfolio (max 100mb) kan bestaan uit tekeningen, schilderijen, fotoseries, animaties, websites, meubels, kleren en posters; voeg eveneens de thuisopdrachten toe. Laat vooral ook het proces naar een ontwerp zien. Maak een selectie en presenteer het op een georganiseerde en gestructureerde wijze. Het werk dat je op eigen initiatief hebt gemaakt heeft onze voorkeur. Het kan 2d en/of 3d zijn, maar laat een gevoel voor ruimtelijkheid zien.
 • Motivatiebrief
  - wat is de belangrijkste motivatie om IN-architect te willen worden?
  - waarom wil je juist bij ArtEZ IN_architecture studeren?
 • Vragenformulier (cv).

3. Beoordeling portfolio (portfolio is inclusief de twee IN_opdrachten!). Binnen enkele weken ontvang je de beoordeling van je portfolio. Bij een positieve beoordeling ontvang je een uitnodiging voor ronde 2 op de aangegeven toelatingsdag. 

Ronde 2

4. De toelatingsdag bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Op de dag van de toelating werk je aan twee opdrachten; een opdracht naar de waarneming en een ruimtelijke maakopdracht.
 • Gesprek met toelatingscommissie met docenten en studenten van IN_architecture. Je licht je portfolio toe en vertelt over je werk. Neem ook de eerste schetsen en ontwerpen mee die goed inzicht geven in het maakproces. Stel je actief op, zorg dat je weet waaraan je begint, draag uit wat je wilt onderzoeken en waardoor je wordt geïnspireerd. Zorg ervoor dat je iets kunt vertellen over je werk, zonder het alleen maar uit te leggen. Vertel iets over de achtergronden ervan, hoe het is ontstaan, waarom je bepaalde technieken gebruikt.
 • Tijdens het gesprek laat je je portfolio zien en laat je de maquette van het woonhuis en de materiaalstudies zien (dus model en materiaal meenemen)
 • Om 16:00 uur kun je je werk weer ophalen.

De toelatingscommissie waarmee je het gesprek voert, adviseert de examencommissie of je wel of niet toelaatbaar bent. Daarna ontvang je per brief de uitslag. Bij toelatingsmogelijkheid 1 en 2 worden er elk 8 personen toegelaten tot de opleiding. Bij toelatingsmogelijkheid 3 worden er 3 personen toegelaten tot de opleiding. 

Toelatingsdata

1e toelatingsmogelijkheid:

 • Portfolio uploaden vóór 3 februari 2019.
 • Toelatingsdag 27 februari 2019 

2e toelatingsmogelijkheid:

 • Portfolio uploaden vóór 27 maart 2019
 • Toelatingsdag 18 april 2019 

3e toelatingsmogelijkheid:

 • Portfolio uploaden vóór 26 mei 2019
 • Toelatingsdag 13 juni 2019

Uitslag en geldigheid

Je krijgt binnen drie werkweken bericht of je toelaatbaar bent. In geval van afwijzing proberen we je inzicht te geven in de redenen daarvoor. Een positieve toelating is alleen geldig voor de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. Als je voor een opleiding of specialisatie op een andere locatie toelating wilt doen, moet je je hiervoor apart inschrijven. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen.

Het komt voor dat meer kandidaten toelaatbaar zijn dan er plekken zijn. Je kunt dan op de reservelijst worden geplaatst. Tijdens het gesprek op de toelatingsdag geef je aan of je daar voor in aanmerking wilt komen. Zo gauw er een plek beschikbaar komt nemen we contact op.