Interieurvormgever

Studie

Tijdens de studie Interieurvormgever in Zwolle volg je vakken als Interieur, Ruimte en Object, waarbij je de ruimte krijgt om een eigen profiel en handschrift te ontwikkelen. Het ontwikkelen van een hbo denk- en werkniveau is onderdeel van de studie: oplossingsgericht en onderzoekend. 

Eerste jaar: creatieve en persoonlijke ontwikkeling

De eerste helft van het eerste jaar staat in het teken van algemene, creatieve en persoonlijke ontwikkeling. Daarna wordt aandacht besteed aan het creatieve en beeldende vermogen, de ontwikkeling van het ruimtelijk inzicht en het ontwerpen. De basis is altijd onderzoek. Dit vormt de theoretische onderbouwing voor de ontwerpfase.

Vakken in het eerste jaar zijn:

 • Interieur
 • Ruimte
 • Object
 • Tekenen
 • Designhistorie
 • Beroepsvoorbereiding
 • Filosofie
 • Cursussen digitale media en werkplaatsen
 • Onderzoek
 • Gastlezingen
 • Vormstudie

In de VOID (ruimte tussen de programma’s van de semesters) werk je aan grensoverschrijdende projecten, soms voor externe opdrachtgevers samen met andere studenten interieurarchitectuur (IN _ architectuur).

Je maakt een studiereis samen met de andere studenten van ArtEZ Academie voor Art en Design Zwolle.

Tijdens Winterlab en Zomerlab werk je aan multidisciplinaire projecten samen met de studenten van de andere vormgevingstudies. 

In het theorievak ThinK maak je kennis met bestaande opvattingen over kunst en vormgeving. Je leert de diverse posities in verschillende periodes kennen van de kunstenaar en ontwerper als ambachtsman, onderzoeker, wetenschapper, ondernemer.

Tweede jaar: stage en afstuderen

In de maand september en januari/februari van dit studiejaar werk je aan verschillende onderzoeksprojecten waarbij je werkt op ware grootte en materiaalonderzoek doet.

Alle ontwerpopdrachten waaraan je werkt zijn ontleend aan of in opdracht van de beroepspraktijk. In het derde semester ga je drie maanden op stage. In de laatste vier maanden van de opleiding werk je aan een door de opleiding gestelde ontwerpopgave. Je ontwikkelt een conceptueel interieurontwerp in een bestaand gebouw. Het schrijven van een paper over een vakgerelateerd onderwerp is ook onderdeel van het afstuderen.

Meubels, objecten en onderdelen van de ontworpen interieurs worden in de werkplaatsen op ware grootte gemaakt, zodat het ruimtelijke alsook het ambachtelijke aspect onderdeel gaat uitmaken van het ontwerpproces. Elk jaar ga je op een vakinhoudelijke excursie naar bijvoorbeeld Hamburg, Parijs of Kopenhagen.

ArtEZ finals

Alle studenten van de Associate degree tonen hun werk tijdens de ArtEZ finals in Zwolle. Een bezoek aan deze eindexamenexposities is een aanrader als je erover denkt de Associate degree Interieurvormgever te gaan doen.