Illustration Design

Studie

Tijdens de vier jaar durende studie Illustration Design in Zwolle worden beeldmakers opgeleid die vertrouwd zijn met alle aspecten van illustratie: van verhaal tot vorm, van boodschap tot medium en van pril idee tot concrete realisatie.

Propedeuse: experimenteren met technieken en materialen

In het eerste studiejaar verken je het vakgebied en is er veel ruimte voor beeld-, vorm- en materiaalonderzoek. Je maakt zo kennis met een aantal technische grondbeginselen van het beeld maken. Verder word je gestimuleerd om onderwerpen spelenderwijs te onderzoeken, veel te experimenteren en je eigen grenzen te verleggen. Een open, onderzoekende en reflectieve houding is daarbij belangrijk. Je begint ook met de opbouw van het Individueel Onderzoek. Dit onderzoek loopt als een rode draad door het gehele studietraject.

De propedeuse start met een introductie, waar je samenwerkt met studenten van de andere beeldende studierichtingen. Voor de herfstvakantie staat een multidisciplinaire studiereis op het programma. Hieraan doen alle beeldende studierichtingen in Zwolle mee.

In het eerste jaar kun je toelating doen voor het Honours Programme, als aanvulling op het theoretisch programma van je eigen bacheloropleiding.

Studenten van andere kunstdisciplines kom je ook tegen tijdens ArtEZ Studium Generale. Tijdens dit dagprogramma vol debat, workshops, performances en lezingen ontmoet je relevante sprekers uit de kunst, wetenschap en maatschappij. Je gaat met hen in discussie en scherpt op die manier je mening en gedachten.

Tweede jaar: eigen beeldtaal ontwikkelen

Ook in het tweede studiejaar doe je spelenderwijs onderzoek  en blijft er veel ruimte voor beeld-, vorm- en materiaalonderzoek. De ontwikkeling van een eigen beeldtaal en inhoud wordt steeds belangrijker. Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van verhalen. Dit kunnen je eigen vertellingen zijn gebaseerd op persoonlijke inspiratie, maar ook bestaande verhalen en aan de praktijk ontleende opdrachtsituaties.In het voorjaar ga je samen met studenten Animation Design en Comic Design op studiereis.

Derde jaar: eigen visie ontwikkelen

In het derde studiejaar staat je persoonlijke verdieping centraal. Het onderzoek wordt individueler en is gebaseerd op je eigen beeldende kwaliteiten. Het ontwikkelen van een vermogen tot kritische reflectie en zelfstandigheid wordt steeds belangrijker. Ook de beroepsvoorbereiding wordt een belangrijker onderdeel van de studie. Aan het eind van het derde jaar start je met het schrijven van een positiebepaling.

Vierde jaar: specialisatie en afstuderen

Je volgt nu geen reguliere lessen, maar werkt op afspraak met docenten. Aan het begin van het examenjaar schrijf je een positiebepaling. Dit document beschrijft in welke richting je je wilt ontwikkelen. Het vormt de basis van de examenopdrachten: je vrije werk, je scriptie, stage, profilering en werkpresentatie. De positiebepaling wordt regelmatig besproken met de afstudeermentor.

ArtEZ finals

Alle studenten van de bachelor Vormgeving doen eindexamen en tonen hun werk tijdens de ArtEZ finals. Een bezoek aan deze eindexamenexposities is een aanrader als je erover denkt de studie Illustration Design te gaan doen.